Powiem tak, bez sensu to pytanie, pomijając fakt, że podobne tematy były wałkowane na tym forum n razy. Wybierz szkołę, która najbardziej będzie odpowiadała Twoim zainteresowaniom, tym co lubisz robić i w czym masz już jakieś pojęcie. Przejrzyj sobie choćby na perspektywy.pl czy innych portalach, czym zajmuje się mechatronik czym zajmuje się informatyk i czy to odpowiada Twoim predyspozycjom i czy będziesz miał mięć kształcić się w tym kierunku, a potem pracować. Wybieranie kierunku, dlatego że się "opłaca" albo że kumple tam poszli,nie ma sensu. Idź w kierunku, który najbardziej Ci odpowiada, staraj się być najlepszym w tym co robisz, a hajsy się na pewno znajdą. Nie ważne czy będziesz mechatronikiem, informatykiem, murarzem czy hydraulikiem. Jeśli myślisz o studiach, to na pewno musisz wziąć pod uwagę, że w technikum nauka trwa 4 lata, a nie 3 jak w liceum. A po drugie, będziesz musiał sam sporo przysiąść, żeby dobrze maturę zdać. Samozaparcie i cierpliwość w olewaniu ludzi, którzy mają głęboko w poważaniu dalszą edukację i w ogóle, żeby coś z technikum wynieść będzie potrzebna. Jak jesteś uparty, umiesz sobie narzucić samodyscyplinę, żeby się do tej matury przygotować, to nie widzę przeszkód, żeby do technikum iść. Sam kończyłem technikum, maturę zdałem, studia skończyłem (kierunek mechatronika), więc jak się chce to można. Jak masz jakieś pytania, co do mechatroniki to zapraszam.