• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z kodem js

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
370 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w JavaScript przez michal Mądrala (5,560 p.)

Witam, mam problem z kodem ktory napisalem. Czy ktos sie orientuje moze co tu jest nie tak:

 

function losuj()
{
    
    var liczby = new Array();
    
    for (var i = 0; i < 9; i++)
    {
        var liczby[i] = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
    }

      document.getElementById('pole1').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[0]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole2').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[1]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole3').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[2]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole4').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[3]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole5').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[4]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole6').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[5]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole7').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[6]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole8').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[7]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole9').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[8]+".png\"/>";
}

 

8 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
W wywołałeś tą funkcje później w kodzie żeby miała okazję zadziałać?
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Jaki błąd wywala?

I umieść kod we specjlnym bloczku.

Klikuśkasz na takie klamerki, pod nimi jest napis code - i tam wklejasz. : )
komentarz 19 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

dodaj do body:

<body onload="losuj();">
</body>

 

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dzieki za podpowiedz z umieszczaniem tego kodu w poscie. Mam utworzone 9 divow, do ktorych chcialem wrzucic losowo obrazki. Zalozenie jest takie ze obrazki sie powtoza, bo jest 9 pol, a 6 obrazkow. Jka wywoluje ta funkcje poprzez onclick to nie wrzuca mi zadnego obrazka.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dodam ze nazwy plikow mam 1.png, 2.png itd.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Zaraz... Masz 6 obrazków a podałeś:

 document.getElementById('pole7').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[6]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole8').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[7]+".png\"/>";
      document.getElementById('pole9').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+liczby[8]+".png\"/>";

 

komentarz 19 kwietnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
No tak, ale pole 7.... to sa nazwy id div. Natomiast obrazkow png mam 6. Zalozenie jest takie ze 6 obrazkow, ma byc wstawionych do 9 pol, czyli moga sie powtarzac. Probuje zrobic symulator gry "jednoreki bandyta" i chce aby po kliknieciu na przycisk losowalo mi owoce i wsawialo w 9 pol.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dodatkowo sprawdzalem juz i plik js jest dobrze podpiety do html, a takze funkcja jest wywolywana odpowiednio, bo jak wstawilem sama jedna linijke document.getElement....... to w tedy dzialalo.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Czy ktos ma jeszcze jakaas wizje co tu moze byc nie tak? Bo dalej tego nie moge uruchomic.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,870 p.)
edycja 23 kwietnia 2015 przez Ehlert

Wiem, że może być to troszkę uciążliwe rozwiązanie ale podepnij jQ i użyj append() w takim samym forze.

dodaj jeszcz (document).ready(function(){...});

Edit: łapaj kod:
 

$(document).ready(function(){
				 var liczby = new Array();
					for (var i = 0; i < 9; i++){//Java w nazwie zobowiązuje... nawiasy te sprawy :P
						var liczby[i] = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
					}
				$('div').append('<img src="pliki/' + liczby[i] + '.png" />');
			});

Używaj na przemiennie "" i ''. Kiedy przyjdzie Ci zagnieżdżać skrypty JS w kodzie PHP'a to będzie masakra.

0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)

Qrde dzieki, ale nie berdzo rozumiem ten kod, myslalem ze wystarczy mi ze sobie zrobie petle ktora bedzie mi losowe liczby przypisywac do tablicy, a poznie jtylko za pomoca document.getElementById powrzucam do div`ow. Wczesniej zrobilem bez petli i mi dzialalo, tylko ze nie moge zrobic opuznienia zeby obrazki wczytywaly sie kolejno, tylko odrazu wrzuca mi wszystkie naraz po wywolaniu onclick. Wczesniej zrobilem tak: 

function losuj()
{
	  var d1 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d2 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d3 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d4 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d5 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d6 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d7 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d8 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  var d9 = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
	  
	  
	  document.getElementById('pole1').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d1+".png\"/>"; 
	  document.getElementById('pole2').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d2+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole3').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d3+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole4').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d4+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole5').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d5+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole6').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d6+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole7').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d7+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole8').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d8+".png\"/>";
	  document.getElementById('pole9').innerHTML = "<img src = \"pliki/"+d9+".png\"/>";
}

 

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)

Podszkolilem sie trochu i racam do tematu. Juz zrozumialem kod ktory podeslal mi kolega  Ehlert  : 

1

2

3

4

5

6

7

$(document).ready(function(){

                 var liczby = new Array();

                    for (var i = 0; i < 9; i++){//Java w nazwie zobowiązuje... nawiasy te sprawy :P

                        var liczby[i] = Math.floor(Math.random() * 6 +1);

                    }

                $('div').append('<img src="pliki/' + liczby[i] + '.png" />');

            });

Teraz problem jest nastepujacy. Plik mam podpiety do strony, jquery mi dziala, gdy wpisze tylko linie: 

$('div').append('<img src="pliki/' + liczby[i] + '.png" />'); 

 i zamiast"liczby[i] podam nazwe pliku to wstawia mi obrazek. Natomiast gdzy dodam juz reszte z gory czyli utworzenie tablicy, losowanie i przypisywanie wylosowanyc liczb do tablicy to wszystko przestaje dzialas i nawey nie wykonuje sie wyzej podana przezemnie linia kodu.

komentarz 9 maja 2015 przez Halaputa Użytkownik (560 p.)

Witam,

Poniżej po poprawce powinno działać...

 

$(document).ready(function(){
  var liczby = new Array();
  for (var i = 0; i < 9; i++){      //Java w nazwie zobowiązuje... nawiasy te sprawy :P
    liczby[i] = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
    $('div').append('<img src="pliki/' + liczby[i] + '.png" />');
  }
});

Pozdrawiam

0 głosów
odpowiedź 9 maja 2015 przez Halaputa Użytkownik (560 p.)

Witam,

Poniżej po poprawce powinno działać...

$(document).ready(function(){
  var liczby = new Array();
  for (var i = 0; i < 9; i++){      //Java w nazwie zobowiązuje... nawiasy te sprawy :P
    liczby[i] = Math.floor(Math.random() * 6 +1);
    $('div').append('<img src="pliki/' + liczby[i] + '.png" />');
  }
});

Pozdrawiam Halaputa

komentarz 2 czerwca 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dziekuje.  Juz doprowadzilem to do porzadku.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 198 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 195 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2019 w JavaScript przez Mrmatiii Początkujący (300 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 958 wizyt

92,671 zapytań

141,570 odpowiedzi

320,042 komentarzy

62,036 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...