Cześć. Tak jak mawiałem, wracam z kolejnym pytaniem.
Chcę dodać do swojej bazy danych w końcu dodawanie rekordów ale.. no właśnie, chciałbym aby dodawało zdjęcie- wybierane z komputera- uploadowane na hosting np w postaci: /images/000001.png lub w formie: [$imie+$nazwisko].png a w bazie danych aby zapisywało jedynie np jankowalski.png a wczytywanie byłoby wiadome.
Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić. Moja strona jest oparta o system logowania Pana Mirka. Posiada ona szukajke, bazującą na tych samych danych co np konto z którego się loguje, np na Adam Mak, i mogę w szukajce wyszukać takiego Adama i jego dane.
Tak samo chcę dodać dodawanie. Oczywiście logowanie do serwisu będzie ograniczone tym, że aby się zalogować trzeba będzie mieć lvl większy niż 0. A dane dodawane do szukajki bd miały wartość domyślną 0.
Prosiłbym o jakieś propozycje dodania. Na razie sam napisałem coś takiego ale i tak to nie działa, bo biała strona, bo nie ma jeszcze wszystkiego
Tu taki przykład odemnie:
<?php
session_start();
if (!isset($_SESSION['zalogowany']))
{
header('Location: zaloguj.php');
exit();
}
?>
<?php
$current = "dodaj";
include('header.php');
if(!isset($_SESSION['zalogowany'])/*mozliwe jakies inne warunki do spelnienia*/){
echo 'Dostęp zabroniony'; // srednik na koncu
} else {
echo '
<table>
<form action="dodaj.php" method="post">
<tr><td>Imię:<input placeholder="Jan" type="text" name="imie" /></td>
<td>Nazwisko:<input placeholder="Kowalski" ="text" name="nazwisko" /></td>
Zdjęcie:<br />
<td><input type="file" name="image_file" size="20" /></td>
<input type="submit" value="Zatwierdź" />
</form>
</table>';
}
// odbieramy dane z formularza
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
$_FILES = $HTTP_POST_FILES; /*tak wyczytałem gdzies w poradnikach*/
include('connect.php');
$query = mysqli_query($con, "INSERT INTO uzytkownicy SET imie='".$imie."' OR imie='".$nazwisko."'"); /*$con to mam w pliku 'connection.php' */
?>
<?php
include('footer.php');
?>
STRUKTURA DANYCH BAZY:
id user pass email imie nazwisko level miejscezam wojewodztwo powiat tel avatar rang