• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena mojej strony portfolio

Object Storage Arubacloud
0 głosów
708 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski

Witam,

Chciałbym prosić Was o ocenę mojej strony portfolio. Strona nie jest jeszcze gotowa i wciąż nad nią pracuję. Strona stoi na moim serwerze VPS, więc może być różnie jeżeli wszyscy naraz na nią wejdą, ale Nginx pewnie da radę ;) Prosiłbym też o jakieś rady, sugestie itp. Na razie RWD nie ma co testować.

Link do strony:
http://jpacanowski.pl/

TODO:

  • jeśli już wszystko będzie dopracowane to RWD
  • złączenie wszystkich plików .css w jeden [ale to na końcu]
  • pobranie wszystkich fontów w jednym zapytaniu [na razie nie wiem czy jakaś się nie zmieni]
  • działający formularz (PHPMailer + AJAX)

7 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez niezalogowany
wybrane 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski
 
Najlepsza
  • Witryna dostępna pod dwoma adresami http://jpacanowski.pl/http://www.jpacanowski.pl/. Zaprzęgnij apache do roboty, żeby ujednolicić adres.
  • Na start epilepsja i "awuhnsao hasdg gdzie mi się ta muzyka odpaliła? jak to wyłączyć?" nie za bardzo user friendy.
  • Pojedynczych tagów nie domyka się "/".
  • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge" />

    To można słać jako nagłówek HTTP

  • Połączenie tych fontów, to mniej roboty niż pisanie 3x link : D - ale jak "to do" to ok.

  • <a href="https://twitter.com/j_pacanowski" target="_blank">
         <i class="fa fa-twitter"></i><span class="visually-hidden">Twitter</span>
     </a>

    .visually-hidden wrzuciłbym do znacznika i, który teraz jest pusty - pusty znacznik to niepotrzebny znacznik. No i target blank... znów.. w każdej ocenie - to samo. Bezcelowy targetWhen to use target=”_blank”.

  • Menu odtwarzacza jest słabo widoczne, nie wiedziałem, gdzie wyłączyć muzykę. Play po wciśnięciu powinien zamieniać się w przycisk pause i odwrotnie. Buttony obsługujące audio powinny mieć tekst (przynajmniej ukryty).

  •  
    RWD jest trochę mniejsze od reszty - moje pixel perfect oko krwawi : )

  • Czarny kolor po najechaniu myszką na elementy portfolio nie wygląda za dobrze.

  • Za mały kontrast w formularzu.

  • Przydałoby się jakieś menu na kotwicach.

  • Brak stopki.

  • Brak faviconki (co kto lubi).

  • jQuery to tam trochę na siłę wepchnięte, znacznie schludniej wyglądałoby to bez niego.

  • CSS - nie stylizujemy po ID.

  • #home .social li a i {

    Selektor zdecydowanie za długi, 3 stopień to max - tutaj wystarczy .social i {

  • Czytając sekcję My skills miałem wrażenie, że przed momentem gdzieś ten tekst już widziałem

Strona ok : ) Sporo rzeczy poprawnie zrealizowanych (outline dokumentu, semantyka, elementy dostępności). Jakbym się miał czegoś jeszcze doczepić trochę na siłę to do nazwy klasy class="col-right". HTML to warstwa treści, nie powinno się w niej wskazywać na położenie elementu 

komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Witryna dostępna pod dwoma adresami http://jpacanowski.pl/http://www.jpacanowski.pl/. Zaprzęgnij apache do roboty, żeby ujednolicić adres.

Kurdę, nie wie  jak to zrobić. Na serwerze mam Nginx do tego. Jakiś tutek? ;)

 Na start epilepsja i "awuhnsao hasdg gdzie mi się ta muzyka odpaliła? jak to wyłączyć?" nie za bardzo user friendy.

To co, tak wprost... muzykę całkowicie usunąć? ;)

 Pojedynczych tagów nie domyka się "/".

Piszę w XHTML5 ;D

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge" />
To można słać jako nagłówek HTTP

A czy to IE=edge w ogóle potrzebne? Najlepiej bym to usunął niż robić coś jeszcze w PHP ;) Jakiś link jak to zrobić?

RWD jest trochę mniejsze od reszty - moje pixel perfect oko krwawi : )

Fakt, to RWD usunę.

jQuery to tam trochę na siłę wepchnięte, znacznie schludniej wyglądałoby to bez niego.

Dokładnie tak jak piszesz. Nie mogłem nigdzie znaleźć skryptu z animacją scrollto w pure JS. Znalazłem tylko w jQuery i wpakowałem na siłę jQuery. Byłoby lepiej bez jQuery.

#home .social li a i {
Selektor zdecydowanie za długi, 3 stopień to max - tutaj wystarczy .social i {

Zdecydowana przesada z tym co zrobiłem ;D

Co myślisz o tym efekcie Glitch nagłówka w sekcji HOME? Usunąć? No i to samo pytanie odnośnie muzyki w tle ;)

Wielkie dzięki za uwagi.

komentarz 7 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Kurdę, nie wie  jak to zrobić. Na serwerze mam Nginx do tego. Jakiś tutek? ;)

Rzeczywiście, umknęła mi informacja o Nginx. Converting rewrite rules

To co, tak wprost... muzykę całkowicie usunąć? ;)

Nie. Muzykę dać jako opcjonalną. (Jako utwór mi się podoba). Play większe i bardziej widoczne dać tylko. No i oczywiście bez autoodtwarzania.. ale wszyscy już tutaj o tym krzyczą. Z tego efektu kręcenia całym ekranem bym zrezygnował.

Piszę w XHTML5 ;D

u made my day : DD

A czy to IE=edge w ogóle potrzebne? Najlepiej bym to usunął niż robić coś jeszcze w PHP ;) Jakiś link jak to zrobić

Wywal to w kosmos : )
(nawet moje IE8 całkiem znośnie radzi sobie z tą witryną.)

Dokładnie tak jak piszesz. Nie mogłem nigdzie znaleźć skryptu z animacją scrollto w pure JS. Znalazłem tylko w jQuery i wpakowałem na siłę jQuery. Byłoby lepiej bez jQuery.

https://github.com/cferdinandi/smooth-scroll - wersja .min waży coś kolo 3KB. (Zamiast 80KB+ jQuery)

Co myślisz o tym efekcie Glitch nagłówka w sekcji HOME? Usunąć?

Jak dla mnie, jest ok. 

 

I am reading a lot about astronomy / cosmology and quantum physics as well.

Astronomy, yay! to jest nas co najmniej dwóch : )

1
komentarz 7 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Jpacanowski napisze ci potem jak to na ngnix ogarnąć :)
komentarz 8 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
komentarz 8 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Witryna dostępna pod dwoma adresami http://jpacanowski.pl/http://www.jpacanowski.pl/. Zaprzęgnij apache do roboty, żeby ujednolicić adres.

[zrobione]

 Menu odtwarzacza jest słabo widoczne, nie wiedziałem, gdzie wyłączyć muzykę. Play po wciśnięciu powinien zamieniać się w przycisk pause i odwrotnie. Buttony obsługujące audio powinny mieć tekst (przynajmniej ukryty).

[zrobione]

RWD jest trochę mniejsze od reszty - moje pixel perfect oko krwawi : )

[zrobione]

Czarny kolor po najechaniu myszką na elementy portfolio nie wygląda za dobrze. 

[zrobione]

Brak stopki.

[zrobione, chociaż na siłę] 

+4 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
  • Animacja na wejściu jest tak bombastyczna, efekciarska i totalnie niepotrzebna, że zamknąłem stronę zanim się przystosowała do użytku
  • Autoplay? Ale masz świadomość, że niektórzy mają założone słuchawki…? No i wypada, że jak ją raz wyłączę, to przy odświeżeniu strony nie będę tego musiał robić ponownie.
  • Glitch, efekciarski avatar… Za dużo bombastyczności i efekciarstwo, za mało UX i a11y!
  • Style z :hover można by przypisać dla :focus.
  • O, paski postępu w nauce → http://theworstportfolioever.com/
  • Na kija kursor miga na końcu tekstu?
  • Mówisz, że znasz podstawy a11y, a paski postępu jakoś nie są ładnie opisane ;)
  • Czcionki z Google Fonts można zaciągnąć jednym arkuszem.
  • Odtwarzacz jest niedostępny, bo przyciski nie mają treści!
  • <img src="img/avatar.jpg" alt="Jakub Pacanowski" />

    Tutaj powinien być pusty [alt], bo duplikuje informacje z nagłówka tuż za obrazkiem.

  • Po co Ci w paskach postępu zmiana akcentowania (em)?

  • No, w końcu jest label. Aż nie wierzę :>

  • Ale oczywiście skrypt scrolla mógłby działać lepiej → http://codepen.io/Comandeer/pen/bEPbqg

komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Animacja na wejściu jest tak bombastyczna, efekciarska i totalnie niepotrzebna, że zamknąłem stronę zanim się przystosowała do użytku

Chciało się popisać ;)

No, w końcu jest label. Aż nie wierzę :>

Baaa... :D

Ale oczywiście skrypt scrolla mógłby działać lepiej → http://codepen.io/Comandeer/pen/bEPbqg

Kurdę, szukam wersji w pure JS, abym mógł wywalić jquery.js...

Wszystko zostanie niedługo poprawione ;)

komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Aha, kolega Argeento podsunął mi link do scrolla w czystym JS
https://github.com/cferdinandi/smooth-scroll

+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
Ja się przyczepię tym razem do designu :)

1. Niezbyt ciekawie wyglądają te przyciski do sterowania muzyką

2. Brakuje footer'a

3. Przy pracach, dał bym lekko przezroczyste tło (chodzi po najechaniu o to czarne)
komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Po najechaniu, zamiast czarnego, przezroczyste. Dobrze zrozumiałem? ;)
komentarz 7 kwietnia 2016 przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
tak, takie około opacity 0.65
komentarz 8 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
zrobione
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Ja pierdziu, wywal melodyjkę, albo chociaż nie dawaj autoplay.
komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Czyli wkurza?
6
komentarz 7 kwietnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Każdy niespodziewany atak trochę wkurza :)
1
komentarz 7 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
To uczucie kiedy wśrod 20 kart w przeglądarce szukasz tej z której sama z siebie gra muzyka i masz ją ochotę zabić, eee to znaczy zamknąć :)
komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Znam to uczucie ;D
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez Dzemtenjem Bywalec (2,660 p.)
Bardzo ładne portfolio :)

Tak jak wyżej, na pewno ta melodyjka automatyczna trochę zaskakuje i może zdenerwować.

Jeśli chodzi o wygląd, to nie pasuje mi jedynie pierwsza strona, zdjęcie jest trochę słabej jakości i za małej wielkości moim zdaniem, dodatkowo ten migający napis przypuszczam, że połowie osób się spodoba jako ciekawy efekt a druga połowa pomyśli, że pora kupić okulary :P

Nie wiem czy to tylko moje przyzwyczajenie, ale brakuje mi menu.

Poza tym, mnie się podoba.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez czif Użytkownik (520 p.)
po pierwsze ... muzyka ????? - myślałem ,że już jest to nie modne i .... pomysl jak sie wyprostowałem jak mi rykneła Twoja muzyka z głośników o 22 ...

Ta karuzela na początku też jest niepotrzebna ........

Aaa i Twoje zdjęcie jest w niskiej rozdzielczości ... źle to wygląda

Reszta to juz kwestia gustu więc nie komentuje
komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Wybacz... ;) Obiecuję, że coś z tym zrobię...
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Proponuję wyrzucić muzykę i animację wejścia. Te czasy szczęśliwie dla użytkowników minęły. Wydawało się, że bezpowrotnie. Stronka ładna, prosta, aczkolwiek zastanawia mnie tło w bąbelki, które wita użytkownika...

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 767 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 452 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2019 w Nasze projekty przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)
+2 głosów
5 odpowiedzi 734 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2017 w Nasze projekty przez Damian Wiśniewski Początkujący (250 p.)

92,565 zapytań

141,417 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,950 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...