• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gdzie-ogladac.pl v2 - mój projekt po całkowitej przebudowie, strona z linkami do filmów

VPS Starter Arubacloud
+7 głosów
977 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
edycja 24 lutego 2020 przez Else

Witajcie!

Nad projektem pracuje od dłuższego czasu i powstała już wersja pierwsza mojej strony. Po publikacji okazało się, że strona ma tyle błędów, że ciężko było znaleźć stronę zrobioną dobrze. Było to wynikiem moich ciągle rozwijanych umiejętności oraz przestarzałych technologi które stosowałem (link do tematu).

Od tamtego czasu pracowałem nad przebudową aplikacji od strony technicznej, najpierw przeniosłem ją w obiektowe php, następnie zmieniłem mysqli na pdo, ale w końcu musiałem zastąpić czymś także smarty. Po ukończeniu około 80% straciłem wszystkie dane z komputera i musiałem projekt zaczynać od wersji 1. Postanowiłem więc zainteresować się jakimś szybkim frameworkiem, a wybór padł na Symfony. Jak się okazało Symfony wcale nie okazało się być takie szybkie jak planowałem ;), (3 tygodnie nauki podstaw i półtora miesiąca pracy nad stroną). Dzisiaj nareszcie przedstawiam wersje drugą gdzie-ogladac.pl. Od strony kodu całość została zaprogramowana od początku, począwszy od bazy danych po widoki twiga. 

Co dodałem:

  • możliwość rejestracji, logowania użytkowników,
  • dodawanie linków do filmów przez użytkowników,
  • dodawanie nowych video przez użytkowników,

Co naprawiłem:

  • poprawiłem kod html strony, usunąłem błędy itd,
  • zwiększyłem bezpieczeństwo użytkowników,
  • naprawiłem błędy które można było wywołać przez wpisanie błędnego url
  • zmieniłem theme strony,
  • zwiększyłem responsywność, 
  • i kilka innych drobnych zmian,

Zapraszam do komentowania, szukania błędów (szczególnie), i propozycji zmian i nowości.

Link do strony: online-watch.net

info. Aktualnie w bazie znajduje się tylko jeden film, ale już niedługo zaczne dodawać coś nowego.

Dzięki za cierpliwość, Else.

komentarz 20 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie widzę kodu nie oceniam. Innym zostawię front.
komentarz 20 kwietnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Szkoda, że strona szerzy piractwo sad

komentarz 20 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
No właściwie tak, ale są tam też treści z legalnych źródeł np. z adapter.pl.
komentarz 25 kwietnia 2016 przez Drago Verde Obywatel (1,250 p.)
Wiesz że za prowadzenie strony z linkami do pirackich stron z filmami można dostać grzywną albo i gorzej?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Piractwo_medialne

Nie znam się na domenach ale z tego co wiem to większość pirackich serwisów jest zarejestrowana na różnych wyspach itp.

Ale tak jak mówiłem prawnikiem nie jestem.

Dodam tylko na koniec tylko abyś uważał prowadząc taką stronę zarejestrowaną w Polsce (poczytaj o np.chomikuj i dlaczego przenieśli domenę bodajże na Cypr).

I nie odbierz tego jako krytykę tylko dobrą radę.

Lepiej dawaj linki TYLKO do legalnych serwisów
komentarz 25 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Zastanawia mnie jeszcze, czy np. Google linkując do stron z nielegalnym rzeczami nie łamie prawa. Będę się musiał skontaktować z kimś kto się na tym dobrze zna, bo właściwie linkuje do stron które same udostępniają takie treści.
komentarz 26 kwietnia 2016 przez Dominik Lange Obywatel (1,700 p.)
Co do praw autorskich, proponuję ci podmienić linki na jakieś legalne, dla pewności, że nikt się nie przyczepi. Do Naruto na przykład możesz dać crunchyroll.com zamiast wbijam, tam można legalnie oglądać, tyle że po angielsku :).
komentarz 26 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Mhhm też tak pomyślałem po przeczytaniu kilku artykułów np. na web.gov.pl i tych które zostały podesłane w tym temacie.

Oglądałem na jednej stronie liste stron na których można legalnie oglądać filmy i jest tego dość sporo, więc będę szukał. :)

9 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 20 kwietnia 2016

Na wstępie - łaaaa szacun : ) Tak trzymaj jeśli chodzi o naukę. Miło patrzeć jak ktoś czerpie garściami z tego forum i widać efekty! Ale żeby nie było za różowo, to lecimy z frontem:

  1. (-) Strona dostępna pod dwoma adresami: z www i bez www. Zaprzęgnij apache, nginxa czy co tam masz do roboty i znormalizuj adres. (ok.. to trochę back-end)
  2. (+) Poprawne tytuły stron, od razu wiadomo, gdzie człowiek jest.
  3. (+) Wreszcie ktoś napisał content="IE=edgebez Chrome frame'a (ale zamiast tej linijki, można słać całość jako nagłówek HTTP)
  4. (-) Konsola krzyczy o jakieś CSSy - dokładnie o ten http://gdzie-ogladac.pl/bundles/page/css/custom.css
  5. (+) Skrypty na końcu body
  6. (-) <span class="sr-only">Toggle navigation</span> To powinno być przetłumaczone na język strony - czyli polski.
  7. <a class="navbar-brand" href="/"><span class="glyphicon glyphicon-film" style="font-size:110%"></span> Gdzie Oglądać</a>
    (-) CSS inline
    (-) "Gdzie Oglądać" powinno być głównym nagłówkiem strony.
  8. <button class="btn btn-default" type="submit"><span class="glyphicon glyphicon-search"></span> </button>

    Jeśli jest tylko jeden button w form, domyślne przyjmuje on type="submit".
    (-) Pusty button..

  9. (+) Pełna dostępność z poziomu klawiatury.

  10.  <div class="thumbnail" style="height: 350px">
                            <img src="http://m.natemat.pl/573f61a4f59f63879eeeb4ab02652aaa,640,0,0,0.jpg"  style="height: 200px; max-width: 242px;" href="/gra-o-tron" alt="Gra o Tron">
                            <div class="caption">
                                <h4 style="   -ms-word-break: break-all;
                                                word-break: break-all;
                                                -webkit-hyphens: auto;
                                                   -moz-hyphens: auto;
                                                    -ms-hyphens: auto;
                                                        hyphens: auto;
                "><a href="/gra-o-tron"> Gra o Tron</a></h4>
                                <p>Serial</p>
                            </div>
                        </div>

    CSS inline - dont.
    (-) Z punktu widzenia UX cały thumbnail powinien być linkiem.
    (-) Alt z obrazka powinien być pusty, ponieważ aktualnie jest po prostu powtórzeniem tytułu

  11. (-) Czas na nagłówki.. validator w3c gdzie-ogladac.pl - Outline dokumentu jest podany na dole i wygląda.. zupełnie nie tak, jak wyglądać powinien. Polecam przeczytać: http://internet-bez-barier.com/glowne-zasady-stosowania-naglowkow/

  12. (-) Brakuje stopki strony

  13. (+) Etykiety do formularzy (dawno ich tu na forum nie widziałem : ))

  14. (-) Kontrast między głównym tekstem a tłem jest odrobinkę za mały.

  15. Datę dodania można pakować w <time>

  16. (-) Na mobile znikają linki w dolnym menu.

  17. Również na dole w menu - wszystkie elementy mają na stałe przypisaną klasę .active. Niby nic, ale dobrze by było, gdyby dostawały ją tylko na stronie do której prowadzą. 

  18. <span class="sr-only"></span> naprawdę? : DDDD

  19. (+) Przyjazne adresy stron

  20. Ohh... i jeszcze na sam koniec mnie podkusiło, żeby wejść w cssa bootstrapa - http://gdzie-ogladac.pl/bundles/page/css/bootstrap.min.css (nie wiem.. przeczucie?) i na samym początku mamy taki kwiatek:

    @import url("https--no_tak_tu_jest_link...--fonts.googleapis.com/css?family=Roboto:400,700");/*!

    Nie używaj @import - w ten sposób spowalniasz renderowanie strony - http://www.stevesouders.com/blog/2009/04/09/dont-use-import/ 

 

(Edit 10x.. nawet nie wiecie, jak ja kocham ten edytor < 3)
(On się powinien nazywać WYSINWYG)

komentarz 20 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Wow, dzięki za miłe słowa i znalezienie tylu rzeczy, które można jeszcze poprawić. Zajmę się tym dzisiaj. Zastanawia mnie tylko jak zmienić to, żeby strona wyświetlała się tylko pod gdzie-ogladac.pl bez www.

Po częśći problemem zająłem się wcześniej bo przy indeksowaniu stron w googlu włączyłem preferowaną wersje na bez www, ale jeszcze poczekam.

Dzięki

 

@edit

mam jeszcze pytanie. Czy wpłynęłoby negatywnie na strone gdybym zrobił przekierowanie z adresu www.gdzie-ogladac.pl > gdzie-ogladac.pl ?
komentarz 20 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Strona dostępna pod dwoma adresami: z www i bez www. Zaprzęgnij apache, nginxa czy co tam masz do roboty i znormalizuj adres. (ok.. to trochę back-end)

A co w tym złego?

 

komentarz 20 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 20 kwietnia 2016
Można się przejechać na Same Origin Policy - ciągnąc na przykład fonta z wersji bez www na wersję z www.

Inna sprawa, że wprowadza to niepotrzebne zamieszanie wśród użytkowników. Linki prowadzące do strony powinny być spójne z jej adresem. IMO logiczne, ale dostępne tylko przy ujednoliconym adresie.
komentarz 20 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Istnieje rozwiązanie tego problemu, kiedy nie mam dostępu do serwera, tylko hosting z domeną?
komentarz 20 kwietnia 2016 przez niezalogowany
.htaccess
komentarz 20 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Ok właśnie w tym momencie znalazłem http://www.pomoc.hekko.pl/content/11/62/pl/jak-przekierowa%C4%87-adres-domeny-z-bez-www-na-z-www.html

Można to zrobić tak samo tylko odwrotnie ;P
komentarz 20 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

A co w tym złego?

Oprócz wspomnianego same origin policy, to fakt, że można dostać po łapach za duplicated content w Google. 

komentarz 20 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ok, jak dla mnie wszystko już jasne :)
3
komentarz 28 kwietnia 2016 przez BerdPL Obywatel (1,190 p.)
oprócz tego że trzeba przekierować strone z "www.domena.pl" na bez "domena.pl" trzeba pamiętać aby przekierować ją także z domena.pl/index.php

Takie przekierowywanie to unikanie duplikacji treści (ważne jeśli chodzi o SEO).

Google normalnie widzi strone z 4 adresów np:
» http://www.domena.pl
» http://domena.pl
» http://domena.pl/index.php
» http://www.domena.pl/index.php

Tu znajdziesz rozwiązanie dla pliku htaccess oraz więcej przydatnych informacji ;)
http://seo.racymind.pl/o-optymalizacji-seo-stron-internetowych-racy-mind.pdf
komentarz 28 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
edycja 28 kwietnia 2016 przez Else
Dzięki za info. Świetny materiał. Na pewno przestudiuję.
+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez Maciek Gamrot Bywalec (2,830 p.)

Cześć, sama strona działa poprawnie. Jedyne moje zastrzeżenia dotyczą pisowni. Głównie w zakładce Informacje. 

"Jedynym wymaganiem jest to, aby po przejściu przez wyświetloną reklame użytkonik mógła przejść bezpośrednio do filmu."

Albo :

 przy pomocy takich stron jak mp. adf.ly.

Przeczytaj cały tekst jeszcze raz, a na pewno wychwycisz jeszcze kilka błędów.

komentarz 20 kwietnia 2016 przez niezalogowany
komentarz 20 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Ok, dzięki nie zauważyłem, a pisałem w phpstormie od razu i nie widziałem błęu. Już poprawiam.
+1 głos
odpowiedź 26 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
@UPDATE Postanowiłem zmienić nieco charakter strony. Na stronie będą publikowane jedynie filmy legalnie udostępniane w Internecie. Filmy które zostaną zamieszczone przez użytkowników, a będą nielegalne tzn. Jeżeli serwis nie potwierdzi, że dany film jest udostępniany legalnie przez użytkownika posiadającego do nich prawa autorskie, to zostaną usunięte. W najbliższym czasie dodam możliwość zgłaszania takich filmów, bądź innych które łamią regulamin. Czy takie coś wystarczy, żeby zabezpieczyć się przed zamieszczaniem treści nielegalnych?
1
komentarz 26 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A jak zamierzasz potwierdzać legalność?
komentarz 28 kwietnia 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
będzie chciał umywać ręce dopiero przy zgłoszeniu :P
0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
W najbliższym czasie planuje jeszcze dużo nowości np. raportowanie nieaktywnych linków, dodanie ustawień użytkownika z np. zmianą hasła, emaila itd..
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
@UPDATE 25.04

Od kilku dni świętuję pierwsze zwycięstwo w pozycjonowaniu. Kiedy wpiszemy w przeglądarkę np. "gra o tron online" w google, to moja stronka wyświetla się na pierwszym miejscu.

Jeśli chodzi o dzienne wejścia na stronę to zaczynają przekraczać 300 dziennie.

Pozdrawiam!
komentarz 25 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Chyba muszę ostudzić Twoje szaleństwo. Google pokazuję Ci to, co chcesz zobaczyć. (Jakikolwiek by to nie brzmiało : D )

Uruchom tryb incognito, i zobacz, co pod tą frazą, wyświetla się przeciętnemu użytkownikowi.
komentarz 25 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Masz racje
komentarz 25 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
https://gyazo.com/48ab80e3723b012fc6b34c6a1f7f6c48

 

potwierdzenie.

Z tym linkowaniem kontrowersyjna sprawa i tak na prawdę nie ma na to jasnej odpowiedzi, ale jak ktoś się ostro dopieprzy to będziesz miał problemy .
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
komentarz 26 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
5 błędów w validatorze to chyba nie jest źle ;p . Moja ostatnia strona miała pewnie z 20
0 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Zrobiłem krótki filmik pokazujący, jak dodaje się filmy i linki w serwisie. To moja pierwsza styczność z camtasia studio, więc przepraszam za amatorszczyznę. 

https://www.youtube.com/watch?v=-fejhmu3HTw

0 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
edycja 28 kwietnia 2016 przez Artur Wraga
fajna strona tylko po co ? rozumiem, że dla fanu i nauki... no bo .. 1. ryzyko odsiadki albo duzej kary finansowej, 2. takich stron jest juz na pęczki :) , strona wyglada ogólnie biednie JAK DLA MNIE prosta, ale przesadnie. Oczywiście to tylko moje zdanie. Możesz dać info, że serwis gromadzi linki do LEGALNYCH ŹRÓDEŁ gdzie można obejrzeć filmy. Ze względu na ich ogromną liczbę, nie jest w stanie sprawdzać legalności zamieszczanych treści dlatego to UZYTKOWNICY są odpowiedzialni za treści umeiszczane w serwisie. Prawnikiem nie jestm al widziałe mtakie adnotacje na innych stronach np .. porno haha
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
edycja 4 maja 2016 przez Else

@UPDATE 2.1 - 04.05.2016

Skoro i tak zrobiłem z tego tematy miniblog (swoją drogą przydałaby się taka opcja na forum) to opisze, co dodałem w dzisiejszej aktualizacji.

  • Zmiana wyglądu graficznego, na stylizowany na material design.
  • Możliwość dodawania zagnieżdżonego odtwarzacza filmów z youtube. Od teraz przy dodaniu każdego linka mamy do wyboru, czy chcemy, żeby nasze video zostało zagnieżdżone(Embed) w strone. Działa to tylko w przypadku platformy youtube.
  • Z powyższym wiąże się jeszcze jeden dodatek. Utworzyłem kategorie YouTube Social, w której mogą być dodawane np. poradniki z youtube, recenzje i inne filmy warte zobaczenia filmiki.

W niedługim czasie dodam także podkategorie do każdej z kategorii i planuje utworzyć system tagów w ajaxie a'la wykop. Dodatkowo w planach mam zmianę loga strony na coś podobnego do aktualnego, ale bardziej wyszukanego.

Pozdrawiam, Else

komentarz 4 maja 2016 przez niezalogowany

W tych kartach na stronie głównej czegoś mi brakuje.. może trochę tekstu?

Wrzuć koniecznie "Gdzie Oglądać" z navbara w znacznik h1, nie podkładaj sobie kłód pod nogi jeśli chodzi SEO. Pisałem już o tym gdzieś wyżej. 

Tak to super - życzę sukcesów i jeszcze więcej cierpliwości do tego projektu: )

komentarz 4 maja 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Dzięki, poprawie. Jeszcze nie wszystko dałem radę zrobić jeśli chodzi o naprawianie błędów, bo część z nich wymaga trochę pracy i zdobycia pewnej wiedzy, a poza tym ciągle wpadają nowe pomysły które chce realizować. Z h1 przy tytule strony upieram się jak tylko będę miał dostęp do komputera. Jeszcze raz dzięki za zachęty, pozdrawiam

Podobne pytania

+5 głosów
8 odpowiedzi 1,361 wizyt
0 głosów
11 odpowiedzi 435 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
–1 głos
6 odpowiedzi 397 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...