• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szkoła średnia, jaki wybór będzie najlepszy?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
431 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w Offtop przez JackCarver Nowicjusz (120 p.)

Cześć wszystkim,
W tym roku szkolnym kończę gimnazjum i w ciągu najbliższych tygodni trzeba będzie ostatecznie zdecydować którą szkołę średnią wybrać. Rozważam następujące kierunki:
- Liceum Ogólnokształcące: klasa dziennikarsko-filmowa (rozszerzenia: geo/wos/ang)
- Technik Logistyk: klasa wojskowa “Bezpieczeństwo Narodowe” (rozszerzenia: geo/ang)
- Technik Spedytor: klasa z innowacją pedagogiczną “Bezpieczeństwo wewnętrzne: ochrona osób i mienia” (rozszerzenia: geo/ang)
- Technik Handlowiec: klasa z innowacją pedagogiczną “Psychologia biznesu” (rozszerzenia: geo/ang)
- Technik Organizacji Reklamy (rozszerzenia mat/ang)
W gimnazjum najlepiej idą mi przedmioty humanistyczne (historia, wos czy język polski). Nie mam z nimi żadnego problemu, natomiast za przedmiotami ścisłymi raczej nie przepadam, szczególnie za chemią która jest dla mnie czarną magią. Interesują mnie media i wszystko co się dzieje na świecie, myślałem żeby po szkole średniej iść na studia z tym związane (dziennikarstwo/komunikacja społeczna/Public Relations/Media Relations/copywriting itp.). Najlepiej przygotuje do tego chyba klasa dziennikarska, z tym że nie mam po niej zawodu a mówi się że po humanistycznych kierunkach nie ma pracy. Z tego powodu może lepiej iść do technikum i mając konkretny zawód próbować swoich sił na studiach, które mogą się udać a może nie? Technika są teraz bardzo wychwalane, chociaż szczerze mówiąc nie wiem czy są one takim dobrym rozwiązaniem, jeśli w małym mieście co roku przybywa kilkudziesięciu nowych logistyków i po kilkunastu ekonomistów itp. to czy mają oni szansę na znalezienie pracy w swoim zawodzie? Klasy “logistyk” i “spedytor” zainteresowały mnie głównie ze względu na innowacje, nie ukrywam że militaria, wojsko itp. to tematy które także mnie interesują, a szkoła współpracuje z jednostkami wojskowymi oraz agencjami ochrony. Dzięki za przeczytanie tego dość długiego wpisu, będę wdzięczny za rady, sugestie. Może ktoś z Was skończył podobną szkołę do tych co wymieniłem albo może coś powiedzieć na temat wyboru szkoły średniej? Dodam jeszcze, że w klasie dziennikarskiej są dodatkowe przedmioty związane z mediami, w klasie o profilu handlowca zajęcia z psychologiem, w klasach związanych z transportem zajęcia z samoobrony, strzelania itp. ze względu na innowacje. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Polecam Technik kopania rowów- gwarantuje ci, że robota sama cię znajdzie.
komentarz 26 marca 2016 przez JackCarver Nowicjusz (120 p.)
Zabawne, czyżbyś sam skończył taką szkołę i stąd miał taką wiedzę?
komentarz 26 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To nie miało być zabawne, do kopania rowów  zawsze znajdziesz robotę, same plusy.
0 głosów
odpowiedź 25 marca 2016 przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)

Polecam ci wybrać jakieś liceum z klasą profilu ścisłym, gimnazjum a liceum to są na prawdę dwa różne światy, potem na jakieś studia z tym związane, ja w gimnazjum otarłem się o niezdanie z matematyki frown, ale poszedłem do liceum, zacząłem się porządnie uczyć tej nieszczęsnej matematyki, skończyłem jako jeden z najlepszych w klasie z rozszerzeniem, maturę próbną bardzo dobrze napisałem, teraz będę pisał prawdziwą.

Zaryzykowałem, były momenty zwątpienia ale było warto laugh, jeżeli chcesz czegoś na prawdę uparcie i będziesz do tego dążył to uda ci się na pewno, moja rada: 

Nie patrz na to z czego jesteś dobry a z czego słaby, wybieraj na podstawie tego kim chciałbyś być i dąż uparcie do celu yes

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 1,232 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Rzeźnik Nowicjusz (200 p.)

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,697 komentarzy

62,806 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...