• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

'X' zamiast zamyka ukrywa konsole & cin który nie zatrzymuje programu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
437 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w C i C++ przez qwertz Użytkownik (850 p.)

Cześć, mam 2 pytania.

1. Jak zrobić aby program po wciśnięciu 'X' nie zamykał się tylko chował konsole.
  2. Jak wprowadzić dane z konsoli po wciśnięciu entera nie zatrzymując programu. Gdy używam cin program czeka na enter.

Dziękuje za wszelką pomoc.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 marca 2016 przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)
Jeżeli chcesz by program nie zatrzymywał się czekając na znak musisz użyć "wątków".

Najpierw musisz poczytać o wątkach ogólnie(jak działa procesor i system) a następnie nauczyć się ich używać - threads.

Biblioteka SFML 2.0 umożliwa fajną zabawę wątkami(sf::Threads), C++ 11 ma wątki w standardzie(visual 2013/2015), lub WinApi w zwykłym kodzie.

Robisz funkcje w której jest pętla while która posiada ten twój kod który pobiera znaki. Funkcje załączasz do wątku a wątek odpalasz w programie w części w której użytkownik ma podawać te znaki a niszczysz go w części w której już jest to nie potrzebne.

Mam nadzieje, że pomogłem.
+1 głos
odpowiedź 28 kwietnia 2016 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
Co do pierwszego pytania, to o ile mi wiadomo nie da się tego zrobić w standardowej konsoli Windowsa. Jest to związane z funkcjonowaniem programów opartych na WinAPI. Po naciśnięciu 'X' do programu jest wysyłany odpowiedni sygnał i od programisty zależy co program będzie robił po jego naciśnięciu. Może zamykać program od razu, wyświetlać okno dialogowe albo też robić cokolwiek innego co sobie programista wymyśli, więc raczej nie da się tego zmienić zewnętrznie.
0 głosów
odpowiedź 25 marca 2016 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
2. Użyj funkcji getch().
komentarz 25 marca 2016 przez qwertz Użytkownik (850 p.)
Również czeka na znak.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,001 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w C# przez jankustosz1 Nałogowiec (36,220 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 1,208 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 1,681 wizyt

93,028 zapytań

141,991 odpowiedzi

321,294 komentarzy

62,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...