• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

hover na divie po najechaniu kursorem na inny div/link - jak osiągnąć?

0 głosów
631 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez pawelpawel Początkujący (480 p.)

Witam!

mam diva umiejscowione funkcją position:absolute; w css, te divy są w ształcie trapezu.

mam nałożone na niego 2 inne divy, mniejsze. też position:absolute;

ustawiłem hover na tym największym i chciałbym, żeby hover był cały czas na nim, nawet jak najade kursorem na te nałożone. znalazłem takie coś ale nie działa mi, nawet nie jestem pewien czy umiem tego użyć, ale pobawiłem się i wyglada na to że nie działa.


<!doctype html>
<html>
    <head>
    
    <style type="text/css">

a:link { text-decoration: none;}
.obrazek_z_przyciskiem {
  position: relative;
  width: 100px;
  height: 150px;
}
.przycisk {
  height: 25px;
  background-color: aqua;
  position:static;
  opacity:0.4;filter: alpha(opacity=40); -moz-opacity: 0.4;
  -webkit-border-radius: 5px;
  -khtml-border-radius: 5px;
  -moz-border-radius: 5px;
  border-radius: 5px;
  margin-top: 10px;
  padding-left: 10px;
  padding-right: 10px;
}

.napis {
  font-size: 13pt;
  text-align: center;
  position: relative;
  left:0px;
  bottom:0px;
  right:0px;
}
img:hover + .przycisk {
  opacity:1;filter: alpha(opacity=10); -moz-opacity: 1;
}
</style>
    </head>
    <body>

<a href="#">
<div class="obrazek_z_przyciskiem"><img src="https://cdn1.iconfinder.com/data/icons/artcore/512/firefox.png" style="width: 110px">
<div class="przycisk">
<div class="napis">napis</div>
</div>
</div>
</a>

    </body>
</html>

Czy znacie sposób jak to ugryźć?

 

Po drugie

jak robie takie krzywe divy to tak napiszę w nim coś, to tekst lub inny div znajduje się gdzieś poza divem matką. Czy trzeba coś dodać do css żeby divy układały się w sobie?

Proszę pomóżcie ;(

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2016 przez argeento VIP (109,260 p.)
Wrzuć kod od tych trapezów, a nie jakieś rzeczy z internetu.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2016 przez pawelpawel Początkujący (480 p.)
<head>


<meta charset="utf8" />
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
<title> aaaaaa- ggggggg</title>


<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Syncopate' rel='stylesheet' type='text/css'>

<style>


	#logo
	{
	position:absolute;
    left:140px;
    top:30px;
	width: 700px;
	border-bottom: 105px solid #0000ae;
	border-right: 120px solid transparent;
	float: left;
	margin-top:10px;
	opacity: 0.2;
	z-index: 0;
	}
	#logo:hover
	{
	position:absolute;
    left:140px;
    top:30px;
	width: 700px;
	border-bottom: 105px solid #0000ae;
	border-right: 120px solid transparent;
	float: left;
	margin-top:10px;
	opacity: 0.5;
	
	}
	
	#logotext
	{
	position:absolute;
    left:176px;
    top:42px;
	font-size: 65px;
	opacity: none;
	color: #F34A53;
	z-index: 3;
	}
	#logotext1
	{
	position:absolute;
    left:178px;
    top:40px;
	font-size: 65px;
	opacity: none;
	color: white;
	z-index: 2;
	}
	#logotext2
	{
	position:absolute;
    left:180px;
    top:38px;
	font-size: 65px;
	opacity: none;
	color: blue;
	z-index: 1;
	}
	
	#london
	{
	position:absolute;
    left:790px;
    top:40px;
	z-index: 4;
	}
	#londontext
	{
	position:absolute;
	left:581px;
	top:110px;
	color:white;
	font-size: 14px;	
	text-align: center;
	font-weight: bold;
	}
	
	#londontext2
	{
	position:absolute;
	left:580.5px;
	top:111px;
	color:blue;
	font-size: 14px;	
	text-align: center;
	font-weight: bold;
	}
		#londontext3
	{
	position:absolute;
	left:580px;
	top:112px;
	color:#F34A53;
	font-size: 14px;	
	text-align: center;
	font-weight: 600;
	opacity: none;
	}
	
#logomotto
	{
position:absolute;
left:211px;
top:109px;
font-size: 20px;
opacity: none;
color: blue;
z-index: 1;
font-weight: bold;
}
#logomotto1
{
position:absolute;
left:210px;
top:110px;
font-size: 20px;
opacity: none;
color: white;
z-index: 2;
font-weight: bold;
}
#logomotto2
{
position:absolute;
left:209px;
top:112px;
font-size: 20px;
opacity: none;
color: #F34A53;
z-index: 3;
font-weight: bold;
}
	
	
#menu
	{
	position:absolute;
    left:855px;
    top:30px;
	width: 260px;
	border-left: 120px solid transparent;
	border-top: 105px solid #0000ae;
	margin-top: 10px;

	}


</style>

<body>

<div class="abc">
<div id="logo"></div>

<div id="logotext"> NAPIS NAPIS</div>
<div id="logotext1">NAPIS NAPIS</div>
<div id="logotext2">NAPIS NAPIS</div>

</div>
<div id="londontext">Dzieki za pomoc </br> THANKS!</div>
<div id="londontext2">Dzieki za pomoc </br> THANKS!</div>
<div id="londontext3">Dzieki za pomoc </br> THANKS!</div>
</div>
<div id="logomotto">JAKIŚ NAPIS</div>
<div id="logomotto1">JAKIŚ NAPIS</div>
<div id="logomotto2">JAKIŚ NAPIS</div>



<a href=""><div id="menu"></div></a>






</body>

 

komentarz 15 kwietnia 2016 przez argeento VIP (109,260 p.)
To "dzięki za pomoc" jest dla nas? czy tam ma być na stałe?
komentarz 15 kwietnia 2016 przez pawelpawel Początkujący (480 p.)
dla was :D
komentarz 15 kwietnia 2016 przez argeento VIP (109,260 p.)

Więc tak.. z tym kodem raczej nikt Ci nie pomoże, ponieważ jest yhm - straszny.

W implementacji takiego baneru trzeba zacząć od poprawnej struktury w HTMLu.

Idealnie wyglądałoby to tak:

<header class="page-header">
  <h1 class="title">Tytuł</h1>
  <p class="motto">Motto</p>
</header>

I dopiero do tego należy pisać CSSa. Jednak jest to rozwiązanie optymalne i wymaga już sporej wiedzy, żeby to wystylizować.

Proponuję Ci powalczyć z tym (nadal jest całkiem nieźle): 

<header class="page-header">
  
  <div class="main-trapeze">
    <h1 class="title">Tytuł</h1>
    <p class="motto">Motto</p>
  </div>
  
  <div class="side-trapeze"></div>
  
</header>

Zadanie polega na wystylizowaniu tego baneru, nie zmieniając nic w kodzie HTML : ) (Jeśli jednak czujesz się na siłach i chcesz walczyć z pierwszym przykładem, przydadzą Ci się pseudoelementy ::after/before)

komentarz 15 kwietnia 2016 przez pawelpawel Początkujący (480 p.)
a to, ze tekst wychodzi poza diva to jest wina tych trapezowych divów, czy coś innego?
komentarz 15 kwietnia 2016 przez argeento VIP (109,260 p.)
Nie wiem o co pytasz dokładnie.
komentarz 15 kwietnia 2016 przez argeento VIP (109,260 p.)
Raczej to wina czegoś innego, chyba, że tekst nie jest w divie z trapezem
komentarz 15 kwietnia 2016 przez pawelpawel Początkujący (480 p.)
spróbuj wpisać tekst w diva "logo" w kodzie który podałem wczesniej.

albo:

<div id="logo"> TUTAJ JEST TEKST</div>

w css

#logo{

color: white;

background-color:blue

}

I w takim wydaniu tekst pojawia się w divie bo to zwykły div

a jak wpisze w tamtym trapezowym, to,  TUTAJ JEST TEKST czy inne divy są nad divem w, którym powinien się znajdować
komentarz 15 kwietnia 2016 przez argeento VIP (109,260 p.)
Nie nie nie, nie męcz ludzi tym kodem, bynajmniej nie mnie - ręki nie przyłożę do tego "dzieła" :  )  Z chęcią pomogę, ale tylko wtedy, gdy będzie to miało być zrobione porządnie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,587 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (5,690 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 481 wizyt

85,852 zapytań

134,629 odpowiedzi

298,887 komentarzy

56,719 pasjonatów

Advent of Code 2021

Top 15 użytkowników

  1. 807p. - rucin93
  2. 806p. - nidomika
  3. 806p. - CC PL
  4. 803p. - Whistleroosh
  5. 761p. - adrian17
  6. 754p. - Michal Drewniak
  7. 751p. - Mikbac
  8. 747p. - Mateusz Bogdan
  9. 686p. - Argeento
  10. 683p. - tokox
  11. 649p. - ScriptyChris
  12. 642p. - s. Dorota Kowalewska
  13. 609p. - Vinox
  14. 601p. - Marcin Harasimowicz
  15. 551p. - TheLukaszNs
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...