• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

napisałem program muszę przerobić nie za bardzo wiem jak

Object Storage Arubacloud
–1 głos
465 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2016 w JavaScript przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)
zmienione kategorie 5 kwietnia 2016 przez HaKIM

witam, pisaliśmy na lekcji program lotto i mamy prace domową by przerobić program tak by użytkownik musiał podaj swoje 6 liczb i potem program żeby sprawdził  ile liczb trafił z wylosowanych  i co/ile wygrał . czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić pomóc nakierować  jak to zrobić ? podaje kod z lekcji java script 
 

<html>

<head>

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">


function numbers() 
{var nummenu = document.lotto.numbercount;
var numbercount = nummenu.options[nummenu.selectedIndex].value*1;
var maxnumbers = document.lotto.maxnum.value*1;
if (numbercount > maxnumbers) {alert("Be sure to select a max lottery number value!");
}
else {
var ok = 1;r = new Array (numbercount);
for (var i = 1; i <= numbercount; i++) 
	{r[i] = Math.round(Math.random() * (maxnumbers-1))+1;}
for (var i = numbercount; i >= 1; i--) 
	{for (var j = numbercount; j >= 1; j--) {if ((i != j) && (r[i] == r[j])) ok = 0; } }
if (ok) {var output = "";
for (var k = 1; k <= numbercount; k++) 
	{output += "Numer " + k + " = " + r[k] + "\n";}
	document.lotto.results.value = output;
	} 
else numbers(); }}
</script>

</head>

<body>

<center>

<form name="lotto">

<table width=100% border=0>

<tr>

<td align=center>wybierz ile chcesz liczb

<select name="numbercount">
<option value="1">1
<option value="2">2
<option value="3">3
<option value="4">4
<option value="5">5
<option value="6" selected>6
<option value="7">7
<option value="8">8
<option value="9">9
<option value="10">10
</select>  
<br>
z ilu liczb <input type=text name=maxnum value="49" size=2 maxlength=2><br>
<input type=button value="Pick Numbers" onClick="numbers()">
<p>
<textarea name="results" rows=11 cols=15></textarea>

</td>

</tr>

</table>

</form>

</center>

</body>

</html> 

- - - -

Java != JavaScript

Kategoria zmieniona na: JavaScript, jQuery, AJAX

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

1. Java to nie JavaScript!

 

1
komentarz 5 kwietnia 2016 przez niezalogowany
A gdzie ty tu widzisz Jave?
komentarz 5 kwietnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Mateuszowi chodzi pewnie o kategorie w której zostało stworzone pytanie.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)
pytania nie do mnie kieruj z takim pytaniem tylko do nauczyciela ;) tak nam kazał wszystko pisać
komentarz 5 kwietnia 2016 przez niezalogowany
@xardass441 pytałem się@Mateusz11 bo poza błędną kategorią cały kod był w JS, więc jego uwaga była niezbyt trafna
+2 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
document.lotto.numbercount;

znowu to nieszczęsne lotto ?

Ten kod w ogóle jakimś cudem działa? Wygląda jak przepisany z jakiejś żółtej książki z końca lat 90. XX wieku z biblioteczki nauczyciela...

Tego się nie da przerobić. Radzę napisać od nowa.

1
komentarz 5 kwietnia 2016 przez ormu16 Gaduła (4,980 p.)
Właśnie tak czytając ten kod zacząłem się zastanawiać czy kiedyś już tego nie widziałem :)
komentarz 5 kwietnia 2016 przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)
aha ok ;/ fajny nauczyciel ze kazał nam to przerabiać :/
komentarz 5 kwietnia 2016 przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)
nie wiem  nauczyciel nam to podawał wiec wiesz nwm skąd ma
komentarz 5 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
</table>
 
</form>
 
</center>

:D

–1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Nie za bardzo rozumiem z czym masz problem, twoim zadaniem jest napisanie kodu, który:

  1. Pobierze 6 liczb od użytkownika (z np jakiejś kontrolki, czy to będzie line text i liczby po spacji, czy w jakiś inny sposób to nie ma znaczenia) i wrzuci je do jakiejś tablicy np a[] (przydałoby się też sprawdzić ich poprawność)
  2. Wylosuje 6 liczb i wrzuci je do tablicy, np b[]
  3. Sprawdzi ile liczb z a powtarza się w b
  4. Na podstawie ilości powtórzeń ustali wygraną
komentarz 5 kwietnia 2016 przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)
1.  np  prompt użyć i podaj liczbę 1 potem podaj liczbę 2 i tak do 6
2 i 3 i 4  tak o to chodzi
komentarz 5 kwietnia 2016 przez ormu16 Gaduła (4,980 p.)
No to w czym problem? Jeżeli chcesz pobrać 6 liczb przez 1 imput to możesz zrobić to tak:

Zrób sobie funkcje do której będziesz odwoływał się 6 razy po podaniu liczby. Żeby wiedzieć ile liczb jest podanych za każdym razem zwiększaj zmienną o 1 a gdy ta będzie wynosić 6 wykonaj resztę kodu.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)
jak ty to napisałeś to jakbyś gadał do mnie w innym języku mało co zrozumiałem ale postaram się coś wykombinować
komentarz 5 kwietnia 2016 przez ormu16 Gaduła (4,980 p.)
To może napisz mi w czym dokładnie masz problem. Opisz to na czym się teraz zawiesiłeś, a najlepiej wklej aktualny kod. Tak będzie łatwiej się dogadać.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez xardas441 Nowicjusz (130 p.)

tylko to napisałem nic więcej z tego nie rozumiem :/ 

var a; 
var b;
var c;
var d;
var e;
var f;

a=prompt ("podaj 1 liczbe");
b=prompt ("podaj 2 liczbe");
c=prompt ("podaj 3 liczbe");
d=prompt ("podaj 4 liczbe");
e=prompt ("podaj 5 liczbe");
f=prompt ("podaj 6 liczbe");

	
	

document.write (a);
document.write (b);
document.write (c);
document.write (d);
document.write (e);
document.write (f);

 

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 189 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2021 w C i C++ przez Krzysztof Juraszek Nowicjusz (230 p.)
+3 głosów
6 odpowiedzi 540 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 313 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,541 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...