• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sztuczna inteligencja, jak myślicie, kiedy powstanie? [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
+10 głosów
1,690 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2015 w Offtop przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Nie mówię tu o botach typu Cleverbot, tylko o programach takich jak Manfred z Felixa, Neta i Niki (świetna książka). Mówiących, lub chociażby piszących, samouczących się i MYŚLĄCYCH. Jest to o tyle trudne, że pojemność ludzkiego mózgu liczy się chyba w Petabajtach i większość tych danych powinna być w RAM, nie wiem jak wy, ale ja mam skromne 4GB :D Do tego trzeba to wszystko zaprogramować i ogarnąć (przypominam o petabajtach).
Możliwe odpowiedzi:
Nie do określenia (11 głosów, 12%)
Ktoś pewnie już taki program napisał (5 głosów, 5%)
Rok do 5 lat (3 głosów, 3%)
5 do 10 lat (1 głos, 1%)
10 do 50 lat (31 głosów, 33%)
50 do 100 lat (18 głosów, 19%)
100 do 500 lat (7 głosów, 8%)
500 do 1000 lat (0 głosów)
1000 lat wzwyż (1 głos, 1%)
niewykonalne, prędzej nasz gatunek wymrze, niż coś takiego napisze. (16 głosów, 17%)

25 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez nefil1m Stary wyjadacz (10,690 p.)
Ja zaznaczyłem 50-100 lat ale nie sądze, żeby to była taka sztuczna inteligencja jak w matrixie. Wyobrażam sobie np robota z którym da się rozmawiać i który wykonuję i uczy się jakieśtam czynności ale do sprawności człowieka raczej nigdy nie dojdze. Raz, że byłoby to trudne, dwa, że niebezpieczne. Rozwój sztucznej inteligencji to jest coś przed czym wielu ludzi przestrzega (np Hawking) i moim zdaniem mają rację.
komentarz 30 maja 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Ja nie mam nic przeciwko zastąpieniu ludzkości jej sztuczną inteligencją. Co w tym złego?
komentarz 30 maja 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
I, Robot

Transcendence

To tylko hollywoodzkie hity kinowe, ale troche prawdy mają
komentarz 30 maja 2015 przez nefil1m Stary wyjadacz (10,690 p.)
Można tez zobaczyć miniserial Black Mirror. Tam jest dużo o wpływie technologii na człowieka.

A zastąpienie człowieka sztuczną inteligencją to utrata ludzkiej "duszy", romantyzmu i polotu. Mi osobiście wydaje się moralnie niesłuszne :)
komentarz 30 maja 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Widziałem oba.
komentarz 4 listopada 2015 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
a mi pani zosia z ważywniaka powiedziała, że najlepsza metoda na leczenie rwy kulszowej to picie krwi dziewicy o brzasku. Jak chcesz przytaczać co kto powiedział, to przytaczaj tych co siedzą w tej dziedzinie. Po drugie gdyby nie ta wstrętna AI to Hawking byłby większym ważywem niż jest.
+2 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
W to że będzie w stanie się uczyć to jeszcze uwierzę, ale w to że będzie w stanie coś nowego wymyślić nie uwierzę, bo będzie ograniczona przez ilość linii kodu które zaimplementuje jej programista. Z czuciem to już zupełna głupota.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Będzie w stanie (o ile taki program zrobią), już jesteśmy w stanie przeprowadzać symulacje, które często prowadzą do nowych odkryć, a o czuciu nic nie pisałem, to by było niebezpieczne, gdyby sprzeciwiał się np. skasowaniu go.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Taka sztuczna inteligencja zawsze będzie ograniczona programem jaki się jej wgra. Więc będzie wiedziała maksymalnie tyle ile jej twórca w czasie tworzenia. Nie będzie w stanie nic nowego wymyślić bo niby na jakiej zasadzie miałoby się od odbbywać? Chyba jedyne przez mieszanie ze sobą rzeczy które już zna.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Pomijasz podpunkt ,,samoucząca się''. Wiedze może zdobywać z otoczenia (rozmowa, ewentualnie jakaś kamerka), więc będzie mogła, a nawet powinna wiedzieć więcej od twórcy. To kwestia doświadczenia. Co do mieszania to tak, o to mi chodziło. A co niby my robimy? wynalazek=problem+wiedza, ewentualnie przypadek+analiza z wykorzystaniem tej wiedzy. Program mógłby zrobić to samo.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Obecnie, Towoje słowa, może i będą brzmiały z sensem, ale za 50-100 lat, myślę, że ludzkość będzie miała spore problemy :P z przedłużeniem linii gatunku
Byli wielcy tego świata, którzy twierdzili,że człowiek nigdy nie wyląduje na księżycu - nastąpiło to 4 lata po tych słowach
komentarz 22 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Dlatego to tylko przypuszczenia :)
komentarz 30 maja 2015 przez niezalogowany

"bo będzie ograniczona przez ilość linii kodu które zaimplementuje jej programista"

W programowaniu AI chodzi właśnie o to, by nie kodować konkretnych zachowań. Przed programistami stoi wyzwanie stworzenia systemu samouczącego się. Tym właśnie różni się "normalny" program od AI. Nie mówisz programowi co ma robić, dajesz mu jedynie narzędzie, dzięki któremu sam będzie w stanie to opanować.

komentarz 30 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Jeśli chodzi o do dziesiątek lat znane są SSN(temat mojej pracy inz, sztuczne sieci neuronowe)
Proponuję zgooglować ale po krótce zwyczajnie chodzi o to że podajemy pewne dane wejściowe i w jednym z wariantów (bez nauczyciela) sieć uczy się różnych czeczy, jak  np w powyższym filmiku jeźdzzić ale też może nauczyć się rozpoznawać pismo, twarz na zdjęciu itd, przy czym my nie warunkujemy tego kodem a jedynie funkcjami percepreonu(pojedyńczego neuronu) SSN znajduje zastosowanie najczęściej właśnie przy rozpoznawaniu, ale nie tylko istnieje wiele prób wykorzystania ich w ekonomji do np przewidywania kursów itd.

Jasne że jest to całkiem prymitywne i do SI daleka droga ale z człą pewnością dobry początek a kiedy mówisz że jeszcze łaskawie uwierzsz w uczenie to jest od ponad 20 lat realne.

SSN nie są najdalszym krokiem w stronę SI, o nie. Zwyczajnie sątematem moich zainteresowań więc o nich wiem najwięcej i dlatego podaje ich przykłąd :)
komentarz 4 listopada 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Przypomniało mi się kolokwium z tego ustrojstwa. :P

Nie mniej, temat ciekawy. :)
komentarz 14 marca 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Powyższy filmik zakłada, że wiadomo "co ma robić" - zaimplementowane jest unikanie kolizji.

Słyszałem o projekcie, w którym program dostał prostą grę w stylu arkanoid. I tyle, koniec. Żadnych informacji. Następnie niczym dziecko eksperymentował z sygnałami wejścia, a po kilku tysiącach prób już wiedział, ż "fajnie jest zdobywać punkty". Po kilkunastu tysiącach prób (a może jeszcze więcej? Te liczby podaję z głowy) opracował już najlepszy możliwy algorytm grania w tę grę.
Ba, doświadczenie wykorzystał w kolejnych - podobnych grach.
+1 głos
odpowiedź 30 maja 2015 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Kiedy już ją odkryją okaże się, że Nostradamus to przewidział.

[EDIT:] A może raczej wynajdą?
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
czuc to faktycznie gupota jest.

Sadze ze do 100 lat bedzie juz.

Howkins chce przeniesc swoj "umysl" do mazsyny, nawet podal date kiedy powinno mu sie udac.

Bardzo jestem ciekawy i do czego bedzie to dazylo ?

 

czy bedzie tak samo jak w filmi Transcendencja ?
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
Max 50 lat o ile jeszcze bedzie istniec ta planeta do tego czasu.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Już na pewno jest w wojskowych labolatoriach :D
komentarz 30 maja 2015 przez niezalogowany
Czy jest tego nie wiadomo, ale na pewno można przypuszczać, że wiedzą na ten temat dużo więcej, niż publicznych źródłach informacji ;)
0 głosów
odpowiedź 29 maja 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Dzisiejsze AI, jak każdy program stworzony przez człowieka, potrafi dokonać tylko tego co przewidział jego twórca. A datę prawdziwej sztucznej inteligencji (badzo, bardzo prawdopodobną) mogę wam podać z dokładnością do 25 lat. Chcecie wiedzieć? Kluczem jest komputer kwantowy. W skrócie, zamiast zera i jedynki, ma zero, jedynkę i nieskończoną ilość stanów pośrednich. Uważam że dopiero wtedy osiągniemy moc obliczeniową pozwalającą na samodoskonalenie programu bez ingerencji ludzkiej.

=Oczywiście jest to tylko mój domysł, równie dobrze komputery kwantowe mogą być nadal za słabe, albo szutczna inteligencja nie zależy od mocy urządzenia, tylko... no właśnie, od czego?=
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 30 maja 2015
jakieś 15 lat temu na irc były eggdropki, pisało się pod nie skrypty w tcl, lub pobierało gotowe. eggdropki łączyło się w botnety, mogły stać na różnych sieciach. niektóre ze skryptów były skryptami samo uczącymi się.

W mojej ocenie to była jakaś forma sztucznej inteligencji

EDIT

Widzę, że do dzisiaj eggdrop funkcjonuje :)

http://www.eggheads.org/

Dla ciekawych powiem, że eggdropy wykorzystywane były do prowadzenia wojen na IRC. 15 lat temu ukraść komuś kanał to było wyzwanie. Stawiało się takich eggdropów kilka na kanale, boty czekały na tak zwany split (rozłączenie serwerów od huba) w trakcie splitu kolidowały nicki lub kanały.

Wykorzystywane były także do udawania użytkowników (tu zastosowanie miały skrypty samo uczące się)
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Noo Ultron nadchodzi ! Ja dałem niewykonalne, uważam że na ifach nie postawimy maszyny która by funkcjonowała jak człowiek, wierzę że jesteśmy skomplikowani ponad możliwość poznania wszystkiego.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
W pewnym sensie sztuczna intelugencja już istnieje, ale nie w takiej formie do jakiej przyzwyczaiły nas filmy sci-fi. Są przecież już programy którym dajesz jakieś dane i nic więcej im nie mówisz, a one dzielą je na rużne kategorie, np. dajesz im dane na temat samochodów a one dzielą je wdg firmy, rocznika itp. Innym przykładem takiego programu jest chociaż by program pocztowy który dzieli wiadomości na główne, spam, społeczności oferty itp.

Ale jeżeli chodzi o taką sztuczną inteligecje jaka jest prezentowan w filmach, to nie da się określić za ile może powstać, informatyka cały czas się bardzo szybko rozwija, ale nie wiadomo jakie jeszcze trudności będą czekać na tej drodze.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez niezalogowany
Moim zdaniem za 30-45 lat, gdy zostanie dopracowany komputer kwantowy.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Bill Gates twierdzi że do końca stulecia powstanie SI,  więc się nie będe wyłamywał ;)
Jeżeli wsłuchasz się w to mówi to naet możn a usłyszeć że wręcz ostrzega przed jej rozwojem.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
Widzialem kiedys w telewizji ze wzieli mozg szczura i dali na plytke elektryczna poczym podlaczyli ja do komputera i to zeczywiscie dzialalo. Czy to byla prawda? Tego nie wiem ale wygladalo to ciekawie. Jak zaczna takie mozgi wbudowywac do komputerow i jak napisza do tego sterownik to bedzie mozna robic inteligecje a nie jak teraz, opieramy sie na if'ach
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez Asasynek Obywatel (1,430 p.)
Zależy jaką "inteligencję" dokładnie brać pod uwagę. Bo taką, która sama myśli, uczy się? Albo lepiej, działa jak człowiek? To wydaje się prawie niewykonalne, ponieważ samo jej myślenie będzie przecież narzucone przez jej twórców, czyli będzie się uczyć zupełnie tak, jak oni jej to wymyślili. Kolejna rzecz to ograniczenia, no bo ta sztuczna inteligencja mogłaby przyjąć, że coś jest dobre, nawet jeśli to jest złe, a po wprowadzeniu jakichś tam ograniczeń blokujących złowrogie treści, jeśli cały czas będzie odrzucać wszystkie złe warianty, no to trudno to nazwać sztuczną inteligencją z takim dużym limitem. Z kolei bez takiej blokady może być tym złym programikiem, albo np. naśladować zachowania osób, które negatywnie postępują w Internecie. Na dodatek, co rozumiesz poprzez jej naukę? Że zapamięta sobie wszystkie zebrane dane? To będzie zwykła wiedza, bez zrozumienia. Dla przykładu: poprosić taką sztuczną inteligencję, by streściła/wyjaśniła sens danego pojęcia. To możliwe? Każdy ma inny styl interpretowania. Czyli trudno po takim czymś w ogóle taki program nazywać sztuczną inteligencją działającą jak człowiek, ale zbierającą i jakoś tam przetwarzającą informację - taka na pewno powstanie (zresztą w sumie już są takie, ale nie tak genialne jak na filmach). No chyba, że emocjami chcesz nazywać coś, co zostało sztucznie przez kogoś napisane. I wydaje się, że to też nie jest możliwe, gdyż emocje cały czas się zmieniają, ponadto ktoś jednego dnia ma dobry nastrój, a kolejnego dnia jest w zupełnie złym humorze i nie musi mieć na to żadnego powodu. A u inteligencji jak to ma działać? Zdarzenia losowe? To już prędzej to można nazywać symulatorem człowieka niż sztuczną inteligencją. Sztuczna inteligencja może reagować cały czas tak samo, dopiero po wyuczeniu jakichś tam zachowań może reagować inaczej, jednakże po tym znów tak samo, następnie po kolejnym wyuczeniu się zmieniać itd., a taki człowiek może reagować za każdym razem inaczej, nie musi do tego potrzebować żadnych zdarzeń. I jest jeszcze milion innych błahostek, które wydają się zbyt ludzkie, by możliwe były do wprowadzenia dla zwykłego programu.
komentarz 4 listopada 2015 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Poczytaj o sztucznej inteligencji i inteligencji w ogóle. To tak samo jak mówić, że my mamy coś narzuconego prze Boga, czy nature kto w co tam wierzy lub nie. W proces nauczania nie masz ingerencji. Komputer uczy się tak samo jak my, z tą różnicą, że on inaczej postrzega świat.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2015 przez niezalogowany
Jak przeczytałem tytuł pytania to właśnie pomyślałem o tej książce :D Przeczytałem jak na razie wszystkie części, a jak widać ciągle wychodzą nowe ;) Ale do rzeczy: ja zaznaczyłem od 10 do 50 lat, bo zobaczcie, jeszcze w 2000 (a gdzie tam, może nawet do 2005) roku były monitory z wypukłym kineskopem i komputery z... No nie wiem, 64 MB RAM? I zobaczcie jak szybko to się zmieniło! Teraz nawet 10-latkowie mogą być mistrzami Blendera, programować w C++ bądź innym języku, albo założyć własną pocztę! ... No, z tą pocztą to nie niczego niezwykłego, ale wcześniej to było nie do pomyślenia! Zaznaczyłem tą odpowiedź, bo wierzę, że AI szybko posunie się do przodu, ale niezbyt mi się chce wierzyć, że sztuczna inteligencja będzie taka jak my, a nawet doskonalsza. Uważam (uwaga, przemyślenia filozoficzne!), że człowiek jest najdoskonalszy, może zrobić wszystko, ale nie drugiego człowieka (oczywiście jako umysł :3). A jeśli się zaprogramuje całą sztuczną inteligencję, to nie będzie inteligentna, jak to właśnie było w książcie FNiN, tylko to będą linijki kodu, masa if()-ów, będzie przygotowana na sytuacje, ale właśnie nie wszystkie, bo człowiek nie jest wróżbitą Maciejem ;) Zapraszam do skomentowania tej odpowiedzi, możecie nawet dać łapkę w dół, nie obrażę się, to jest moje zdanie i raczej go nie zmienię ;)
0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Taka sztuczna inteligencja już nawet istnieje. Wystarczy spojrzeć na jakieś roboty potrafiące się uczyć lub nawet na samege clever bota
0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Moim zdaniem kluczem do rozwazan o AI jest pojecie abstrakcyjnego myslenia, oraz samo-swiadomosci.

Nasze mozliwosci kreacyjne sa dlatego tak rozwiniete, ze dysponujemy i jednym i drugim. Natomiast nie wydaje mi sie, zeby mozliwe bylo znalezienie algorytmu ktory umozliwialby programowi abstrakcyjne myslenie, nie mowiac juz o swiadomosci.

Natomiast na pewno jest mozliwe rozwijanie i coraz wieksza zlozonosc sposobow komunikacji, rozpoznawania mowy etc, a takze podnoszenie poziomu zlozonosci problemow z ktorymi programy beda mogly sobie radzic. Mysle ze za kilkanascie lat z urzadzeniami bedzie mozna komunikowac sie naturalniej niz wprowadzajac znaki, czy tez wydajac proste komendy slowne.
komentarz 4 listopada 2015 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Źle myślisz, komputery już od dość dawna potrafią abstrakcyjnie myśleć. Odsyłam do strony Pana prof. Ryszarda Tadeusiewicza, a raczej bloga.
0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez Blaise85 Nowicjusz (200 p.)
A AlphaGo? Według mnie do 5 lat. Już wygrał w tą grę Go a ten mechanizm przeniesiony na inne dziedziny może już być całkiem niezłą tzw mocną inteligencją.

http://www.aimarketing.pl/sztuczna_inteligencja/alphago-czlowiek-31-rewolucja-w-sztucznej-inteligencji-jest-faktem/
0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Troszkę ta sztuczna inteligencja może być niebezpieczna, prawda?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 447 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2020 w Offtop przez PgK Obywatel (1,380 p.)
+4 głosów
4 odpowiedzi 961 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2017 w Offtop przez MrQuestioning Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 931 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez New_User7986 Nowicjusz (120 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...