• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed .html to .php -jak to zrobić

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,508 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2016 w PHP przez artix132 Użytkownik (870 p.)
zamknięte 7 kwietnia 2016 przez artix132

Witam.
Mam strone napisaną w html. Posiadam ona około 6 plików w html w którym większość kodu jest taka sama a zmienia sie tylko div id=tekstglowny. W jaki prosty sposób przeniesć szablon/kod strony do php i go podpiąć do plików html ??? Przykładowy kod:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl-PL">
<head>
	<meta name="description" content="Philippines-I love it!"/>
	<meta name="keywords" content="a,b,c,d,e,f,"/>
	<title>to jest  tytul</title>
	<meta charset="utf-8"/>
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge" />
	<link rel="stylesheet" href="wyglad.css" type="text/css"/><!-- dolaczenie css do html-->
	<link rel="stylesheet" href="menulista.css" type="text/css"/><!-- dolaczenie css do html-->
	<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Dancing+Script' rel='stylesheet' type='text/css'>
</head>
<body>

<div class="tile1"><a href="facts.html" class="tilelink"></a></div>
<div id="container">
		
			<div class="logo"> <img  height="250" width="100%" id="obrazek" src="0.jpg"  alt="tapeta" /> </div>
			<div class="logo2"><img  class="logophoto" src="0.jpg" alt="zdjecie"></div>
			<div class="pojemnik1">
				<ol id="menu">
					<li><a href="start.html">Start</a></li>
					<li><a href="#">Info</a>
				<ul>
					<li><a href="country.html">About country</a></li>
					<li><a href="culture.html">Amazing culture</a></li>
					<li><a href="foods.html">Strange foods</a></li>
					<li><a href="reasons.html" >50 Reasons</a></li>
				</ul></li>
					<li><a href="#">Gallery</a><ul>
					<li><a href="philipines.html">Philippines</a></li>
					<li><a href="city.html">Iligan</a></li>
					<li><a href="vampire.html">My Vampire</a></li>
			   	</ul></li>
					<li><a href="#">FAQ</a><ul>
					<li><a href="me.html">About me</a></li>
					<li><a href="ph.html"> <div id="about">About Ph</div></a></li>
					<li><a href="would.html">Iwould...</a></li>
				</ul></li>
				</ol>	
			</div>
			<div id="zobacz"><br/><center><b>Also look at:</b></center>
 	 			<ul type="I">
					<li ><a href="http://www.poland.ph/en/" target="_blank">Consulate republic of Poland in the Philippines<br/></a></li>
					<li><a href="http://www.justonewayticket.com/2014/12/25/travel-the-philippines-2015-20-photos-that-will-make-you-pack-your-bags-and-go/"  target="_blank">20 amazing photos<br/></a></li>
					<li><a href="http://www.philippines.hvu.nl/" target="_blank">Ph-all in one<br/></a></li>
				</ul>  	      
	 		</div>
			<div id="tekstglowny" >
				<p>Are you looking for information of the Philippines?</p>
				<p>Are you thinking about traveling to this country?</p> Not?
				<p>So maybe are u looking for curiosities about this country?</p>
				<p>If your answer on the one of above question sound "YES",then you come at the right place</p> &nbsp;</br>&nbsp;</br>&nbsp;WELCOME&nbsp;</br></div>
			<div id="reklama"></div>
			<div id="komentarz"></div>
			<div id="footer" > Artur Dróżdż &copy;2016 Warszawa,Polska</div>
</div>
<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>	
</body>
</html>


 

komentarz zamknięcia: Otrzymałem odpowiedź

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
PHP → Twig → HTML
+2 głosów
odpowiedź 27 marca 2016 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Najlepiej nie mieszac html z php. A jezeli juz musisz, to uzyj jakies szablonu, np Twig
0 głosów
odpowiedź 27 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
zmień rozszerzenie na php
0 głosów
odpowiedź 27 marca 2016 przez Marcin Woźniak Bywalec (2,120 p.)
Możesz utworzyć pliki aby nie powielać każdej komendy ...

np. możesz utworzyć header.php (gdzie będziesz miał np. <head> itp) ;)
0 głosów
odpowiedź 27 marca 2016 przez artix132 Użytkownik (870 p.)

ale w jaki sposób??
np plik header.php tak ma wyglądać ? a dołączam <?php include header.php ?> i to wszystko?
 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl-PL">
<head>
	<meta name="description" content="Philippines-I love it!"/>
	<meta name="keywords" content="a,b,c,d,e,f,"/>
	<title>to jest  tytul</title>
	<meta charset="utf-8"/>
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge" />
	<link rel="stylesheet" href="wyglad.css" type="text/css"/><!-- dolaczenie css do html-->
	<link rel="stylesheet" href="menulista.css" type="text/css"/><!-- dolaczenie css do html-->
	<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Dancing+Script' rel='stylesheet' type='text/css'>
</head>

 

–1 głos
odpowiedź 1 kwietnia 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Tak. Część, która się powtarza wrzucasz do osobnego pliku. Dajmy na to cały fragment od DOCTYPE do #tekstglowny. Np. do top.php (lub html, nie ma znaczenia rozszerzenie tak naprawdę).

Wydzielasz także to co jest od #tekstglowny do </html>. Np. do bottom.php.

W pliku index.php zostało Ci tylko #tesktglowny.

Teraz w tym pliku index.php robisz:

<?php include 'top.php'; ?>

<div id="tekstglowny">...</div>

<?php include 'bottom.php'; ?>

PHP połączy to wszystko razem. W miejsce include top.php wstawi plik php, następnie dołączy #tekstglowny i z pliku bottom.php pobierze końcówkę kodu, sklei wszystko razem i wyśle do klienta.

I tak dla każdej podstrony robisz. A część, która się powtarza, znajduje się w osobnych plikach i jest współdzielona między wszystkimi podstronami. Możesz nawet #tekstglowny załączyć do top.php a </div> do bottom.php i mieć już tylko sam tekst osobny dla każdej podstrony.

To jest najbardziej łopatologiczne rozwiązanie. Jak tym będziesz sprawnie operować, to możesz odwrócić sytuację - czyli zamiast do podstrony dołączać tę część, która się powtarza, to do części nieruchomej dołączać tę część, która się zmienia.

Czyli tworzysz sobie pliczki z treścią i jeden plik z szablonem (możemy już mówić wtedy o szablonie). Czyli cały kod strony za wyjątkiem #tekstglowny. Następnie na podstawie URL (parametr GET w adresie np. index.php?page=contact) dołączasz odpowiedni plik z treścią (np. plik contact.php). Aby było jeszcze ładniej, możesz adres /index.php?page=contact z pomocą .htaccess zamienić na /contact i masz już względnie porządne rozwiązanie.
–2 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Używaj tagów HTML5

Możesz zmienić rozszerzenie, a ja polecam to zrobić tak:

1. Napisać szablon, w divie o treści dynamicznej dać zmienną

2. Switchem obsługiwać URL http://www.twojastrona.com/index.php?page=kontakt

3. URL = index.php?page=kontakt to $zmienna_do_dynamicznego_diva = 'text';
komentarz 29 marca 2016 przez artix132 Użytkownik (870 p.)
dzięki za odp ale za dużo mi to nie mówi, jestem początkujący w html....

Podobne pytania

–2 głosów
2 odpowiedzi 1,533 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 256 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2018 w PHP przez fejkuuu Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 511 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Damian12345 Bywalec (2,940 p.)

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...