• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Napis 'Rejestracja' jest w środku przycisku, ale napis 'Logowanie' jest poniżej środka przycisku.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
686 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Witam.

Napis 'Rejestracja' jest w środku przycisku, ale napis 'Logowanie' jest poniżej środka przycisku.

<input type="submit" name="login_in" value="Logowanie" class="inpLogowanie">
<a href="rejestracja.php" class="inpRejestracja">Rejestracja</a>
input.inpLogowanie[type="submit"]
{
	width: 80px;
	padding: 4px;
	background-color: #1B7FA6;
	color: white;
	font-size: 12px;
	cursor: pointer;
	border: none;
	text-decoration: none;
	position: relative;
	margin-top: 5px;
	margin-bottom: 25px;
	top: 20px;
	left: 34px;
}

.inpRejestracja
{
	width: 80px;
	padding: 4px;
	background-color: #319116;
	color: white;
	font-size: 11px;
	text-align: center;
	cursor: pointer;
	border: none;
	text-decoration: none;
	position: relative;
	top: 20px;
	left: 34px;
	display: block;
}

Szerokość przycisku 'Logowanie' i 'Rejestracja' ma zapisane 80px, ale w rezultacie przycisk 'Logowanie' ma krótszą szerokość o 5-10px. W dodatku napis 'Logowanie' jest poniżej środka przycisku. Zastosowałem w Logowaniu style, np.: line height: 4px; albo text-align: center;, ale nie dało to żadnego efektu.

Co muszę poprawić w kodzie, aby napis 'Logowanie' był w środku przycisku?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
edycja 12 kwietnia 2016 przez mitelak

http://codepen.io/mitelak/pen/mPXvaZ

Przyciski nie były takie same z dwóch powodów

  • font-size w jednym wynosił 12px a w drugim 11px
  • font-family było różne jeden napis miał font bezszeryfowy, a drugi szeryfowy 

Jeżeli poprawi się te dwie rzeczy to wygląda wszystko normalnie, jedyne co można dodać to jednakową szerokość wink

komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Aktualnie font-size w obu przyciskach wynosi 11px, a font-family ustawiony jest domyślnie jako verdana.
komentarz 12 kwietnia 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
edycja 12 kwietnia 2016 przez mitelak

Pod tym samym linkiem po edycji http://codepen.io/mitelak/pen/mPXvaZ

Różna szerokość wynika z paddingu, który inaczej działa na inputz a inaczej na tekst.
Wystarczy podać tylko wartości w pionie dla paddingu (boki i tak są ustalane poprzez width) wink

ps dalej pozostaje kwestia, że w pionie button z linku jest o 2px niższy. Żeby to naprawić można, albo dać line-height: 14px dla tego elementu, albo padding-top i bottom o jeden większy ;)

komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
A możesz swój kod wrzucić na jsfiddle albo tutaj? Bo na codepen.io nie widzę kodu.
komentarz 12 kwietnia 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
input.inpLogowanie[type="submit"], .inpRejestracja
{
    background-color: #1B7FA6;
    color: white;
    font-size: 12px;
    cursor: pointer;
    border: none;
    text-decoration: none;
    position: relative;
    margin-bottom: 25px;
    top: 20px;
    left: 34px;
	/* po edycji */
	font-family: Arial;
	width: 100px;
	text-align: center;
	padding-top: 5px;
	padding-bottom: 5px;
}
 
.inpRejestracja
{
    background-color: #319116;
    display:block;
    padding-top: 6px;
    padding-bottom: 6px;
}

Np coś takiego :D 

komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Pokombinowałem z paddingami i jest OK.smiley

Wielkie dzięki za pomoc.wink

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

http://codepen.io/anon/pen/EKQrgX

Jak to nie jest po środku?

komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Nie widzę tam kodu. Możesz wkleić kod na jsfiddle albo tutaj?
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

W praktyce wygląda to mniej więcej tak:

__________________________________

 

                Logowanie

-----------------------------------------

Jak widać, napis nie jest w środku przycisku.smiley

komentarz 12 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Dalej jest to samo. Jak widać, napis nie jest w środku przycisku:

__________________________________

 

                Logowanie

-----------------------------------------

Zauważ, to widać, że nie jest wyśrodkowany.smiley

komentarz 12 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
U mnie jest dobrze, a jestem chory na każdą nierówność nawet o 1px.
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Już niech będzie to wyśrodkowanie. Ostatni problem to różnica w szerokości przycisków. Z kodu w stylach CSS wynika, że szerokość obu przycisków powinna być taka sama. Przetestuj taki zapis, a resztę kodu zostaw bez zmian:

input.inpLogowanie[type="submit"]
{
	width: 80px;
	padding: 4px;
	background-color: #1B7FA6;
	color: white;
	font-size: 11px;
}

.inpRejestracja
{
	width: 80px;
	padding: 4px;
	background-color: #319116;
	color: white;
	font-size: 11px;
	display: block;
}

Zauważ, że szerokość jest taka sama w stylach, rozmiar czcionki ten sam w stylach, ale w rezultacie szerokość przycisku 'Logowanie' jest krótsza o 5-10px.

Pewnie przyczyną jest to, że oba przyciski są innego typu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 584 wizyt
pytanie zadane 19 września 2016 w HTML i CSS przez DariuszH Gaduła (3,100 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 674 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2021 w Python przez Hajpa Użytkownik (880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,259 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...