• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praktyczne tworzenie projektu od uml do kodu

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
329 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Silverwind Użytkownik (730 p.)
Znacie jakieś źródła lub tutoriale gdzie dość tak łopatologicznie jest ujęty proces tworzenie aplikacji. Chodzi mi o takie podejść całkowite i jak najbardziej praktyczne. Chciałby zobaczyć jak inni to robią i przez to sam się czegoś nauczyć..

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
wybrane 9 kwietnia 2016 przez Silverwind

Najlepsza
Nigdzie nie znajdziesz czegoś takiego w pigułce.

https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/bibliografia.html

Najbardziej w tematykę o której mówisz trafia "Kod doskonały". Z tym, że UML to inna sprawa - to tylko sposób przekazania informacji o tym, jak ma program działać.

Polecam książkę "Myślenie obiektowe w programowaniu" jako wstępniak, później wzorce projektowe. To są nardzędzia - to dzieki dobremu rzemiośle będziesz tworzyć sztukę.

Jeśli naprawdę jesteś na tyle wytrwały to zainteresuj się Domain-Driven Design jako celem na przyszłość.

Poczytaj o formacie Gherkin, i BDD - czyli znane "when then given". Oraz narzędzia wykorzystujące tę metodykę - PHPSpec dla php czy jBehave.
komentarz 9 kwietnia 2016 przez Silverwind Użytkownik (730 p.)
Dzięki za odpowiedź. Na pewno poczytam. Tylko w dzisiejszym świecie każdy cierpi na brak czasu, a ja zauważyłem że takie tutoriale lub praktyczne projekty znacznie przyśpieszają naukę przynajmniej u mnie. Łatwiej też mi się kuma wszystko jak jest schemat działania od ogółu do szczegółu przynajmniej w moim przypadku.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez _Kobra Obywatel (1,270 p.)
"Specyfikacja oprogramowania. Inżynieria wymagań" kup, nie pożałujesz. Dowiesz się bardzo wielu nowych i przydatnych informacji o tym jak wygląda pełen proces wytwarzania wysoko jakościowego oprogramowania zaczynając od pierwszych wymagań przekazanych przez klienta.

Poza UML warto poznać też BPMN.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,111 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez tomo9300 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez VitGryfny Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 632 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2015 w Java przez Orte Nowicjusz (190 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...