• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy przejąłem dobrą taktyka na kształcenie się względem inf. przed wyborem szkoły ponad gimnazjalnej ?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
424 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Tytus Nowicjusz (130 p.)
Witam, jestem teraz w 3 kl. gim. po długim myśleniu wykluczyłem inne pomysły na szkołę niż technikum informatyczne. Chciałem się dowiedzieć czy obrałem dobrą strategie dbania o swoją przyszłość. Od nowego roku uczę się programować C++ i PHP (zamierzam poznawać kolejne języki po zakończeniu nauki wcześniejszych), zacząłem odwiedzać strony z nowinkami technologicznymi i gdy jakiś termin jest mi obcy zgłębiam temat. Zamierzam kontynuować naukę w domu jak i nie zostawać w tyle z przedmiotami szkolnymi. Jednak moich prognoz wynika, że czas od powrotu ze szkoły do położenia się spać oscyluje w granicach 4-5 godzin. Gdybym wybrał liceum MAT-FIZ-INF miałbym tego czasu znacznie więcej jednak musiałbym się liczyć ze studiami. Jeżeli skończyłbym technikum inf. zamierzam poszukać pracy jako programista,administrator nie koniecznie nastawiam się na studia jednak, również ich nie odrzucam.

Przepraszam za chaotyczną wypowiedź, nie chcę się rozpisywać, jednak to dla mnie bardzo ważne.

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 24 marca 2016 przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)

Powiem Ci szczerze, ja na twoim miejscu wybrałbym liceum. Z mojego punktu widzenia wygląda to następująco, jestem uczniem 2 klasy technikum w szkole praktycznie nic się nie robi. Zajęcia związane z programowaniem mam tylko 1 lekcje tygodniowo, klasa ma problem z zwykłym starym HTML, nie mówiąc już żeby to połączyć z CSS JS itp. Szkoła uczy przestarzałych rzeczy, które jedynie mają Ci się przydać do egzaminu e14. Ja osobiście uczę się wszystkiego w domu. Mam zamiar nosić laptopa do szkoły i programować, ponieważ mam na tyle dużo czasu ,a większość lekcji jest bezużyteczna. Tobie polecam wybrać się do liceum z tego powodu, że na pewno będziesz miał więcej czasu żeby rozwijać swoja pasję. :)

1
komentarz 24 marca 2016 przez Franklin Obywatel (1,140 p.)
Dobrze mówisz :) Z tego co mi wiadomo w większości polskich szkół poziom nauczania informatyki jest niestety bardzo niski... Sam tego doświadczyłem :D
+2 głosów
odpowiedź 24 marca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Przez 10 lat będziesz się uczyć jednego języka - poza tym uczysz się nie języka (który można w 2 tygodnie opanować) tylko myślenia w tym języku i ogólnie rozwiązywania problemów - to już nie jest tak proste.

Jak ktoś mówi, że nauczy się jednego potem ma w planach naukę wszystkich innych, oznacza to, że nie ma pojęcia co mówi.

Nie myśl, że po technikum znajdziesz pracę jako programista. Dużo szybciej jako wdrożeniowiec czy devops/sysops. Paradoksalnie może być ci dużo truniej zdobyć fuchę jako programista. Jest ku temu kilka powodów. Masa techników prezentuje żałosny, albo nawet poniżej żałości poziom. Skupiasz się na zdaniu egzaminu na technika informatyka a nie na nauce programowania.

Wątpię żebyś trafił na dobre technikum, w którym postawią na prawdę na wysoki poziom nauczania - i przedmiotów ogólnych i zawodowych.

Kolejna sprawa - po technikum często dużo trudniej dostać się na wymarzone studia. Zdanie matury, okiem takiego ucznia, na poziomie >80% z każdego z przedmiotów + >60% z rozszerzonego jest niesamowicie trudne przy perspektywie zdawania egzaminów zawodowych.

Licea dużo lepiej Cię przygotują do matur. Jednak wybieranie jakiegoś kierunku typu mat-fiz czy mat-inf czy fiz-inf spowoduje, że będziecie tylko pierwszy człon wykonywać za pomocą komputerów. Nie znam nikogo po liceum ogólnokształcącym, kto byłby dobry w czymś poza przedmiotami ogólnymi.

Generalizuję - są od tego wyjątki, ale to sa ludzie z pasją, determinacją i planem na siebie. Będąc w gimnazjum, i żyjąc w czasach debilizmu światowego, raczej nie będziesz potrafił się dobrze przygotować do i tak łatwej matury + rozwijać swoje pasje + dążyć do celu.

Nie mówię tego złośliwie i nie próbuję Cię zdemotywować. Po prostu to moje spostrzeżenia - młodsze pokolenia po prostu nie zostały nauczone samodzielnego myślenia, rozwiązywania problemów i radzenia sobie z ogromem informacji. Też ciężko w takim pokoleniu o kreatywność - za to niesamowicie łatwo o odtwórstwo, czyli "dam takiemu doku, wykresy itp. i wszystko bedzie gotowe". Z takim czymś oczywiście nie spodziewaj się wysokiej pensji, którą sobie wyobrażasz.

Podsumowując - obadaj te szkoły. Jeśli masz do wyboru je, to popytaj znajomych o poziom nauczania, o to w jaki sposób odbywają się lekcje, czy ludzie tam dobrze się bawią (jeśli tak to znaczy że nauczyciele są nudni - zazwyczaj). Musisz przede wszystkim wiedzieć czego się spodziewać.

Następnie poświęć masę czasu na fizykę i matmę i język prowadzony w tej szkole.

Jeśli chcesz się uczyć programować to MUSISZ dokładnie wiedzieć, czego chcesz się nauczyć. Jeśli nie potrafisz obiektówki, to będzie Ci ciężko jakąkolwiek pracę zdobyć. Nawet jeśli uda Ci się, to koledzy z zespołu uznają Cie za nieprzydatnego - co będzie oznaczać, że albo cię zwolnią, albo masz mało czasu na naukę masy rzeczy.

Przejrzyj sobie oferty dla programistów, poszukaj sobie informacji na temat każdej z tych rzeczy, które znajdujesz. Wejdź na linkedin - zobacz co potrafią inni programiści pracujący już. Inaczej będzie dla Ciebie kiepsko.

Mimo wszystko - życzę wytrwałości.
komentarz 24 marca 2016 przez Tytus Nowicjusz (130 p.)
Dzięki, jednak wydaję mi się, że najważniejsze co zrobisz w domu, dla tego uważam, że technikum bo to 4 lata , liceum (+ studia) 8 lat. Szkoły nie są na wysokim poziomie uczniowie mówią mi, że nie jest to wysoki poziom jednak nie ma tak, że bez nauki nie ma się problemów.
komentarz 24 marca 2016 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Chciałem napisać: "co za bzdury, przecież po technikum lepiej jest ponieważ, ma się jednak ten papierek".

Ale... sam jestem w 3kl tech inf i niestety muszę potwierdzić wersję z nauką do egz. zawodowych, ciężko jest się skupić na jednej dziedzinie, gdy cały czas ma się testy z tysiąca innych rzeczy + przedm ogólne.

Według mnie o jednym zapomniałeś, technikum inf jednak da Ci pewien zarys tego co robi informatyk(sieciowiec, proggramista, helpdesk czy ktoś tam inny) w takim sensie, że zobaczysz co Tobie się podoba i czy iść w tym kierunku. Żeby na studiach nie było rozczarowania ;)
komentarz 24 marca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

To ja wam coś uzmysłowię. 

Przyszedłem w tym samym czasie do pracy ze studentem informatyki na PG. Ja nie mam studiów, mam technika informatyka. Pominę, że kiedy szukałem pierwszej pracy to na 3 z 5 rozmów temat programowania w ogóle nie był poruszany przez rekruterów, ponieważ widzieli technika informatyka + ecdl zrobiony. 

Sytuacja jest taka, że chłopak świetnie sobie radzi z pierdółkami - do tego też został przydzielony w końcu. Robi pierdoprace, za które pewnie otrzymuje pieniądz jaki sobie zażyczył na rekrutacji, ale to nie jest nic kreatywnego. Tym bardziej, że pracuje na takim legacy, że kto wie, czy nie starszym od Comandeera (na forum) wink 

Ja, dzięki temu, że poznałem gita, poznałem bitbucketa, slima czy silexa dostałem coś, co jest z długiem technologicznym około 3 do 5 letnim. To jest znaczna różnica w porównaniu do kodu sprzed 10 - 12 lat. Robionego w zapomnianych technologiach (o ile to można tak nazwać). 

Teraz czas do sedna. Żadna szkoła, absolutnie. Ani podstawówka imienia Gargamela w Pcimiu Dolnym, ani Harvard na Oxfordzie nie naczą Was praktycznie nic jeśli chodzi o programowanie znane w biznesie. Nauczycie sie korzystać z pewnych przestarzałych technologii w automatyczny sposób. Chociaż istnieje prawdopodobieństwo, że w waszym wieku po prostu będziecie powtarzać i powielać schematy nauczone w szkole. 

Nie znam wykładowców, chociażby PHP, którzy by uczyli na zajęciach obsługi php 5.6, używania composera, symfonry, czy innego frameworka. Oczywiście takie pierdoły są inaczej punktowane. Ale na to trzeba samemu zapracować. 

Studia są dobre bo łapiesz znajomości. Na studia się nie idzie bo mama kazała. Ja nie poszedłem - chociaż miałem presję ze strony rodziny żeby iść. Jeśli już się decydujesz pójść na studia, to musisz mieć konkretny cel. Jeśli marzysz o imprezkach na studiach, to odpuść sobie. 

 

Nawiązując do zapomnianego. Nie zapomniałem. Po prostu już mi się nie chciało wspominać. W technikum nie łapiesz nic, co by przydało Ci się na stanowisku programisty. U nas uczono pascala, delphi javy i C++. W tym kod obiektowy tworzony przez nas był procedurami losowo ładowanymi do klas bez namysłu i z finezją. 

 

Wątpię by nastolatek kiedykolwiek poświęcał tyle czasu w domu by naprawdę dobrze umieć język i jednocześnie pozwolić sobie na bieganie po znajomych i inne pasje. Niesamowicie ciężko jest być na bieżąco, a co dopiero łączyć to z innymi obowiązkami. Poza tym programowanie to styl życia, którym się żyje. Dzieciaki wolą żyć podwójnie a czasem potrójnie.

komentarz 25 marca 2016 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Czemu jeśli imprezki to ma sobie odpuścić?

Sam tematu nie zakładałem, ale.. jestem w 3kl. i między innymi dlatego chcę iść na studia, dostać papierek, mieć czas trochę na podszkolenie skilla, znajomości, i trochę dlatego by się przed tym dorosłym życiem wyszaleć, nie, nie mówię o polibudzie, ale inne studia, czemu nie?

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,833 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 1,866 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Free4 Nowicjusz (230 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...