• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różnice między Visual Basic .NET a C#

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,389 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2016 w C# przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Ktoś mi wyjaśni istotne różnice między Visual Basic .NET a C#? Wiem, że pod względem składni te języki są bardzo podobne (jedynie są różnice w nazwach tych samych komend). Czy opłaca się tak jako drugi język uczyć się Visual Basic .NET? W sumie skoro te języki są do siebie bardzo zbliżone to chyba nie powinno robić różnicy czy będę kodował w tym czy tym. Chyba że się mylę.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez jeremus Maniak (59,720 p.)

no trochę składnia się różni ... 

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_C_Sharp_and_Visual_Basic_.NET

komentarz 28 marca 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Składnia to wiem, ale jakieś inne istotne różnice, które mogłyby wpływać na proces produkcji czy działanie programu.
1
komentarz 28 marca 2016 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
w artykule , do którego podałem link wymienione są też funkcjonalności  nie obsługiwane w drugim języku - ale wszystko można zastąpić..Na mój gust , ponieważ oba produkty są z tej samej stajni Microsoftu, mają tez podobne biblioteki. VB przyda się jeśłi będziesz miał do czynienia z aplikacjami opartymi na Excelu, Accessie. Zawsze warto uczyć się czegoś nowego. Ale niestety ma to swoje słabe  strony. Po prostu brakuje czasu aby być biegłym w wielu językach, środowiskach programowania itp. I bardziej w tym wszystkim chodzi nie tyle o sam język ale znajomość bibliotek i umiejętność ich wykorzystania.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 1,088 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 325 wizyt
pytanie zadane 18 września 2016 w PHP przez tytanik2011 Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...