• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obrazki są po lewej, a tekst ma być po prawej stronie obrazków, ale po środku.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,267 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Witam.

Mam takie banalnie proste pytanie, ale u mnie to nie działa.

Mam 3 obrazki po lewej, a tekst ma być po prawej stronie obrazków, ale po środku. U mnie tekst co prawda jest po prawej stronie, ale niestety nieco wyżej jak po środku.

Co muszę poprawić w kodzie, aby tekst po prawej stronie był po środku względem obrazków?

<p>Kontakt:</p>
	<div class="skype">
		<img src="obrazki/skype.png" style="float: left" />
			<p style="color: yellow; font-size: 14px">Skype</p>
	</div>
	<div class="gg">
		<img src="obrazki/gg.png" style="float: left" />
			<p style="color: yellow; font-size: 14px">GG</p>
	</div>
	<div class="mail">
		<img src="obrazki/mail.png" style="float: left" />
			<p style="color: yellow; font-size: 14px">mail</p>
	</div>
.skype, .gg, .mail
{
	margin-bottom: 35px;
	margin-top: auto;
}

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez Eliot Początkujący (260 p.)
ja napis zamknął bym w divie, któremu nadał bym padding górny i dolny tak żeby się tekst wyśrodkował w poziomie, albo zamiast paddingu margin.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez pakopaw Użytkownik (820 p.)

Ja bym pozamieniał znaczniki <p> na <span>, z <img> zdjął float: left i odpowiadając na pytanie nadałbym tym <img> css-a:

vertical-align: middle;

(nie wiem czy z float-em to działa)

komentarz 10 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Zastosowałem taki zapis i teraz jest elegancko:

<div class="skype">
	<img src="obrazki/skype.png" width="36px" height="36px" style="vertical-align: middle" />
		<span style="color: yellow; font-size: 14px">Skype</span>
</div>

Wielkie dzięki za wskazówkę.smiley

A teraz mam ostatnie pytanie.

Jak zrobić, aby tekst był nieco oddalony od obrazka, np. o 10px? Oczywiście nie chcę używać żadnych spacji.

komentarz 11 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Nie będę jednak oddalał tekstu od obrazków. Pozostawię tak jak było wcześniej.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 299 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 815 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 798 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez wildcrasher Nowicjusz (220 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...