• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

formularz, zdjecie (html, php, sql)

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
803 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2015 w PHP przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
edycja 22 kwietnia 2015 przez Damianexo
Cześć, sam już nie wiem. Piszę tutaj już 2 raz z tym samym problemem.

Kod do czasu, gdy nie dodam funkcji odpowiadających za dodawanie obrazka- śmiga jak należy, po- biała strona. Próbowałem wielu opcji na które trafiłem w sieci. Prosze o pomoc, poniżej kod.

https://gist.github.com/anonymous/f592fdece0038101f15b

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Czyli:

Gdy nie masz funkcji odpowiadającej za dodawanie - śmiga.

Po dodaniu: Nie działa - tak?

I mam jeszcze jedno pytanko, Ty to masz w jednym pliku, ta?
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
Hej.

Tak, jeżeli mam sam formularz do danych, bez funkcji za dodawanie obrazka- to leci jak tralala, dodaje i pachnie, a zaś gdy wpiszę już docelowy kod to biała strona- pach!

Tak, mam to w jednym pliku, tak samo jak np szukajke (po danych, które tutaj wprowadzam).
komentarz 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Jutro postaram się pomóc. Dziś jestem padnięty. Do jutra! :)
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
Czekam więc na Twoją pomoc, ja będę ok 16.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Działają Ci zapytania do bazy?
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
No tak, przed dodaniem kodu od obrazka wszystko śmigało jak nowa honda civic
komentarz 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dodaj w komentarzu tylko kod z dodaniem obrazka.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
$plik = $_POST['plik'];

$tmp_name = $_FILES["image_file"]["tmp_name"]; // pobierasz plik
$name = $_FILES["image_file"]["name"]; // pobierasz nazwę lub piszesz jaką checesz ($imie.$nazwisko)
$uploads_dir = "zdjecie/" // tutaj ścieżka do mejsca gdzie chcesz zapisać plik
$result = move_uploaded_file($tmp_name, "$uploads_dir/$name"); // funkcja zapisująca obraz

 

no i oczywiście odwołanie do bazy

 if(!empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['nazwisko']) && !empty($_POST['powiat']) && !empty($_POST['wojewodztwo']) && !empty($_POST['miejscezam']) && !empty($_POST['email']) && !empty($_POST['tel']) && !empty($_POST['ranga'] && !empty($_FILE['tmp_name']))
{
 
 
    include('connect.php');
$query = mysqli_query($con, "INSERT INTO uzytkownicy SET imie='$imie',	nazwisko='$nazwisko',	powiat='$powiat',	wojewodztwo='$wojewodztwo',	miejscezam='$miejscezam',	user='$user',	pass='$pass',	email='$email',	tel='$tel',	ranga='$ranga',	tmp_name='$tmp_name'"); 
 if($query) echo "Rekord został dodany poprawnie";
    else echo "Nie udało się dodać nowego rekordu";

 

komentarz 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Mam pomysł. 

Komentuj po kolei linijki kodu, zobacz przy której zacznie działać.

Np:

$plik = $_POST['plik'];
 
#$tmp_name = $_FILES["image_file"]["tmp_name"]; // pobierasz plik
$name = $_FILES["image_file"]["name"]; // pobierasz nazwę lub piszesz jaką checesz ($imie.$nazwisko)
$uploads_dir = "zdjecie/" // tutaj ścieżka do mejsca gdzie chcesz zapisać plik
$result = move_uploaded_file($tmp_name, "$uploads_dir/$name"); // funkcja zapisująca obraz

W ten sposób dowiesz się która linia wywala błąd.

komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)

Tak

$uploads_dir = "zdjecie/" // tutaj ścieżka do mejsca gdzie chcesz zapisać plik

i tak

$uploads_dir = ["zdjecie/"] // tutaj ścieżka do mejsca gdzie chcesz zapisać plik

nie działa

komentarz 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)

okey- git, uzyłem kodu ze strony. teraz pytanie, skoro mam

$plik = $_FILES['plik'];

 

to jak to zaimplementować z tym:

$tmp_name = $_FILES["image_file"]["tmp_name"];
$name = $_FILES["image_file"]["name"];
$uploads_dir = 'zdjecia';
foreach ($_FILES["pictures"]["error"] as $key => $error) {
    if ($error == UPLOAD_ERR_OK) {
        $tmp_name = $_FILES["pictures"]["tmp_name"][$key];
        $name = $_FILES["pictures"]["name"][$key];
        move_uploaded_file($tmp_name, "$uploads_dir/$name");
    }
}

 

komentarz 22 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dam Ci radę, jak będzie kodował następny skrypt.

Odzielaj niektóre funkcje. SERIO.

Jak masz w jednym pliku widok kontroler i model to się nie da przeczytać i złożyć w całość.

Musiałbym wiedzieć co ozancza każda $zmienna, a tak muszę lecieć na górę i patrzeć raz tu, raz tu, : p

Mówiąc szczerze to mi teraz się wszystko pomieszało, jak zmieniłeś kod na ten z php.net.

Już nie wiem co do czego. >_<

Spróbuj to zrobić metodą prób i błędów.

Weź wszystko pod lupę i ułóż to w całość, że jedno ma robić drugie.

Dlatego wymyślono MVC, gdyż ilu programistów tyle metod programowania.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
no jest:

$plik = $_FILES['plik'];

i dopasować do tego z php.net kodu to. input mam:

<td>Zdjęcie: <input type="file" name="plik" size="999" /></td>
komentarz 22 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Cześć.
Żeby nam wszystkim współpracowało się lepiej, proponuje tak:

wsadź ten cały kod ( jeśli chcesz go udostępnić ) na https://gist.github.com/ , dzięki temu będzie można to lepiej ogarnąć, a do tego gisty są o tyle fajne, że jak coś się zedytuje to zapisuje wersje. Fajnie jakbyś posiadał konto na githubie (w późniejszych latach Ci się to opłaci), bo nie wiem jak długo te gisty siedzą na anonimowym + jak chcesz tam kolorowanie składni w edytorze co piszesz to sobie włącz tam przycisk ACE edytor:>

a jak już wsadzisz na gista, to zedytuj pytanie zamieniajac caly ten kod na link do gista.

Pozdrawiam.
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
wszystko już działa, ale nie zapisuje w bazie danych adresu obrazka, znaczy np: 'totenobraz.jpg'
komentarz 23 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Później Ci dam znać, bo idę spać teraz także, jak wstane to wrzuce to na debugger i zobaczę o co chodzi + może się uda zrobić refactor.
komentarz 23 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
oki, to czekam :D
+1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)

dodaj w pliku header php na samej gorze

<?php
error_reporting(E_ALL);
ini_set("display_errors", 1);
?>

i powiedz czy dalej jest biala strona a jak nie to jakie bledy

 

komentarz 22 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
nadal biała strona

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2015 w PHP przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2015 w PHP przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 434 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2015 w PHP przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...