• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poradnik IRC

Cloud VPS
+5 głosów
1,096 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2016 w Nasze poradniki przez Marcin Woźniak Bywalec (2,120 p.)

Witam Nasza społeczność korzysta z IRC, jako osoba, która też używa tego środka komunikacji chciałbym wam pomóc jak go poprawnie skonfigurować ;) 

Dla leniwych istnieje IRC-Client na naszej stronie ;) http://forum.pasja-informatyki.pl/chat-irc

Dziękuje użytkownikowi, który zapoczątkował i wyjaśnił. Nie chcąc ranić jego uczyć ja chcę to zrobić bardziej dokładniej ;)

I Krok Pobieramy HEX-CHAT ;) https://hexchat.github.io/downloads.html

II Krok Następnie instalujemy program. 

III Krok Po instalacji programy ukaże nam się nam okienko z ustawieniem Nicku ;)

IV Krok Ustawiamy nazwę użytkownika 

V Krok Wybieramy server FREENODE a następnie EDIT

VI Krok Przechodzimy na zakładkę AUTOJOIN CHANNELS i ustawiamy jako channel #pasjainformatyki

Możemy również ustawić automatyczne połączenie 

VII Krok Teraz możemy zamknąć okienko edytacji i klikajnąc aby nie pojawiało się nam okienko z listą połączeń.

VIII Krok  Po kliknięciu CONNECT ukaże nam się okno gdzie powinniśmy się zarejestrować lub zalogować ( Ja posiadam już konto na serwerze Freenet) 

• REJESTRACJA!!

Aby się zarejestrować używamy komendy /msg NickServ register <hasło> <e-mail>

• ZALOGOWANIE!!

Aby się zalogować na serwerze FREENET wpisujemy podaną frazę /msg NickServ identify <hasło>

Po zalogowaniu serwer poinformuje nas, że logowanie przebiegło pomyślnie.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 27 marca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,310 p.)
Ja tylko dodam od siebie że nie ma potrzeby logowania się ręcznie za każdym razem - ani to przyjemne ani wygodne. Na screenie z kroku VI wystarczy podać swoje hasło i klient będzie logował nas automatycznie. Chyba że korzystamy z jakiegoś wspólnego komputera do którego dostęp ma kilka osób to wtedy oczywiście inna sprawa ;)
komentarz 27 marca 2016 przez Marcin Woźniak Bywalec (2,120 p.)
Ok, ale mi się i tak nie loguje :-( "This nickname is registered. Please choose a different nickname, or identify via /msg NickServ identify <password>."
komentarz 27 marca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,310 p.)
Nie jestem w tej chwili przy komputerze więc nie sprawdzę jak mam u siebie. Ale spróbuj odznaczyć "user global information" i wpisz tam jeszcze raz swój nick który ma zostać użyty do logowania i hasło oczywiście też, może to jest problemem.

Podobne pytania

+14 głosów
2 odpowiedzi 1,595 wizyt
+22 głosów
2 odpowiedzi 3,450 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w Sprawy forum przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,310 p.)
+9 głosów
2 odpowiedzi 813 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w Sprawy forum przez J0ker Pasjonat (15,490 p.)

93,488 zapytań

142,422 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,907 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...