• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Na jakie stanowisko aplikować

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
895 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
edycja 8 lipca 2017
Witam, jako, że jeszcze jestem uczniem technikum a studia zbliżają się wielkimi krokami to chciałbym spytać na jakie stanowisko aplikować na pełen etat. Moje umiejętności to : dobra znajomść HTML, CSS, podstawy JS. Bardzo dobra znajomość SQL i MySQL. Znajomość Windows server i podstawowa znajomość systemów z rodziny Linux. Bardzo dobra znajomość pakietu MS office i systemów Windows. Wiedza na temat budowy komputera i sieci internetowych. Jednym z minusów jest to, że jeszcze nigdy w życiu nie bylem w prawdziwej pracy. Nie piszcie odpowiedzi typu idź na to co najbardziej lubisz robić bo nie mają one zbytnio sensu. Z góry dzięki za rady.

7 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez Manickus Obywatel (1,030 p.)
Samo HTML i CSS nie wystarczy na podjęcie pracy jako junior developer. Radzę pogłebiać swoją wiedzę zbudować jakieś portfolio a później rozpoczęcie pracy dodatkowej jako freelancer (zaczynając oczywiście od zleceń za przysłowiową miskę ryżu, jednak jest to inwestycja w siebie). Wtedy po upływie pewnego okresu czasu, gdy poczujemy już się na siłach można rozpocząć poszukiwania pierwszej pracy w IT.

Jest to oczywiście tylko moje zdanie na temat.
0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Przeglądaj oferty na olx, gumtree itd. tam jest sporo ofert pracy dla programistów.

Dla Ciebie jednak polecałbym iść w trakcie wakacji na praktyki. Podczas praktyk wprowadzą Ciebie w ten temat - jak wygląda praca i nie będziesz czuł presji, że jesteś odpowiedzialny za jakąś ważną część projektu.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nikt go nie przyjmie na praktyki ot tak... to są koszty dla pracodawcy  i zero zysku.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Chyba nie wiesz jak działają praktyki. :) Pracodawca, wie, że programista to nie idiota i jak skończy studia czy coś innego, to pewnie ponownie złoży CV do tej firmy, a dla nich to same plusy - nie muszą wprowadzać takiej osoby na nowo do firmy. Wierz mi - na praktyki nie jest trudno się dostać, w korpo tym bardziej.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
W takim razie nie wiesz co piszesz. Zanim uczeń technikum skończy studia albo będzie chociaż na 3 roku  to mina 3 lata.  Po takim czasie  firma zatrudni 10 innych programistów ze stażem, aniżeli będzie czakała na jakiegoś młodzika który mało co potrafi.

Praktykant to są koszty, zrozum to, ktoś musi poświęcać mu czas na sprawowanie pieczęci nad nim gdzie w tym czasie może wyknać jakąś część projektu.  Studentów przyjmują często bo mają już jakąś wiedzę i za chwilę mogą pracować- choć to  też nie zawsze.
komentarz 21 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Hm, to w takim razie mam fałszywe informację od znajomych. Co w sumie nie szkodzi wysłać CV, przecież go nie zwyzywają. ;)
komentarz 21 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie zwyzywają, ale raczej nie liczyłbym na odzew. Pracowdawca nic nie ma z takiego darmowego praktykanta bo w projektach nie pomoże- za mało wiedzy, czas poświęcić trzeba itd. A nawet jeśli jakimś cudem go wyszkolą to jaka jest pewność, że  nie ucieknie gdzieś indziej  za lepszą kasą?
Jakby tak każda firma myślała, że praktykant ucieknie, to niewiele firm robiło program praktyk, bo byłoby to nieopłacalne.
I nie jest opłacalne,  zwłaszcza dla uczniaków technikum czy liceów... studenci  na 2 roku mają obowiązkową praktykę i zakłady mają podpisane umowy z uczelniami gdzie pobierają  pieniądze za to... widzisz różnice?
No ale w takim razie program praktyk jest niepotrzebny firmom, bo jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto - na 90% osoba, która dostała się na praktyki tam nie zostanie, bo nawet z 3 miesięcznym doświadczeniem może uderzać wyżej.

Ja mam praktykę na 3 roku i to jeszcze bezpłatną (pogadam z dziekanem czy jest możliwość płatnych). Teraz dałem kilka cefałek do firm na praktyki i normalnie się odzywają pomimo tego, że jestem na drugim roku.
Studiów... dalej nie widzisz różnicy pomiędzy technikum  a studiami?
komentarz 21 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Boshi szkoda czasu na dyskusje z kims kto nie ma pojecia o rynku pracy i nie zna podstaw ekonomii...
komentarz 21 kwietnia 2015 przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)
Nie chcę się wtrącać ale z mojego punktu widzenia to młody praktykant=inwestycja w przyszłość. Wszyscy się starzeją. Potrzebni są młodzi i chętni do pracy ludzie. Z biegiem czasu ludzie przestają być sumienni. Nie mowię że wszyscy, ale tak jest i potrzebne są osoby które jeż motywują.

Pozdrawiam.
Mizukage - prosze nie obrażaj mnie. ;) A tym bardziej nie wtrącaj się w nie swoją dyskusję.

Ja tylko mówię to co słyszę od osób pracujących w IT. Tyle mam do powiedzenia w temacie.
komentarz 21 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
To powodzenia
Dziękuje, właśnie byłem na rozmowie w sprawie praktyk. ;)
komentarz 21 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
edycja 21 kwietnia 2015 przez Dragonet.17
Najbardziej istotne jest to co potrafisz, jeżeli jesteś na dobrym poziomie ,to podszkolą Cię trochę i jesteś w firmie.
Nikt nie patrzy na Twoje wykształcenie... a jeżeli już , to tylko dlatego, że firma dostaje kase z Urzędu Miasta, za osobę, która ma status studenta. Dlatego są darmowe praktyki i firmom się to zdecydowanie opłaca.
Często zdarzają się płatne praktyki,ale takie cuda przeważnie w corpo.

Jedna rzecz, status STUDENTA posiada osoba ucząca się, ponieżej 26 roku życia.
Potocznie mówi się uczeń, ażeby tylko rozróznić etap kształcenia się,ale w świetle prawa uczelnianego każdy uczeń, technikum/liceum, podstawowki nawet to student.

Innym czynnikiem są preferencje firm, ale głównie zależy im na kumatej osobie, które possiada dostateczną wiedzę ,aby się rozwijać.
Wiadomo, że na studiach, kiedy jesteś starszy, jeszcze po technikum ogarniasz już sporo.

Tyle w temacie
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Jedynie na jakiś staż
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Staż, może być nawet bezpłatny. Potrzebujesz doświadczenia.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Najważniejsza jest Twoja wiedza w danej tematyce. Wszystko zależy też od firmy do której będziesz aplikował. Najlepszym sposobem na zaznajomienie się z tematem, jest rozesłanie CV i pójście na rozmowę. Wtedy zobaczysz jak to dokładnie wygląda
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
zacznij moze robic na poczatku jakies projekty jest duzo ofert robienia np stron,

albo dalaczaj do jakis proejktow
komentarz 22 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Gdzie mogę znaleźć osoby które szukają pomocy przy projekcie?
komentarz 22 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Na Facebooku. Są grupy poszukaj. Plus do tego był już temat taki strony są typu oferia
–1 głos
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tak dodam od siebie;
 Zdecyduj się na front-end albo back-end,  bo na razie  to ani to ani to.  Fajnie, że umiesz  SQL, ale zadaj sobie pytanie czy na prawdę  oceniłbyś siebię na "bardzo dobra znajomość". Czy potrafisz tworzyć, relacyjne zgodne ze standarami bazy danych? znasz konstrukcję i wiesz kiedy stosować odpowiednie zapytania SQL? dlaczego np podzapytanie jest lepsze/gorsze od  innej konstrukcji robiącej dokładnie to samo?  Wiesz co to są  postaci normalne? Normalizacje ? znasz zastosowanie ich? reguły? jeżeli to wszystko umiesz i zadania wykonujesz na luzie to możesz powiedzieć, że umiesz SQL.

Wybierz sobie jedną ścieżkę i ją podążaj, programowanie można połączyć w wiele języków, ale systemy i programowanie nie pasują do siebie, sieci tak samo... noo może z małymi wyjątkami.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 1,202 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
+3 głosów
8 odpowiedzi 3,051 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
+1 głos
3 odpowiedzi 1,484 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez niezalogowany

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,424 komentarzy

62,677 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...