• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wielkość hiperłączy

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
747 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2016 w HTML i CSS przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)

Witam Was!

Otóż mam mały problem. Kiedy tworzę na stronie div'a, który ma zawierać hiperłącza do kolejnych podstron i ma on 100% szerokości to umieszczanie w nim tych odnośników w px nie zadowala mnie :) Przecież zależnie od wielkości monitora/matrycy div, który ma 100% zajmie całe miejsce, ale na mniejszym monitorze hiperłącza pisane w px mogą wyjść poza tego div'a. Moje pytanie brzmi: jak ustawić szerokość i wysokość hiperłączy tak, aby podobnie jak div o szerokości 100% podporządkowały się monitorowi ? Czy również ustawiać te hiperłącza w procentach ?

Przepraszam za długie pytanie i proszę o odpowiedź. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Czy również ustawiać te hiperłącza w procentach ? 

Możesz, ale trzeba było spróbować, przed zadaniem pytania :)

Czy to ma wyglądać w ten sposób?

https://jsfiddle.net/gpzg95bk/

komentarz 26 marca 2016 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
Próbowałem, tylko nie wiem dokładnie jaka jest zasada, bo okazuje się, że dla hiperłączy nawet ten 1% ma znaczenie :) Tak, dokładnie tak ma to wyglądać, hiperłącza mają być listą. Mógłbyś podpowiedzieć mi jak je teraz wystylizować ?

Dziękuje za szybką odpowiedź!
komentarz 26 marca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Mógłbyś podpowiedzieć mi jak je teraz wystylizować ? 

O jaką stylizacje konkretnie Ci chodzi?

W odcinku 3 kursu CSS Pana Mirosława było o listach w menu

https://www.youtube.com/watch?v=vd_GnTBzJ4U 

Tak :) Znaczy, zawsze gdy tworzę nową stronę borykam się z tym małym problemem. Posiadam monitor Full HD 24", ale gotową stronę zawsze wrzucam do XAMPP'a i w ustawieniach routera udostępniam porty, a następnie patrzę na efekt na laptopie HD 15" i zawsze kiedy ustawiam wielkość hiperłączy w px, wychodzą one poza div'a. Nie ma się co dziwić, przecież ustawiam w px, dlatego pytam jak to dobrze wystylizować w procentach :) 

Posiadam monitor Full HD 24", ale gotową stronę zawsze wrzucam do XAMPP'a i w ustawieniach routera udostępniam porty, a następnie patrzę na efekt na laptopie HD 15"

Yyy, specjalnie po to otwierasz porty w routerze, żeby na laptopie sprawdzić jak wygląda strona :o? Przecież możesz sobie w sieci LAN wejść z laptopa na serwer XAMPP Twojego komputera:

http://forum.pasja-informatyki.pl/93552/otwieranie-strony-localhost-xampp-na-telefonie?show=93552#q93552

(temat dotyczy telefonu, ale działa to na każdym urządzeniu, na którym masz przeglądarkę internetową):

dlatego pytam jak todobrze wystylizować w procentach :) 

Przykład Ci już podałem. Dokładne wartości (takie jakie chcesz, bo to zależy od ilości tych linków; od tego jaką wielkość ma cała lista oraz elementy nad nią i pod nią - to trzeba indywidualnie dopasowywać) musisz sobie po prostu znaleźć na zasadzie prób i błędów :)

Udostępniam porty 80 i 443, następnie wpisuje prywatny adres IP mojego komputera i dzięki serwerowi XAMPP'a mam hiperłącza do stron, które umieściłem w htdocs :) Dziękuję Ci serdecznie za pomoc i poświęcony czas, będę teraz tworzył według Twojego szablonu :)

Wesołych świąt !

Ale jeśli sprawdzasz stronę tylko w obrębie swojej sieci LAN (czyli tej z routera), to nie musisz otwierać żadnych portów. Wystarczy wpisać do przeglądarki IP komputera, na którym uruchomiłeś XAMPP, a potem po "/" podać ścieżkę do folderu strony - pokazałem to w linku powyżej.

Chyba, że specjalnie udostępniasz stronę do Internetu, to wtedy ok :)

Wiesz, że masz racje ? :D Wyłączyłem właśnie udostępnianie portów i również działa :) Myślałem, że bez udostępniania portów Apache nie zadziała na innym urządzeniu w sieci LAN, ale jak widać działa :) Wpisując sam adres komputera też zadziała, tyle że bez ścieżki dostępu wyświetli się lista folderów w htdocs :)

Dziękuję jeszcze raz. Wesołych Świąt !
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Można @media w css, albo za pomocą  height: x%.
Dziękuję, również wypróbuję te sposoby :)

Wesołych Świąt !

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 562 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2022 w HTML i CSS przez Millo Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 195 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 256 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2018 w Offtop przez Zackerrr Początkujący (450 p.)

93,335 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...