• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[CR] C++ (#1): Pliki projektu, pierwszy program

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
9,015 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2016 w Nasze poradniki przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)

CR = Code Review. O co chodzi? Zajrzyj tutaj
Pełna lista wszystkich Code Review? Zajrzyj tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=Kc98tH59A_U

Kod z odcinka:

#include <iostream>

using namespace std;

int uczniowie,cukierki,x,y;

int main()
{
    cout<<"Ilu uczniow jest w Twojej klasie: ";
    cin>>uczniowie;

    cout<<"Ile cukierkow kupila mama: ";
    cin>>cukierki;

    x=cukierki/(uczniowie-1);
    cout<<"Cukierkow dla kazdego ucznia: "<<x;

    y=cukierki-x*(uczniowie-1);
    cout<<endl<<"Dla Jasia na wieczor: "<<y;

    return 0;
}

Paczka z odcinka: POBIERZ​

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

To ja może skomentuję to:

Celem odcinka nie jest mówienie o zasięgu zmiennej!

Jak najbardziej się zgadzam. Nie rozumiem jednak skąd przeświadczenie że są tylko dwa możliwe połączenia:

  • użycie zmiennych globalnych i nie wspominanie o zasięgach
  • użycie zmiennych lokalnych, które w jakiś sposób implikuje konieczność wyjaśnienia zasięgów

Całe następne dwa akapity opierają się na powyższym założeniu. Tymczasem powyższa implikacja nie ma sensu i nie istnieje. Nie widzę żadnych przeszkód, aby bez wyjaśniania czegokolwiek umieścić zmienne w funkcji, tak jak teraz są umieszczone globalnie. Można to zostawić na później, tak, jak wyjaśnienie dlaczego nie można "cout << 123" umieścić poza funkcją.

Podobnie twierdzenie, że zapisze zmienną z przyzwyczajenia jako globalną jest naiwne - bo jak to miałoby niby wyglądać? "Tworzę klasę, ale doh! po co mam specyfikować zasięg, oleję wszystko czego się nauczyłem i zrozumiałem i zapiszę tutaj zmienną bo nie myślę". Więcej wiary w ludzi!

Za mało pytań tu przeglądałeś. Mnóstwo ludzi tak się przyzwyczaiła do globalnego dostępu, że przy kodzie z klasami rzuca friend gdzie popadnie, by tylko "klasy się widziały".

A ze stylu, to spacje dookoła operatorów by się przydały.

5
komentarz 4 kwietnia 2016 przez niezalogowany
adrian +1, dodam że ja uczyłem się właśnie w ten sposób co opisał @adrian: dopóki nie miałem wprowadzonego rozróżnienia zmiennych na zmienne lokalne i globalne, to nie miałem pojęcia o istnieniu tych drugich i nie wiedziałem że można ja zadeklarować nad mainem. W dodatku jeszcze przed samimi zmiennymi globalnymi miałem omówiony zakres zmiennych: i tak tylko zmiennych lokalnych (wiedziałem, tyle że zmienna żyje od momentu jej zadeklarowania do końca bloku } ).

Także Pańskie wytłumaczenie jest moim zdaniem słabe i ma mniej zalet niż wad, kod powinien być jak najlepszej jakości już od samego początku.
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2023 przez MateuszSerafin Nowicjusz (140 p.)

Witam serdecznie, mam kod taki jak podany wyżej, a konsola wyrzuca mi takie coś? Jak umieścić liczbę uczniów cukierków? 
Pozdrawiam 

komentarz 12 lutego 2023 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

Po prostu wpisać?

Tak przy okazji i na przyszłość:

1. Kod wstawiaj do bloczka bo tu ledwo co widać

2. Widzę że to jest pytanie, więc może zamiast dodawać go jako odpowiedź tu, po prostu utwórz nowe tam na pewno zauważy je więcej osób, więc szybciej uzyskasz jakąś odpowiedź

 

Podobne pytania

+3 głosów
0 odpowiedzi 5,194 wizyt
+5 głosów
3 odpowiedzi 14,276 wizyt
+6 głosów
1 odpowiedź 8,085 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,641 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...