Witajcie. Słyszy się wiele, że nie powinno się już stosować (o ile kiedykolwiek się powinno), wszelkich funkcji mysql_, ale chciałbym się nasłuchać/naczytać o tym, by jasno móc powiedzieć "DLATEGO". Dlatego przychodzą 2 pytania / może prośby. Obszukałem nieco internet, najprędzej zabiera mnie to tutoriali mysql_ (choć poszlakowe informacje znalazłem), więc kieruje się do was.
Specjalnie jeszcze wróciłem do kursu PHP, odc. 2, Pana Mirosława. Pamiętałem, że coś o tym wspominał i wyliczając na szybko powody wymienione przez Niego: deprecated od 5.5, usunięte od 7, mają wady, nie obsługują pewnych (?) kwerend, istnieją lepsze funkcje.
I mimo, że usunięcie od wersji PHP7 to wystarczający powód, by przestać używać tych funkcji...
1 - GLOBALNE "Dlaczego" mysqli_ nad mysql_? Czy i w jakim stopniu chodzi tutaj o: Wydajność, bezpieczeństwo, wygodę, czytelność kodu.
Teraz pora na drugą, chyba ważniejszą dla mnie w tym momencie kwestie.
2 - Czy PDO ponad mysqli_? Tutaj również chodzi o wspomniane wyżej kwestie. Ew. jakieś wasze doświadczenia w których, któreś rozwiązane wygrało. Jak programujecie / Jak to robi wasz team / Co widzicie częściej w rozwiązaniach komercyjnych/open source/prywatnych, waszych znajomych?
Wstępnie dziękuję za każdą wskazówkę.