Witam serdecznie
Mój problem dotyczy instalacji i stabilności Ubuntu 14.04LTS oraz 15.10LTS. Podczas instalacji w standardowy sposób ekran ulega zamrożeniu zawsze w tym samym miejscu: przed wyświetleniem okna ze sposobem instalacji (obok innych systemów, wyczyszczenie dysku i instalacja, itd...). Co ciekawe instalacja 12.04LTS przebiega zawsze bez problemów i system działa stabilnie.
- Próbowałem zarówno instalacji obu systemów z płyty jak i z pendrive'a.
- Obrazy wgrywałem zarówno programem "Unebotin" jak i "Universal USB Installer".
- Przestawiałem opcje UEFI/LEGACY, ACPI ON/OFF oraz Secure ON/OFF.
Raz, udało mi się zainstalować Ubuntu 15.10LTS, ale po kilku minutach system zawiesza się bez różnicy, czy korzystałem z dysków, czy podczas wgrywania aktualizacji, czy podczas ustawień systemu. Wtedy komputer nie reaguje na kombinację ctrl+alt+F1.
Kontaktowałem się z Dell Support, ale powiedzieli mi, że Dell oficjalnie wspiera Ubuntu do wersji 12.04LTS i według nich komputer działa poprawnie. Dla spokoju uruchomiłem test diagnostyczny Dell w Biosie (dysk, grafika, ram, inne) - wszystkie podzespoły przeszły test pozytywnie
Co może być problemem w takiej sytuacji. Jak mogę jeszcze zdiagnozować temat? Czy rzeczywiście, laptopy Dell nie wspierają aktualnych wersji Ubuntu? Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Dell Precision M4800
Intel(R) Core(TM) i7-4910MQ CPU @ 2.90GHz, RAM 32GB, Display Adapters: Intel(R) HD Graphics 4600 + NVIDIA Quadro K2100M
Pozdrawiam
Tomek