• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ostania ocena strony

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
666 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)

Witam oddaję do oceny ostatnią już stronę, liczę na dokładne sprawdzenie kodu jak i ocenę wyglądu strony. 

Strona została napisana od podstaw na WordPress. To mój autorki motyw.

Liczę na wypowiedź Comandeera

http://costam123.esy.es/

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Nie rozumiem ludzi, którzy oddają stronę z błędami do oceny. Nie chodzi mi tutaj o błędy implementacji rozwiązań, semantyki, nie stosowania się do dobrych praktyk itp. Chodzi mi o błędy, które samemu można znaleźć w minutę! 

Jeśli walidator krzyczy na czerwono, outline dokumentu wygląda jakby był wygenerowany losowo, a testy szybkości pokazują 6/100 .. może warto jeszcze chwilę popracować nad stroną? Naprawdę.. szanujmy swój czas.

+3 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

6/100 w PageSpeed? Wow, po prostu wow… Nigdy dotąd nie widziałem wyniku poniżej 20.

<img src="http://costam123.esy.es/wp-content/uploads/2016/04/logo4.jpg" alt="Logo Krystian Nikiel"/>

Ehhh, o tym piszę w każdej ocenie… Naprawdę nie chce mi się tego pisać po raz n-ty. To jest niewłaściwy [alt] dla logo i tyle.

<a href="#" class="menu-toggle"><i class="icon-th-list"></i></a>

O tym też piszę w każdej recenzji de facto. Wystarczy jakąś dokładnie przeczytać. Puste elementy są niedostępne, wszystkie muszą mieć jakąś treść.

Dobrze, że przynajmniej jest label, bo bym chyba nie strzymał.

Chmurka tagów to lista.

Poszczególne wpisy można potraktować jako artykuły. No i czas publikacji to time, nie em.

1
komentarz 18 kwietnia 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)

Ja tylko od siebie dodam jeden smaczek, a właściwie to dwa: bozebron.pngNormalnie padam jak widzę takie błędy, o czym mowa, żeby ruszać coś dalej :<

komentarz 18 kwietnia 2016 przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)
To nie moje?
komentarz 18 kwietnia 2016 przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)
Na pewno to poprawię, dzięki wielkie. Ten zdjęcia to grube przegięcie z mojej strony :D
komentarz 18 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
I tak to nie wygra z </heat> ;D
komentarz 18 kwietnia 2016 przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)
Skąd to w ogóle wziąłeś? :D
komentarz 18 kwietnia 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
To jest z kodu, ktory wstawiłeś na pastebin :>
+2 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Semantyka totalnie leży. Ale ja tutaj nie będę wypowiadał się o kodzie, skupię się na designie.

Z tego co widzę, próbowałeś oprzeć to o MD, niestety marnie to wyszło.

  1. Ikony - Dodanie ikon do projektu wypełnia całą pustkę, którą tworzy sam tekst na stronie. Po prostu bez nich jest dość mdło. Przykład:  
  2. Font - Za duża czcionka, tak jak w przykładzie powyżej ja osobiście zmienił bym tą czcionkę, i dał ją maksymalnie na 16px, a najmniejsza 13px. Dodatkowo moje widzimisie, które zawsze stosuję: jak zauważysz, padding-top: 20px, a padding-bottom:20px;, będzie różnić się delikatnie poprzez dolne ogonki czcionki. Dlatego ja zawsze od bottoma odejmuje 2px, zostawiając padding-bottom: 18px. Ten sposób niweluje różnicę, która tworzy się przez czcionkę.
  3. Cienie - Tworzysz zbyt mocne cienie, zrób je delikatnie jaśniejsze.
  4. Kolory - Czarny kolor zastąp bardzo ciemnym szarym. Kolory pozostawiam Ci w linku poniżej. Dodatkowo dodaj również inne barwy oprócz czerni, jest zbyt szaro.
  5. Logo - Popracuj nad nim, nie prezentuje się to dobrze.
  6. Menu - Zbyt wielka czcionka. Osobiście nie tworzył bym całości na boldzie, jedynie aktualną stronę bym pogrubił (oraz podkreślił jakimś kolorkiem od spodu?).
  7. Paddingi - Staraj stosować się równy padding dla left i top, nie wygląda co ciekawie jak masz z lewej strony mniej niż z góry. 
  8. Paginacja strony - To bym ostylował, ale przypuszczam, iż jest to wtyczka i zbytnio jej stylować nie możesz.
  9. Stopka - Panie pusto tu!

Pracę kosmetyczne, spróbuj dodać ikony, a zobaczysz ile to zmieni.

Linki:

Ikony: https://design.google.com/icons

Kolory: https://www.google.com/design/spec/style/color.html

Cały MD: https://www.google.com/design/spec/material-design/introduction.html

1
komentarz 18 kwietnia 2016 przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)
Dzięki wielkie na pewno poprawię to jak wrócę do domu :)
komentarz 18 kwietnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
Powodzenia! :)
+2 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2016 przez niezalogowany
mój boże te zdjęcia są gigantyczne
+2 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Po co sekcja komentarzy pod formularzem kontaktowym ?:p
komentarz 18 kwietnia 2016 przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)
Do wywalenia pójdzie :)
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

1. Zoptymalizuj obrazy. 4400x1300px jako miniaturka? ;)

2. Semantyka kompletnie leży - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Guide/HTML/Using_HTML_sections_and_outlines , wszędzie pełno divów, praktycznie zero tagów html5, brak h1, źle to wygląda.

3. Skrypty JSowe wrzucaj przed </body>

4. Przemyśl nazewnictwo klas. Nazwa klasy nie powinna sugerować położenia elementu na stronie. Od tego masz style w cssie. 

5. Zooptymalizuj i zminifikuj cssy. 

 

komentarz 18 kwietnia 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Kurde nie tu mialem pisać, wpis do wywalenia :P

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 431 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w HTML i CSS przez lbogacz Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 500 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2018 w Nasze projekty przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 490 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2018 w Nasze projekty przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...