czy warto inwestować pieniądze w bootcampy programowania
Odpowiedzi jak czytam są różne... fajnie, że koledze event15 kurs pomógl złapać pierwszą pracę ale generalnie moja odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE.
A dlaczego? Z prostego powodu. Na takich kursach z tego co widzę po niektórych znajomych co je przeszli czy ludziach z forum i FB to wszyscy generalnie robią te same rzeczy, te same problemy i nie uczy się ludzi samodzielnego szukania rozwiązań i samodzielnego programowania.
Moim zdaniem lepiej poświęcić czas na intensywną samodzielną naukę. Na przykład kup sobie jakiś kurs online czy książkę i przerób omawiane w niej zagadnienia. Następnie wymyśl sobie jakaś większą aplikację (jak będziesz chciał to pomysłów mogę dać Ci wiele) i powolutku od zera ją projektuj...
Na przykład apka do tworzenia list zakupów...
- potrzebujemy jakąś bazę... jakąś obsługę zapytań do bazy... jakieś widoki dla usera itp.
- potrzebujemy chyba jakiegoś logowania...
- oki, teraz musimy jakoś zrobić możliwość tworzenia list...
- i ich zapisywania...
- a może jakieś szablony dla rzeczy, które kupujemy cyklicznie...?
- a może jakaś analiza kosztów tych zakupów?
- hmm skoro mam logowanie, to może być przecież wielu userów...
- to może udostępnić opcję wymiany list... wysyłania listy innemu userowi...
- hmm a może tak jakieś statystyki... wykresy...?
- no dobra.. mamy listy różnych produktów.. więc potrzeba też opcji dodawania własnych...
- i tak można by rozwijać apkę jeszcze długo :)
W każdym etapie staniesz pod murem i będziesz zmuszony do szukania w dokumentacjach, forach, SO itp. itd. I nauczy Cię to dwóch rzeczy:
- szukania informacji... czego wiele bootcampów nie uczy, a co jest podstawą pracy programisty
- samodzielnego rozwiązywania problemów.
Pamiętaj, że nie sztuką jest wkucie na blachę 100 funkcji JavaScript czy C++, ale sztuką jest wiedzieć, gdzie i jakich funkcji szukać :)