• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka programowania

+5 głosów
1,067 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w C i C++ przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
edycja 5 kwietnia 2015 przez Mirosław Zelent
Uczę się programowania od nie dawna, głownie z Filmików na YT ale często mam wrażenie że to nie wystarcza.Ludzie tu piszą że umieją język c++ ,c, Html i wgl , ale jak się tego nauczyliście? Skąd znacie na pamięć tyle znaków? Jest może jakiś programistyczny alfabet czy coś w tym rodzaju. Na przykład nie wiem jak zrobic to i to sprawdzam w słowniku i już? tak jak z słówkami i obcym językiem?

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Po kilku latach samo wchodzi do głowy. Jeśli będziesz programował codzielnie (ewentualnie z drobnymi przerwami) i będziesz robił różne projekty, to poznasz na wysokim poziomie wiele języków.

Natomiast takim dobrym słownikiem zawsze jest dokumentacja. smiley

+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)
Dobre pytanie.

Z nauką języka programowania jest tak jak z nauką zwykłego języka (np. angielskiego).
Możesz się uczyć poprzez kucie i ćwiczenia ALBO poprzez praktykę.

Przy praktykowaniu wszystko łatwiej wchodzi, ponieważ używasz (i szukasz) tego czego potrzebujesz na obecną chwilę i łatwiej to przyswajasz.

Tak jak masz słownik j. angielskiego to przy językach programowania masz dokumentację, która posiada informacje o funkcjach, działaniu języka itd. Tak jak masz znajomych lub nauczycieli, którzy tobie wyjaśnią co i jak powiedzieć to w wypadku programowania masz jeszcze dodatkowo google, w którym znajdziesz często odnośniki do tematów na stackoverflow lub podobnych portalach gdzie rozwiązywane są problemy.

Nie przejmuj się kiedy czegoś nie rozumiesz lub zapominasz. Z czasem przy regularnym pracowaniu zostanie to we krwi :)
+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Dobry programista zapamiętuje gdzie coś szybko znaleźć, czyli tworzy wskaźniki :D
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez arkus Bywalec (2,160 p.)
Ja się głównie uczę poprzez praktykę i właśnie szukanie rozwiązania jakiegoś problemu w internecie :) Jak dla mnie dobrym sposobem jest znalezienie problemu, który chcesz rozwiązać dla siebie. To bardzo motywuje do rozwiązania problemu, jeżeli wiesz, że potem program czy strona Ci się przyda :D

Co do "sprawdzania w słowniku". Myślę że takimi słownikami można nazwać serwisy tego typu, gdzie ktoś zadaje pytanie, bo nie może znaleźć odpowiedzi. Ludzie, którzy mają większe doświadczenie próbują wtedy pomóc, coś wytłumaczyć -  ty masz z tego korzyści, bo wiesz już jak rozwiązać taki problem i będziesz o tym pamiętał później, a oni powtarzają swoją wiedzę, a być może nawet podczas odpowiadania na pytanie wpadną na jakiś ciekawy pomysł :D

No i oczywiście dokumentacje :)
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Pierwsza zasada programisty - nie ucz się kodu na pamięć. Od tego jest dokumentacja.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Black hunter Użytkownik (500 p.)
kurshtml.edu.pl oraz forumweb.pl

60% mej wiedzy o html i css (bo na razie tylko te 2 jezyki znam) pochodzi z kursu,  30% z forum i 10% wszystko inne (m.in. filmy instruktażowe).

warto czytać. posiadasz urządzenie z którego masz dostęp do prawie całej wiedzy jaką tylko ludzkość wymyśliła. jeżeli nie rozumiesz czegoś to otwórz inna strone opisującą to samo zagadnienie. czytaj również angielskie strony. zadawaj pytania na forach.
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez fikosz Nowicjusz (180 p.)
Zerknij sobie jeszcze na kursy z programowania na chcesieuczyc.pl. Mają tam całkiem ciekawe. Ja znam html i jave, ale zaczynałem z tego typu kursami. To lepsze niż filmiki na YT, bo masz pogrupowaną tą wiedzę i nie ma potem luk jakiś starsznych w wiedzy. No i trzeba poza tym mieć dobrą tą pamięć, nie ma zmiłuj ;p heh
–1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez WojAbuk Gaduła (3,500 p.)
ja znam pascal, c, java i poczeńść bash, delphi, modulo, obiekto, c++ na poczotek czytałem książki Niklausa Wirtha (ałtota wielu jenzyków prohramowamia) poitem  zaczołem pisać w pascal jak już opanowałem pascal to kolejne języki same wchodziły mi do głowy wystarczyło że zaczynałem w nich pisać mająć obok opis gramatyki i w innym oknie dokumentacje bibliotek nie ma sensu uczyć się jenzyka na pamieńć jak beńdziesz programował zapamiettasz to co ci będzie potrzebne

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2025 w Egzaminy zawodowe przez Jabloniaczek Początkujący (320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 592 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,288 wizyt
pytanie zadane 23 września 2024 w Python przez MichalO Początkujący (330 p.)

93,742 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,296 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...