• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Forma prezentacji informacji o plikach coockie

+1 głos
266 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
zamknięte 15 kwietnia 2016 przez bartek7910
Witam serdecznie. Zastanawiam się nad tematem plików coockie. W zasadzie każda strona internetowa taką informację musi posiadać. Interesuje mnie forma takiej informacji. W zasadzie wszystkie strony mają dodatkowy div z informacją o coockie, którego można zamknąć. Na jednej stronie widziałem "Strona wykorzystuje pliki coockie" dodane poprostu w stopce. Jak to jest? Do tego różne strony mają mniej lub bardziej rozbudowaną informacje oraz osobną stronę z polityką coockie. Jak prawidłowo powinna wyglądać taka informacja o coockie? Pozdrawiam Ps. Jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.
komentarz zamknięcia: Otrzymałem zadowalanjącą mnie odpowiedź

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez niezalogowany
wybrane 12 kwietnia 2016 przez bartek7910
komentarz 12 kwietnia 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
OK. Ale nie doszukałem się tam informacji dotyczących wymaganej formy takiej informacji. Czy wystarczy gdziekolwiek, w ramach rozsądku, umieścić tekst "Strona korzysta z plików coockie" i jest to wystarczające? Czy jednak powinno to być specjalne okienko informacyjne, które można zamknąć? Czy każda strona powinna mieć również podstronę z polityką coockie?
1
komentarz 12 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Z tego co ja rozumiem to musisz poinformować użytkownika o plikach Cookie w widoczny sposób, najlepiej jest to chyba zrobić przez komunikat (który można zamknąć), dzięki temu twoja stopka nie oszpetnieje przez ten komunikat, w dodatku tak masz pewność że ktoś faktycznie to zauważył bo okienko zamknął, do stopki nie każdy zagląda.

Co do ostatniego pytania to raczej tak, użytkownik musi wiedzieć jakie dokładnie zasady panują, dzięki temu ma gwarancję że stosują się one do tej strony, bo przecież w zewnętrznych mogłaby zawartość regulaminu dynamicznie się zmienić.

Może ktoś inny będzie w stanie ci powiedzieć jak to wygląda dokładnie
komentarz 12 kwietnia 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Jak dla mnie jest ona w pełni satysfakcjonująca. Pozwoliła w pewnym stopniu zrozumieć sens, może nie samej informacji o coockie, bo to jest jasne, ale sposobie jej prezentacji. Zostawiam jeszcze temat otwarty. Może ktoś coś ciekawego jeszcze dołoży. Pozdrawiam

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 286 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2016 w PHP przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 317 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hardu Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 342 wizyt
pytanie zadane 18 października 2017 w JavaScript przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...