Biorąc pod uwagę fakt, że składacie sobie życzenia wielkanocne można się domyślić, że jesteście katolikami czyli rzekomo chrześcijanami, a chrześcijaństwo wywodzi się od Chrystusa Jezusa o którym czytamy w biblii. A więc można tak powiedzieć - opieracie swoje wierzenia na biblii, ale w tej biblii nie ma ani jednego słowa, zdania które wskazywałoby na to by święcić jajka, to święto jest pogańskie. Skoro więc w biblii nic o tym nie ma, pierwsi chrześcijanie takiego czegoś nie robili.. to czemu w dzisiejszych czasach tak robią? A no, odpowiedź jest bardzo prosta TRADYCJA. Te słowo często spotykam gdy ktoś tłumaczy mi dlaczego obchodzi Wielkanoc i inne pogańskie święta. Ale z czego wzięła się ta tradycja? No zapewne przez władze kościoła, osoby na wyższym stanowisku w tej religii, GŁOWĘ kościoła. Nie raz słyszałem jak jakiś ksiądz mówi "mamy(Katolicy) ciekawe tradycje". Zapewne dlatego większość ludzi się nie sprzeciwia.. skoro ksiądz mówi że tradycje to coś dobrego to na pewno tak jest.. ale naprawdę nikt z was nie zastanawiał się co ma do powiedzenia bóg na ten temat?
Oto bóg przemawia w biblii poprzez proroka Izajasza w 29 rozdziale 13 wersecie cytuję:
"I Jehowa mówi: „Ponieważ ten lud przybliża się swymi ustami i wychwalają mnie tylko swymi wargami, lecz swe serce bardzo ode mnie oddalili, a ich bojaźń przede mną staje się przykazaniem ludzkim, którego się naucza" więc oto jestem — Ten, który znowu postąpi z tym ludem zdumiewająco, w sposób zdumiewający oraz z czymś zdumiewającym; i zginie mądrość ich mędrców, i skryje się zrozumienie ich mężów roztropnych”.
Tutaj wyraźnie bóg pokazuje swoje niezadowolenie z powodu tego iż bojaźń przed Bogiem Jehową stała się przykazaniem ludzkim a nie jego przykazaniem czyli po "polskiemu" -> ludzie zaczęli se wprowadzać swoje mądrości i np te tradycje o których mowa.
W tym wersecie który znajduje się w Marka 7 rozdział i 8,9 werset jest wyraźna wzmianka o tradycjach:
"Odstępujecie od przykazań Bożych, a mocno się trzymacie tradycji ludzkiej”.
Ponadto odezwał się do nich: „Zręcznie odsunęliście przykazanie Boże, by zachować swą tradycję."
Nie będę podawał więcej, bo myślę, że to wystarczające informacje na temat tego jaki bóg ma pogląd na tradycje ludzkie.
Jak więc mamy upamiętniać śmierć Jezusa Chrystusa? A no wyjaśnione jest to w 1 liscie do Koryntian 11 rozdział od 23 wersetu do 29
Ja bowiem otrzymałem od Pana, co też wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, której miał być wydany, wziął chleb i złożywszy podziękowania, połamał go i rzekł: „To oznacza moje ciało, które jest za was. Czyńcie to na moją pamiątkę”. Podobnie uczynił też z kielichem, gdy po spożyciu wieczerzy powiedział: „Ten kielich oznacza nowe przymierze na mocy mojej krwi. Czyńcie to, ilekroć będziecie go pić, na moją pamiątkę”. Bo ilekroć jecie ten chleb i pijecie ten kielich, obwieszczacie śmierć Pana, aż on przybędzie.
A zatem kto by jadł ten chleb lub pił kielich Pański niegodnie, będzie winny względem ciała i krwi Pana. Najpierw niech człowiek uzna siebie za godnego po skrupulatnym zbadaniu i tak niech je chleb i pije z kielicha. Bo kto je i pije, nie rozeznając ciała, ten je i pije wyrok przeciwko sobie.
Jezus powiedział aby go upamiętniać jedząc chleb i pijąc wino, ale Jezus mówił to do apostołów którzy mieli z nim królować w niebie ponieważ oni byli przy stole, a więc wszyscy ci którzy zostali wybrani przez boga do królowania w niebie mogą spożywać chleb i pić wino, a reszta nie. (Katolicy dzielą się opłatkiem w wigilię.. a więc uważają siebie za rzekomo godnych? Jeśli jednak się mylą "jedzą i piją wyrok przeciwko sobie" według tego wersetu który cytowałem wyżej).
Polecam zapoznać się bardziej z biblią, a nie słuchać "nakazów ludzkich" no i chętnie podyskutuję więcej na ten temat ale proszę o konstruktywne wypowiedzi.