• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak nauczyć się wielu języków programowania?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
625 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
zamknięte 10 kwietnia 2016 przez hubot
Witam. Mam do was pytanie odnośnie rozwoju w programowaniu. Otóż chciałbym się nauczyć wiele języków np. C#, VB.NET, F#, PHP, JS, Java i co tam przyjdzie jeszcze do głowy. Oczywiście moim ulubionym językiem, któremu spośród tych wszystkich chciałbym osobiście poświęcać najwięcej czasu jest C#. Wszyscy mi mówicie że ja za szybko i za wszystko na raz chcę się wziąć. W sumie racja, nie ogarnąłem C# porządnie a już myślę o Javie. Jak ci niektórzy programiści robią tak, że umieją nawet po 10 języków z czego specjalizują się w jednym języków i pracują zawodowo w jakimś tam? Ja też chciałbym umieć np. Javę, PHP, C++, C#, VB.NET, F#, JS i IronPython oraz specjalizować się w C#. Czy te umiejętności przychodzą z wiekiem? Czy mają jakieś uzdolnienia wpływ na to? Ile trzeba uzdolnień a ile pracy? Czy jestem w stanie umieć dużo języków programowania?
komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 10 kwietnia 2016 przez hubot
 
Najlepsza
Sama znajomość wielu języków nie jest niczym wielkim, ponieważ są one, najczęściej, bardzo podobne do siebie i różnią się jedynie szczegółami - całą trudnością jest nauka różnych technologii, które powodują, że dany język jest wartościowy.

Nie próbuj się porównywać do innych - jeśli się czujesz dobrze, pisząc w C#, to w nim pisz, twórz swoje programy i nie zaprzątaj sobie głowy czymś, co najprawdopodobniej ci się nie przyda.

Ja np. programuję głównie w C++ i nie czuję się gorszy z tego powodu, bo mi to wystarcza.
1
komentarz 10 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Większym hardkorem jest ogarnięcie paradygmatu, albo metodologii i metodyk w wybranym paradygmacie. To się szlifuje przez lata zawodowego doświadczenia i masę szkoleń.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez MisterVento3 Użytkownik (830 p.)
Do tego potrzeba dużo czasu, naucz się jednego, jeśli już będziesz umiał napisać porządny program w np. C#, to powoli możesz się uczyć kolejnego, ale nie zapominając o tych co już umiesz.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 10 kwietnia 2016 przez jpacanowski

http://forum.pasja-informatyki.pl/128111/jak-nauczyc-sie-wielu-jezykow-programowania Tak to nie zostaniesz nigdy modem...

Naucz się jednego / dwóch języków a dobrze. A nie 10... Po co ci do tego jeszcze PHP... Przecież nie możesz robić wszystkiego. To nie jest wyścig aby znać jak największą liczbę języków. Naucz się korzystać z jednego albo dwóch młotków, a dobrze, nie z wszystkich naraz jakie istnieją. Po co ci to... do CV? To tak nie działa.

Żaden język nie jest ani gorszy, ani lepszy... Każdy po coś powstał.

0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Język jest to tylko narzędzie, weźmy np młotek. Młotkiem wszystkiego nie zrobisz, ale możesz zrobić więcej rzeczy niż do których został stworzony. Tylko efekt robienia młotkiem rzeczy do których nie został stworzony z reguły będzie:

a) wymagało więcej czasu

b) większy nakład pracy

c) jakość wykonania pozostawi wiele do życzenia

d) możliwość łatwej zmiany wykonanej pracy, będzie bardzo trudna

aniżeli wykonując tą pracę dedykowanym do tego narzędziem.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Języki programowania są do siebie podobne, ale nie wszystkie. Mi trudno było nauczyć się C# czy C++ kiedy wcześniej pisałem sobie programy w AutoIt. :) Udało mi się wybrnąć z tego w ten sposób, że aplikacje, którą napisałem w AutoIt napisałem krok po kroku w C#, dzięki czemu powoli poznałem ten język i przy okazji rozwinąłem aplikację jeszcze bardziej.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Ja kiedyś w C++ dużo pisałem, teraz tylko tak dla zabicia czasu. Powiedzcie mi czy nie lepiej pójść bardziej ogólnie i skupić się na ogarnięciu jak największej liczby tematów .NET, które mnie interesują?
1
komentarz 10 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Boże człowieku, jakiej i ilu odpowiedzi się tu jeszcze spodziewasz? Jeśli Cię interesuje .NET to ucz się .NET i tyle w temacie.
komentarz 10 kwietnia 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
No więc właśnie, teraz dokończę instalację VS i idę uczyć się dalej C# oraz przy okazji innych jakiś ciekawych feature'ów .NET-owskich.
komentarz 11 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Kogo to obchodzi co Ty będziesz robił...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 533 wizyt
–18 głosów
5 odpowiedzi 1,496 wizyt
+10 głosów
20 odpowiedzi 3,759 wizyt

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...