• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z if

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
120 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2016 w C i C++ przez AjSiak Początkujący (250 p.)

Witam. Rozpocząłem swoją przygodę z językiem C++, jednak już na początku wystąpił nie zrozumiały dla mnie błąd. Stworzyłem "program" na potrzeby ćwiczenia instrukcji warunków, prostego prawda-fałsz. Błąd wyskakuje w 13 linijce odpowiedzialnej za zgodność loginu. Po paru nieudanych próbach wszedłem na YT i na żywca przepisałem kod z poradnika edytując tylko couta. Do kodowania używam Code Blocks 16.01 . Wybrałem program konsolowy.

#include <iostream>

using namespace std;

int lo;

int main()
{
    cout << "Witaj w naszym serwisie!" << endl;
    cout << "Podaj login:";
    cin >> lo;

    if(lo=="admin")
    {
        cout<<"Login poprawny!";
    }


    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
wybrane 19 kwietnia 2016 przez AjSiak
 
Najlepsza
Do przechowywania łancuchu znaków uzyj typu string, a nie int, który jest do liczb.
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Błędne typy zmiennych.
komentarz 19 kwietnia 2016 przez AjSiak Początkujący (250 p.)
Czy mógłbyś dokładniej to opisać? Nie do końca rozumiem.
1
komentarz 19 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
porównujesz typ integer z ciągiem znaków. Zastosuj dla swojej zmiennej typ string  która należy do biblioteki string

#include <string>
komentarz 19 kwietnia 2016 przez AjSiak Początkujący (250 p.)
Zamieniłem    int lo; na string lo; (5 linia)  i program działa poprawnie :D.
2
komentarz 19 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
no tak, bo w c++ musisz zależnie od tego co chcesz przechowywać w zmiennej musisz podać odpowiedni typ tej zmiennej. Nie możesz trzymać literek w szufladce gdzie powinny być fyfry i na odwrót. W PHP o ile sięnie mylę nie musisz podawać typu zmiennej. Komputer sam dobiera ją ze względu na to co do niej wrzucisz.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 368 wizyt
pytanie zadane 22 września 2015 w C i C++ przez Shraup Początkujący (310 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 192 wizyt
pytanie zadane 21 września 2015 w C i C++ przez Shraup Początkujący (310 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...