• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamykanie wiersza poleceń po wykonaniu programu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
466 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2016 w C i C++ przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)

Witam szukam jakiegoś sposobu na zatrzymanie wiersza poleceń po wykonaniu programu, normalnie można dać jakiś getchar czy scanif, ale trzeba utworzyć zmienną, źle to wygląda w kodzie wink, czy jest jakiś "ładny" sposób na przytrzymanie tego w jakiś sposób (odpada sleep/delay)

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez mikePQ Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

No panie, podstawy się kłaniają :D

std::cin.get(); I pięknie wstrzymuje do czasu wciśnięcia entera (Zalecam po każdym wczytywaniu danych czyścić bufor)

@EDIT

Pewnie ktoś w międzyczasie zaleci getch(); z conio.h, ale nie polecam zbytnio bo to nie jest multiplatformowe rozwiązanie, no chyba że użyjesz na przykład ncurses, czy tam napiszesz samemu sobie funkcję getch().

@EDIT2

Nie napisałeś o jaki język chodzi ale chyba widocznie o C, z tego co mi się wydaje. W takim razie przepraszam

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Zazwyczaj tego typu rzeczy są zupełnie niepotrzebne (i niepożądane) w normalnych programach, więc jeżeli ci nie pasuje getchar() to może skorzystaj z system("PAUSE") (Windows)

http://en.cppreference.com/w/cpp/utility/program/system
komentarz 5 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Szymoon… std::system? Nieładnie :D
komentarz 5 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Nie sądzę aby mu chodziło o multiplatformowość, bo ja np jako użytkownik Linuxa nie lubię gdy testuję jakiś kod nowicjuszy i na końcu mam powstrzymanie przed zamknięciem.

A skoro getch mu się nie podoba (wątpię aby chciało mu się bawić w zatrzymywanie konsoli debuggerem, dlatego pomysł od @mikePQ odpada) to system wydaje się sensowną opcją
komentarz 5 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No może i tu masz rację. Chociaż ja nie polecam stosowania tego w ogóle ;) Nie tylko ze względu na przenośność, ale to po prostu zamula. No chociaż tego aż tak się nie odczuje, tym bardziej jeśli kod służy wyłącznie do zatrzymania programu, gorzej jeśli ktoś wpadłby na "genialny" pomysł czyszczenia ekranu przy pomocy std::system i chciał zrobić konsolową grę :D
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
system("pause");

przed return

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
Do getchar() trzeba utworzyć zmienną ? Wystarczy dodać bibliotekę <stdio.h>. Co do pytania, może spróbuj system("pause") i dodać bibliotekę <cstdlib>, ale wtedy masz słynny komunikat "Press any key to continue".

Pozdrawiam!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 104 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2022 w C i C++ przez Sway22 Początkujący (270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 13 października 2021 w C i C++ przez MKolaj15 Bywalec (2,270 p.)
+4 głosów
2 odpowiedzi 715 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,641 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...