• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podstawy C++ - problem z "int"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
345 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2016 w C i C++ przez Proszek73 Obywatel (1,140 p.)

Gdy kompiluję program wyskakuje błąd, a mianowicie:

error: expected initializer before ‘int’

Mój system to Linux (dystrybucja Kubuntu)

Z góry dziękujęsmiley

Oto mój kod:

#include <iostream>


using namespace std;

int main()
int wyboruser()
{
    cout << "Witaj w TwoNote+! Wybierz opcję którą chcesz wykonać za pomocą TwoNote." << endl;
    cout << ""<< endl;
    cout << "(1) - Logowanie" << endl;
    cout << "(2) - Rejestracja konta" << endl;
    cout << "(3) - Ustawienia i informacje o autorze" << endl;
    cout << "(4) - Pomoc" << endl;
cout << "" << endl;
    cout << "Twój wybór:"; cin >> wyboruser();

    return 0;
}

 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
wybrane 30 marca 2016 przez Proszek73
 
Najlepsza

int main()
{
int wyboruser;
    cout << "Witaj w TwoNote+! Wybierz opcję którą chcesz wykonać za pomocą TwoNote.\n" << endl;
    cout << "(1) - Logowanie" << endl;
    cout << "(2) - Rejestracja konta" << endl;
    cout << "(3) - Ustawienia i informacje o autorze" << endl;
    cout << "(4) - Pomoc" << endl;
cout << "" << endl;
    cout << "Twój wybór:"; cin >> wyboruser;
 
    return 0;
}

Jak deklarujesz zmienną a nie funkcję nie dajesz nawiasów tylko samo int wyboruser;

A jak chcesz dać nową linię to zamiast całego 

cout<<""<<endl;

daj poprostu "\n"

komentarz 29 marca 2016 przez enigmatycznyclay Bywalec (2,450 p.)
1. Zamiast cin >> wyboruser();  to  cin >>  wyboruser;

2. Można też cout<<endl;

Z resztą jak najbardziej się zgodzę. Pozdrawiam :)
komentarz 29 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
O właśnie jeszcze nie zauważyłem tego "cin>>wyboruser()", zedytowałem tylko to co zauważyłem.
komentarz 29 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
A co do "cout<<endl;" To chyba jednak krócej dopisać do poprzedniego cout'a "\n"? :D
komentarz 29 marca 2016 przez enigmatycznyclay Bywalec (2,450 p.)
Z tym, że łatwiej dopisać \n rzecz jasna się zgadzam, ale nie zawsze masz wcześniej jakiś tekst. Tam gdzie jest to należy do niego dopisać \n, ale tam gdzie go nie ma warto użyć cout<<endl; zamiast cout<<""<<endl; :):):):)
+1 głos
odpowiedź 29 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
int main()

Brak klamer

0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez niezalogowany

int main(); zapomniałeś średnika

komentarz 30 marca 2016 przez Proszek73 Obywatel (1,140 p.)

To zostało stworzone automatycznie w Code::Blockssmiley

komentarz 30 marca 2016 przez niezalogowany
wystało wygenerowane bo jest to funkcja od której program zaczyna swoją działalność

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 535 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 458 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2019 w C i C++ przez Igor Użytkownik (740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 292 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2016 w C i C++ przez s3b41997 Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...