• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Olimpiada Informatyczna Gimnazjalistów- czego sie uczycyć co robic

+1 głos
2,598 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w C i C++ przez Marcin951 Gaduła (3,250 p.)
Witam zamierzam brac udział w takowym konkursie jednak nie wiem czego sie uczyc i od czego zacząć mogłbym dostać jakie wskazówki? tutaj link do strony od tej Olimpiady Informatycznej

http://oig.edu.pl/

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Zacznij od tutka np c++ i rob zadanka na spoju. Z tego co sie nie myle poziom trudnosci dla gimnazjum nie jest taki duzy i jest sie w stanie tego sprawnie nauczyc. Warto tez pouczyc sie znanych algorytmow m in sortujacych
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Marcin951 Gaduła (3,250 p.)
Szczerze mówiąc to robie test na tej stronie i są tam pytania kto załorzył firme hp, O czym mówiło prawo Moore'a w pierwotnej wersji czy W którym roku powstał pierwszy prototyp myszy? Nie jest to chyba zbyt łatwe...
+2 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez _Kobra Obywatel (1,270 p.)

Gimnazjum to pewnie poziom podstawowy, ale nie można lekceważyć przeciwnika smiley

Masz już jakieś doświadczenie z programowaniem, C++? Jeśli tak, jaki jest Twój obecny stan wiedzy.

Ogólnie, to co mogę Ci doradzić na ten moment:

Natomiast jeżeli masz parę złotych to możesz kupić sobie Learn C++ In A DAY (3.68 USD kindle, 7.99 USD paperback) dobre, szybkie wprowadzenie, choć praktycznie wszystkie tematy omówione są w podstawowym stopniu, coś jak filmiki MZ, no może ciut bardziej.

Natomiast jeżeli chcesz wiedzieć więcej i dać sobie szansę na #1 to zdecydowanie Programming: Principles and Practice Using C++. Jest też wersja PL. Wydatek ponad 100 PLN trochę boli, ale masz skarbnicę wiedzy.

Zadania to oczywiście SPOJ oraz:

Jeśli chodzi o programowanie to mój poziom wiedzy jest nikly choć otarłem się o to
komentarz 12 kwietnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Gimnazjum to pewnie poziom podstawowy

Byś się zdziwił co tam może paść, to nie podstawy C++ tylko już myślenie i to konkretne 

komentarz 12 kwietnia 2016 przez _Kobra Obywatel (1,270 p.)
Tego nie wiem, jak ja chodziłem go gimnazjum (uuu to już 8 lat temu, jak ten czas leci) to mieliśmy Logo, czy jak ten program do pseudo programowania się zwie. Standardowo Word, Excel ;)
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Przecież tej olimpiady nie piszę się w Logo tylko C++, C, Pascal i nie jest aż taka łatwa: http://oig.edu.pl/files/2011/12/Opracowania-zada%C5%84_zawody-indywidualne.pdf
A czy napisałem, że pisze się w Logo? Napisałem, że za moich czasów w gimnazjum miałem Logo, a o czymś takim jak pisanie w C++, C, Pascal można było pomarzyć.
komentarz 12 kwietnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Tego nie wiem, jak ja chodziłem go gimnazjum (uuu to już 8 lat temu, jak ten czas leci) to mieliśmy Logo, czy jak ten program do pseudo programowania się zwie. Standardowo Word, Excel ;)

No chyba sobie zartujesz. Konkrus na poziomie krajowym i zadania z logo i exela ? 

Nie, na konkursie. Miałem na myśli, że na lekcjach mieliśmy to co napisałem.
komentarz 13 kwietnia 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
_Kobra Aha, Pomyślałem, że chcesz powiedzieć, że będzie coś czego uczy się w gimnazjum.
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
OIG to olimpiada gdzie się robi zadania jak na SPOJ. Zadania trudne nie są.

Wskazówki:

- rozwiązuj zadania ze SPOJA

- ucz się algorytmów z stron jak ta http://eduinf.waw.pl/inf/alg/001_search/index.php

Co do testu to ten test jest tak naprawdę pomyłką w OIG ( bo w OI tego już nie ma ) i daje ci 100pkt max, a z zadań zdobyć możesz 500 pkt. Próg to średnio 200-300pkt czyli 2 łatwe zadanka i jedno średnie
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 12 kwietnia 2016 przez Dorion300
miałem podobną "Olimpade" informatyczną.

HTML, podstawowych zapytań baz danych, trochę C++, pewnie kompresje video i audio (Jak i obrazy)
Nie nastawiaj się zbytnio na C++, ponad 50% dotyczyły HTML, kilka pytań dot. Baz danych i C++.
A na końcu dali formaty obrazów i video, trzeba było powiedzieć która jest stratna i tak dalej.
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
To raczej nie bylo oi :) Na oi czy oig masz zadanie ktore musi wykonac program nic wiecej nic mniej. "Szczerze mówiąc to robie test na tej stronie i są tam pytania kto załorzył firme hp, O czym mówiło prawo Moore'a w pierwotnej wersji czy W którym roku powstał pierwszy prototyp myszy?" To chyba nie ta strona kolego :) http://pl.spoj.com/ Tutaj nie masz takich zadan xd https://zadania.programuj.edu.pl/c/oap-edycja-ii-gr-gimnazjalna-tre/p/
Znajomy mi powiedział że był głównie c++
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
To chyba nie koniecznie musi byc c++ z tego co sie wiem to jest kilka popularnych jezykow akceptowanych... Na tej drugiej stronie masz zadanie buty czy jakos tak to wystarczy podzielic n przez k i zaokraglic w gore wiec zadanko latwe :)
komentarz 13 kwietnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
To nie jest OIG. Na OIG piszesz w C,CPP i Pascal
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
Z programowania naprawdę podstawy podstaw. Ważne są struktury danych, algorytmy i jeszcze raz algorytmy.
komentarz 13 kwietnia 2016 przez Marcin951 Gaduła (3,250 p.)
Z tego co nauczyciele mi mówili to 90% c++
komentarz 13 kwietnia 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
No tak, musisz jakoś te algorytmy zaimplementować. Gdybyś nawet nie wiem jak dobrze pisał to i tak z większości zadań będziesz miał 50% punktów. W tych konkursach chodzi o znalezienie optymalnego rozwiązania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 492 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 293 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 803 wizyt

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...