• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
448 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2016 w HTML i CSS przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
przywrócone 6 kwietnia 2016 przez event15
Hej prosiłbym was o ocenę mojej strony: http://cariweb.pl/

10 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 marca 2016 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
wybrane 28 marca 2016 przez KariK-02
 
Najlepsza
Szczerze ? Dla mnie nie wygląda to jak wzorowanie się na stronie pana Zelenta a zmienienie kilku linijek kodu, w moim imieniu to styl w 100% czytelny dla pana Mirosława, każdy programista ma swój styl unikalny co widać zresztą, ja w tej pracy widzę 90% udział kursów pana Zelenta. Wizualnie oczywiście, wyćwicz swój własny styl, to nie jest proste. To jest moje indywidualne zdanie każdy może mieć inne
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

Mała czytelność kodu


<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"></script>

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></script>

2 razy podpinasz jQuery

<body >

Po co ta spacja?

Używasz tagów HTML5 +1

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Stronka całkiem jak na pierwszy raz :D, ale gdzieś to już widziałem http://miroslawzelent.pl/
komentarz 28 marca 2016 przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
No fakt wzorowałem się stroną P. Zelenta :D
komentarz 28 marca 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Ale i tak fajnie zrobiłeś :)
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
Strona w php rozjechana troche, formularz nie pokazuje czy wyslalo mi wiadomosc czy umarło, komentarz usera jest ogromny i zlewa sie z pozostałą treścia
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Nie działa przycisk "Do góry", w zakładce blog masz mało czytelny formularz, do tego przycisk do wysyłania jest ucięty. W kontakcie jest o wiele lepszy formularz, zresztą po co dwa na stronie?
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

 Stronga Główna 

 Zacznijmy od wyglądu.

 Szału nie ma. Cały <header></header> wraz z nav'em został zerżnięty ze strony mirosław zelent tyle, że tam to lepiej wygląda. Tekst, obok obrazka, źle się czyta, sądzę iż lepiej by było, gdyby on nie wchodził pod obrazek.

 Nie zostało opisane o czym jest ta strona, domyślam się że o Tobie, ale czy to, co tam jest, to wszystko co mógłbyś o sobie opowiedzieć? Zdjęcie i historyjka jak zacząłeś programować?

 Dlaczego instagram ma znaczek to serio jest jego logo, czy apracik? - Logo Instagramu.

 Ten button "Do góry!", wygląda koszmarnie. Kolorystyka 0/11. Nie wiem jak się to mówi, w języku kulturalnym, ale pizga po oczach.

 Blog 

 Ponownie proponuję zacząć od wyglądu,

 Uno, to nie wygląda jak blog, secundo źle się to czyta. Boldem żeś pojechał, po wszystkim. Tytuł nie wyróżnia się od tekstu, nie mówiąc że nie ma odnośnika do pełnego tematu.

 O jejciu, tak niedawno stworzyłem tą stronę, a tu już piszę pierwszy wpis. Szczerze, to nie wiem co mam napisać, denerwuję się!!! Ok

 Po tym wpisie zastnawiam się czy ta strona to tak na poważnie...

 Pole do napisania komentarza nie zostało wyrównane, źle się to prezentuje. Same input'y źle się prezentują.

 

Maly rolnik

świetny programista polecam

Fajereek

(y)

 Co to miało być?

 Na stronie Blog, button z do góry wygląda lepiej... Mam dziwne wrażenie że żeś klasy/id pomylił.

 Kontakt

  Ponownie całość nie została wyśrodkowana.

 Jeżeli ten formularz działa, i nie zabezpieczyłeś się przed spamem, cóż, ktoś może mieć zabawę.

 

 Kod strony

 Moim zdaniem <header> powinien zawierać <nav'a>.

 Klasy należy pisać po angielsku. 

 <div class="zdjęcie"> - Serio? Zdjęcie, ale serio? Nie używamy ogonków. ;x

 Na stronie nie ma <h1>, także nie mam pojęcia co jest tytułem strony. ;x

 <div id="footer"> można zastąpić <footer class="footer">

 Patrząc na to, iż js zmienia <button class="backToTop hidden">Do gory!</button> klasy w tym buttonie, stwierdzam, iż nie ostylowałeś hidden. ;_;

 Jak już zacząłeś komentować <!--nawigacja-->, to lepiej dokończyć robotę, i skomentować wszystko.

 Uważaj na Comandeer'a, każdy input powininen mieć <label>, czy cusik, hehe. ^^

 Nie mam czasu, aby sprawdzić więcej, LOTR sam się nie doczyta, a mam wyruszyć z Lothlórien, także miłego poprawiania. 

 Pozdrawiam.

komentarz 28 marca 2016 przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
Dzięki, że to napisałeś. W ogóle bym o tym nie pomyślał. Dzięki, że mi to uświadomiłeś.
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez NeQ Początkujący (470 p.)
Podoba mi się, no strasznie widać, że wzorowane na miroslawzelent.pl.
Dokończ ją i zmień na pewno czcionkę na "Blog"
Można się jakoś z tobą skontaktować(nie wiem, czy na stronie "Kontakt" działa). Chce się o coś spytać ^^.
komentarz 28 marca 2016 przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
Kontakt działa.
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez niezalogowany
  • Kodowanie strony powinno być pierwszym elementem head
    <head>
    
    <title>Cariweb.pl</title>
    <meta charset="UTF-8" />

    > zamiast />

  • Po co Ci dwie wersje jQuery? (nowsza nadpisuje starszą)

    <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"></script>
    <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></script>

    Ładuj pliki javascript na końcu body - nie spowalniaj renderowania strony!

  • Załaduj tylko te fonty, z których korzystasz. Przy czym załaduj je raz.

    <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:400,300italic&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
    <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato|Orbitron&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
    <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato|Orbitron|Ubuntu&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
    <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato|Orbitron|Ubuntu|Dosis|Maven+Pro&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>

    Znaki specjalne HTMLa - tutaj & - zamień na &amp

  • 3 z 4 linijek tutaj są niepotrzebne.. chyba nie trzeba mówić które.

    <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"></script>
    <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"></script>
    <link rel="icon" href="img/fav.ico" />
    <link rel="stylesheet" href="fontello-1dedd92b/css/fontello.css" />
    
    
  • Standardem w programowaniu jest używanie języka angielskiego. Polskie nazwy klas nie świadczą zbyt dobrze o poziomie programisty.

  • W kodzie jest duży bałagan z wcięciami, ciężko się połapać co i jak. Nie chciałbym pracować na tych plikach po Tobie.

  • Logo powinno być głównym nagłówkiem strony. Którego to nagłówka zresztą brak.

     <a href="http://cariweb.pl/"><img src="img2/logo6.png" /></a>

    Atrybut alt dla img jest obowiązkowy!

  • Rodzicem elementu <li> nie może być element <a>

    <ul>
        <a href="index.html"><li>Home</li></a>
        <a href="blog.php"><li>Blog</li></a>
        <a href="kontakt.html"><li>Kontakt</li></a>
    </ul>
    

    Powinno być na odwrót:  li > a

  • Po prostu <footer>, zamiast: 

    <div id="footer">

    Jak już jesteśmy przy zamiast - to zamiast <section> na całą stronę, powinno być <main>.

  • Dwa błędy dostępności w jednym linku..

    <a href="https://instagram.com/karixo0/" target="_blank"><i class="icon-instagram"></i></a>
    

    target blank <- odsyłam do klasyka.
    Link powinien mieć treść! Jeśli nie chcesz jej wyświetlać, ukryj ją CSSem,

  • Wszystkie skrypty wstaw na koniec i nie mieszaj JS z HTML. (a najlepiej swoje JSy połącz w jeden plik)

  • Niepoprawny outline dokumentu.

  • Na kolejnych stronach następne błędy dostępności - label, label i jeszcze raz label do wszystkich pól, które może edytować użytkownik.

  • Warto pozbyć się koncówek .html i .php w linkach używając .htaccess i mod_rewrite

Z technicznych rzeczy to tyle. 

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
  • zwiększyłbym interlinię dla tekstu, bo obecnie czytanie strasznie męczy. Np.: p { line-height1.3; }
  • ikonkę w stopce odsyłającą do Instagrama zmieniłbym na ikonkę Instagrama zamiast strzałki w górę
  • pliki .js inkluduj przed samym </body>
  • logo graficzne umieść w nagłówku <h1> i dla <img> dodaj atrybut alt z nazwą strony
<html lag="pl">

popraw na:

<html lang="pl">

 Popraw z:

<a href="index.html"><li>Home</li></a>

na:

<li><a href="index.html">Home</a></li>

Popraw to:

<div class="social">
    <div class="fb"><a href="https://www.facebook.com/pages/Cariweb/1591427804479797?ref=hl" target="_blank"><i class="icon-facebook"></i></a></div>
   <div class="in"><a href="https://instagram.com/karixo0/" target="_blank"><i class="icon-instagram"></i></a></div>
   <div class="tw"><a href="https://twitter.com/Cariwebpl" target="_blank"><i class="icon-twitter"></i></a></div>
  </div>

na listę.

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,710 p.)
No coż podobieństwo do strony MZ widać od razu po wejściu na strone :P.

Pomijając tą rzecz to strona jest fajna.

 

Pozdrawiam!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w HTML i CSS przez Rozdrabniarka Początkujący (470 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 431 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w HTML i CSS przez lbogacz Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 367 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2017 w HTML i CSS przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...