• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy w dobrym kierunku to wszystko idze?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
721 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
Uczę sie programowanie i mam takie pytanie - zacząłem od c++ ale od zawsze chciałem robić aplikacje na androidy.
 

I mam parę pytań - czy warto robić zadania i uczyć się c++? Wg mnie bardzo dobrze jest ten temat przez Pana Mirosława zoobrazowany.
Czy polecacie jakieś książki z zadaniami i rozwiązaniami ?
Albo czy znacie coś dobrego do nauki ?

Kiedy przesiąść się na jave?

6 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Kiedy przesiąść się na jave?

Od razu. Nie ma sensu podróżować przez pół świata jeśli po prostu chce się przejść na drugą stronę ulicy.

Nie wiem skąd to przekonanie, że programowania można się uczyć wyłącznie poprzez poznanie języka C++. Nie znam go i jakoś jestem zawodowym programistą… 

komentarz 14 kwietnia 2016 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
a jakieś kursy? książki ? zadania?

ale widzę po sobie że roziwązywanie od prostych zadań do tych coraz trudniejszych daje powoli jakieś rezultaty :)
 

ostatni raz miałem doczynienia z programowaniem na studiach czyli z 4lata temu i był to proste bazy danych których średnio lubie
1
komentarz 14 kwietnia 2016 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
A skąd przekonanie, że apki mobilne można tworzyć tylko w Javie? :P
komentarz 14 kwietnia 2016 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
dopiero zaczynam przygodę z programowaniem i każda rada jest dla mnie cenna. postanowiłem sobie że do września na własną rękę nauczę się jak najwiecej i bedę chciał iść na jakiś staż/ do pracy
komentarz 14 kwietnia 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Temat książek kursów był poruszany na tym forum wiele razy,więc na pewno jak się postarasz to znajdziesz coś na temat Javy :) Czy warto robić zadania?Rozwiązywanie ich Cię rozwija,więc chyba warto ..
komentarz 15 kwietnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
" skąd przekonanie, że apki mobilne można tworzyć tylko w Javie? :P" lepiej dać prostą bibliotekę i niech pisze swoje dzieła pokolei od małych po większe niż skacze na głęboką wodę ( silniki )
komentarz 15 kwietnia 2016 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)

ZakosiliMiNeta, a czy ja mówię, żeby pisał silniki? Po prostu java nie jest jedynym wyborem przy pisaniu apek mobilnych, równie dobrze można owe apki pisać w JS przy użyciu frameworków jak Cordova, czy React Native, albo na przykład w Delphi, budując je w embarcaderro… 

komentarz 15 kwietnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)

a czy ja mówię, żeby pisał silniki?

Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli by uczył się prostych bibliotek i w nich pisał gry, a gdy wszystko zacznie się rozjaśniać to przesiadał na silniki Unity, Unreal Engine

+1 głos
odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Według mnie to nie ma sensu uczyć się języka którego się nie będzie używało. Możesz już zacząć uczyć się javy. Jeśli znajdziesz dobre źródło to powinieneś zrozumieć. Z czego się uczyć Javy to nie wiem, ale już były podobne tematy. np: http://forum.pasja-informatyki.pl/127558/poradnik-java?show=127558#q127558
+1 głos
odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez Shuhari Bywalec (2,060 p.)
Jeżeli nie zamierzasz w przyszłości pracować ani dziubać własnych projektów w Cpp to trochę bez sensu uczyć się i marnować czas.

Fajnie znać kilka języków programowania, bo zapewne i tak w trakcie wieloletniej pracy je poznasz, ale zacznij od tego w którym zamierzasz pracować, a później możesz uczyć się innych, których nauka de facto przyjdzie Ci zdecydowanie łatwiej. Sam stałem przed tym wyborem i dość dużo o tym myślałem, przez co straciłem sporo czasu. Ostatecznie zdecydowałem się na C++, wczoraj zamówiłem książki, dziś kurier przywiózł, jutro startuję z nauką.
0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez PawełN Mądrala (5,340 p.)
Warto robić zadania i uczyć się c++. W momencie gdy zaczniesz swobodnie poruszać się w języku, realizować własne projekty (choćby niewielkie) i wyszukiwać rozwiązań problemów, które niewątpliwie natrafisz na swojej drodze, można się zastanowić nad nauką kolejnego. Największa frajda jest właśnie z kreowania zadań samemu sobie i rozwiązywania ich. Z kursów Pana Mirosława możesz wynieść przede wszystkim zrozumienie tematu, nieczęste w dzisiejszym internecie. Warto je sumiennie przerobić od początku do końca. A do aplikacji na Androidzie przyda Ci się wszystko z kanału P. Mirosława, C++, JS, HTML, PHP, MySQL, i wtedy nawet nie musisz znać Javy. Aczkolwiek nie sposób odmówić Javie wielości frameworków i bibliotek.
komentarz 14 kwietnia 2016 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
zauważyłem po sobie, że poznając c++ i zerkając na to co jest w javie widzę analogie.
więc zdaję mi się że przerobienie podstaw c++ od p. Mirosława nie pójdzie w las.
codziennie staram się przerobić dokładnie 1 odcinek i do tego rozwiązywać zadania samemu znalezione w internecie.

chciałbym odszykać zadania z gotowymi odpowiedziami albo książkę w tym rodzaju to byłoby mi o wiele łatwiej
komentarz 14 kwietnia 2016 przez PawełN Mądrala (5,340 p.)
Niestety nie mogę niczego konkretnego polecić. Doradzę jedynie żeby wybierać zadania, które poruszają realne kwestie, najlepiej takie, które rozumiesz i znasz ze świata rzeczywistego, np. obsługa magazynu, baza mailingowa, sprawdzanie pogody. Zrób wywiad w rodzinie, może ktoś prowadzi jakiś biznes lub ma pracę, w której przydałoby się narzędzie automatyzujące/ułatwiające najczęściej powtarzane procesy. I staraj się takie rzeczy tworzyć. Podejście do sprawy w ten sposób moim zdaniem da Ci najszybszy rozwój.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Cocos2D jest multiplatformowym srodowiskiem gdzie wykoszystuje sie C++. Co prawda nie kompilowalem jeszcze aplikacji pod adndroida ale spodziewam sie ze nie bedzie ona wymagac wiekszej znajomosci java'y.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Hmmm wg mnie to podejscie nie podchodzi. "Zawsze chcialem robic aplikacje na androidy" No dobra rozumiem ale co jezeli znienawidzisz jave? Ja bym przetestowal kilka wariantow. Tak wazne jest uwzglednienie rynku ale jezeli masz mordowac sie z oop to chyba gra nie warta swieczki. Wracajac do tematu, mysle ze warto przerobic podstawy cpp, zwlaszcza ze kursy pana Miroslawa sa dosc uniwersalne i przyjazne dla poczatkujacego programisty. W twoim przypadku przydatne bedzie tez porobic troszke zadanek na spoju aby nauczyc sie myslenia typowo programistycznego, te zadanka serio ucza cierpliwosci. W kazdej chwili mozesz tam przejsc na jave. Ponadto w c++ masz oop, ktore jest podstawa javy. Ps. nie ucz sie jakis zaawansowanych bibliotek cpp jezeli chcesz przejsc na jave. Wystarcza tylko te ktore pozwola ci rozwiazac zadanka. Z tego co pamietam to teraz nawet biblioteka conio jest zbedna przy prostych zadaniach. To jest jedynie moja opinia. Powinienes kierowac sie przedewszystkim rozsadkiem i instynktem/sercem. Programistyka jest przedewszystkim pasja NIE prosta i wygodna robota za dobre pieniadze.
komentarz 15 kwietnia 2016 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
rozumie, a jak wytłumaczysz osoby które nie maja nic wspolnego nigdy z programowaniem i po ok pół roku idą na staż gdzie po roku już potrafią coś? skąd taka osoba wie że to akurat język dla niej?
komentarz 15 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
edycja 16 kwietnia 2016 przez Niespecjalny
Nie wiem może mają farta :D

Ja tam nie chciałbym się zamykać w jednym wariancie. Ale tak jak napisałem to tylko moja skromna opinia. Wiele podstawowych elementów jest podobnych a do cpp wydaje mi się, że jest więcej materiału.

Oh wyspałem się i zaczynam logicznie pisać :P

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2018 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
–1 głos
4 odpowiedzi 792 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 988 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...