• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

INNER JOIN - jak zastosować?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
774 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w SQL, bazy danych przez BlauVeB Początkujący (410 p.)
Mam dwie tabele:

pracownicy_szkoly;

pracownicy_biura;

W każdej tabeli kolumny: ID, Imie, Nazwisko;

Niektórzy pracownicy pracują tu i tu.

 

Jak mam zastosować złączenie INNER JOIN? Próbuje na wszystkie sposoby, ale nic mi nie działa.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez bumpMind Gaduła (4,260 p.)
wybrane 11 kwietnia 2016 przez BlauVeB
 
Najlepsza
INNER JOIN działa na zasadzie łączenia tabel w miejscach gdzie wartości z danej kolumny sobie odpowiadają tj np w miejscu nazwiska gdzie w obu tabelach jest takie samo, w tym przypadku jeśli zgodnie z tym co napisałeś obie tabele przechowują ID, nazwisko i imię, to pojawia się pytanie czy dla tych dwóch tabel ID pracowników są różne? Jeśli nie to JOIN nie ma większego sensu a jeśli tak to "joinujesz" po kolumnie nazwisko i wyświetlasz ich id z obu tablic.
komentarz 10 kwietnia 2016 przez BlauVeB Początkujący (410 p.)
Mam jeszcze trzecią tabelę.

Stanowiska.

o kolumnach ID_Stanowisko i Nazwa;

Tabela ta jest połączona relacja z pracownikami.

 

Może teraz podasz mi jakiś przykład możliwości sensownego zastosowania tego łączenia?
komentarz 10 kwietnia 2016 przez bumpMind Gaduła (4,260 p.)
Jeśli dobrze zrozumiałem w stanowiskach przechowywane są id pracowników oraz nazwy ich stanowisk wtedy przykładowo:

SELECT p.Imie, p.Nazwisko, s.Nazwa FROM pracownicy_szkoly p JOIN stanowiska s ON p.ID = s.ID;

Wynikiem będzie wypisanie listy imion, nazwisk oraz stanowisk kolejnych pracowników
komentarz 11 kwietnia 2016 przez BlauVeB Początkujący (410 p.)
Super, dzięki Ci bardzo. Pokazałeś mi o co w tym chodzi. Wszystko działa, dodałem jeszcze sobie pracowników bez stanowisk i stanowiska bez przypisanych pracowników. Przetestowalem dzięki temu Left, Right, Full Join. Dzięki jeszcze raz.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 115 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2016 w SQL, bazy danych przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 5 października 2021 w SQL, bazy danych przez Lulex Użytkownik (820 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2021 w SQL, bazy danych przez Piotr Jarema Użytkownik (970 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...