• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesiadka na windows 10?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
3,262 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez xydden Gaduła (4,480 p.)
Nadszedł czas na podjęcie decyzji bo za parę miesięcy nie będzie można aktualizowac do win 10 aktualnie mam win 7 pytanie brzmi czy warto podjąć się aktualizacji?

12 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
wybrane 3 kwietnia 2016 przez xydden

Najlepsza
Ja podzielam zdanie kolegi Blacha, ale ponadto chciałbym dodać, że jest wiele systemów opartych na jądrze linuksa które mogą zaspokoić twoje oczekiwania. Jako że rozwijasz w kierunku informatycznym myślę, że warto jest przynajmniej spróbować. Ja proponuję tobie na razie obok Windowsa zainstalować coś innego i starać się używać tego na stałe. Jest również wiele poradników społeczności forum np. taka jak ta która w razie potrzeby tobie pomoże.

Wystarczy wyszukać, wybrać ubuntu, mint, debian, kali, deepin OS, elementary OS, . Odpowiedzi na pytanie który byłby najlepszy znajdziesz na tym forum.
komentarz 3 kwietnia 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
Kiedyś bawiłem się kalim ,na drugim kompie mam ubuntu win potrzebny mi jest do gier i do unity
+9 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Ludzie z mego otoczenia uciekają od win 10. Osobiście na wieść o tym systemie i nowej polityce MS postanowiłem na dobre przesiąść się na Linuxa, nie podoba mi się wizja tego że ktoś rości sobie prawa do mej prywatności.
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Racja jestem przeciętniakiem :d A teraz na kolana!
komentarz 2 kwietnia 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
Gdybym mógł zainstalować Linuxa to bym się dawno przesiadł.
komentarz 2 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
A ktoś broni?
komentarz 2 kwietnia 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
komentarz 3 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Skoro tak się boicie szpiegowania to polecam wyjazd gdzieś do amazoni w busz, odcięcie się od świata  cywilizacji i wtedy moze nikt was nie będzie  niepokoił.. choć kto wie, może już  zwierzeta są pod kontrolą microsoftu...
+6 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Prawda jest taka, że mając komputer podłączony do internetu i tak jesteś szpiegowany przez wszystkich (Google, cookies i inne). Uaktualniając do Win10 masz najnowszą wersję systemu, czyli wolną od jakichś dziur, czy błędów. Warto mieć najnowszą wersję systemu ze względu na bezpieczeństwo. Pomijając już, że Win10 ładniej wygląda, i (na moim kompie) chyba trochę przyśpieszył.

Zresztą póki nie będziesz prezydentem, MS i tak nic nie obchodzą twoje dane...
komentarz 3 kwietnia 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Cała inwigilacja w imię dopasowanych personalnie... reklam. :D
komentarz 18 kwietnia 2016 przez PanZWarzywniaka Nowicjusz (210 p.)
Oczywiście dlatego polecam AdBolcka, osobiście używam na wszystkich stronach oprócz Youtube-a i tylko wyłączam na kanałach twórców których chciałbym zachęcić do tworzenia dalszego kontentu.
+1 głos
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)

Aktualizuj, wsparcie nowych technologii, mocne przyśpieszenie względem starszych windowsów, ładny wygląd (o gustach się nie dyskutuje), w obecnych czasach i tak jesteśmy szpiegowani na każdym kroku wink

+1 głos
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez PreZmyK Pasjonat (21,490 p.)
Jest jedna rzecz, przez którą zastanawiam się nad przesiadką na WIN10, a mianowicie posiadam CPU AMD i GPU AMD a sterownik dx12 w takim configu działa o wiele wydajniej od dx11. Więcej nie widzę powodów..

Co do szpiegostwa to... ludzie ogarnijcie się! Widzę, że cel został osiągnięty. Wszyscy się przyzwyczaili i myślą, że pogwałcenie prywatności jest normalne, a to nie jest normalne!

Możecie już zdjąć ubranie i biegać nago. Wszyscy wiedzą jak wygląda fallus i joni.
+1 głos
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez TheFlashes Obywatel (1,580 p.)
U mnie nic się nie zmieniło, komputer działa tak samo jak na Win 8, plus jest taki że przywrócili menu start no i moim zdaniem jest to najładniejszy windows. Co do prywatności dobrze napisał Tom_Ja więc nie będę się rozpisywał. W okolicach premiery miał kilka niedoróbek ale teraz już wszystko śmiga więc możesz śmiało aktualizować.
0 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez chomek Gaduła (4,500 p.)
Jest już kilka takich tematów na forum użyj wyszukiwarki :)
komentarz 2 kwietnia 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
System się podobno znacznie zmienił
1
komentarz 2 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Na gorsze...
Uzasadnisz co zmieniło się na gorsze
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Zapewne wszystko :D
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ale niee, no jak sie złe na gorsze ma zmieniać? :D
0 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez MisterVento3 Użytkownik (830 p.)
Ja instalując Win10 miałem więcej problemów niż pożytku(chcę dodać że było to kilka miesięcy temu), problem ze sterownikami, wydajność w grach, po 5 włączeniach reinstall bo system nie chciał się włączyć, irytujące wiadomości na temat jakiś update'ów itp. Wolę Win7 do gier, a do reszty linux ;D
0 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Oczywiście, że warto, używam od wypuszczenia, 0 problemów z sterownikami, grami, wydajnością lepszy o 7. Szpiegowanie? heh  paranoicy. Podsłuchiwani jesteście na każdym kroku, telefony, internet, cokolowiek a windowsem się przejmują..
0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Mam swoją opinię na ten temat. Na pewno jest to lepszy system niż Windows 8 czy 8.1 ale ma jednak sporo braków. Na przykład są problemy z aplikacją Poczta (nie działa SSL i są problemy z synchronizacją), mnóstwo jakiś niepotrzebnych feature-ów w stylu aplikacja Wiadomości, Sport, Finanse (po prostu dużo śmieci), interfejs kafelkowy razi oczy nadmiarem informacji, przepełnione menu start tymi cukierkowymi feature-ami, niezbyt dobrej jakości przeglądarka Microsoft Edge (kopia IE) czy tak jak ostatnio miałem problemy z Visual Studio na Windows 10. Moim zdaniem Microsoft za szybko wypuszcza te systemy. Mógłby raz jeden zrobić a porządny. Jak tak dalej z nimi pójdzie to przesiądę się na Linuxa a przejść z C# na Javę to dla mnie żaden problem i tak radzę wam zrobić jak się wam nie podoba polityka Microsoftu.
komentarz 11 kwietnia 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
"a przejść z C# na Javę to dla mnie żaden problem" - przecież postanowiłeś robić tego C#, więc go kontynuuj a nie wydziwiaj
0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
Dobra odcinam się od windowsa i ms, przechodzę w 100% na ubuntu :-P
–1 głos
odpowiedź 2 kwietnia 2016 przez programmero Bywalec (2,420 p.)
Chcesz aktualizować czy nie? Za te pare miesięcy to może się jeszcze wiele razy polityka microsoftu zmienić.
Martwi mnie trochę polityka prywatność
komentarz 2 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Za te pare miesięcy to może się jeszcze wiele razy polityka microsoftu zmienić.

Na gorsze...

komentarz 2 kwietnia 2016 przez programmero Bywalec (2,420 p.)
To nie pobieraj. Ja nie pobrałem, nie jest mi do szczęścia potrzebny.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 700 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Czajkos Początkujący (370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 522 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...