• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co trzeba umieć na młodszego programistę C++?

+15 głosów
27,513 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bartello88 Użytkownik (670 p.)
edycja 19 kwietnia 2015 przez bartello88
Chciałbym w ciągu tego roku dostać prace jako Młodszy Programista C++ i zastanawiam się co taka osoba powinna umieć. Było by miło gdyby ktoś z takim doświadczeniem napisał co robi w pracy i z jakimi wyzwaniami się spotyka. Będę miał rozeznanie na jakim jestem etapie. Pozdrawiam.

6 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
edycja 20 kwietnia 2015 przez achilles147
Witam wszystkich ostatnimi czasy miałem okazje pochodzić trochę po rozmowach kwalifikacyjnych i zebrać nie małą bazę co trzeba umieć:). Mimo, że w sumie możecie być moją konkurencją to i tak postanowiłem się podzielić tym co mam:). A więc następująco:

- STL ( szczególnie wiedza na temat listy i wektora rozumieć różnice pomiędzy nimi (choćby ustawienie elementów w pamięci komputera)  potrafić pokazać ich działanie), znajomość innych kontenerów i algorytmów typu sort,fill itd.

- Const ( pokazać gdzie i jak można używać stałych np jak zachowują się z wskaźnikami, kiedy się je inizjalizuje itp.)

- Polimorfizm : Funkcje wirtualne a czysto wirtualne, Multidziedziczenie, problem diamentu ( tutaj np stworzenie prostej chierarchi klas jakieś zwięrzątka (zwierze->pies->jamnik) porobić jakieś wskaźniki typu bazowego i powywoływać jakieś funkcje.

- Konstruktor kopiujący i operator przypisania : to pytanie pojawia się praktycznie zawsze aby poprawnie zaimplementować konstruktor kopiujący i operator przypisania dla klasy posiadającej np wskaźnik. Jak działają domyślnie te dwie funkcje.

- Wsiaźniki : np. mamy wskaźnik int * i = NULL; i robimy operacje i--; a następnie cout<<i; co dostaniemy , różnice pomiędzy referencją

- funkcje statyczne jak działąją (w klasach , w funkcjach, globalnie)

- znajomość obszarów pamięci : stos,sterta,obszar pamięci statycznej co gdzie i kiedy

- szablony:  mniej więcej wiedzieć o co chodzi i np zaimplementować jakąś prostą funkcję typu znajdz minimum z dwóch liczb

- Dziedziczenie : kolejność wykonywania poszczególnych metod,konstruktorów,destruktorów, kolejność wywoływania na liście inicjalizacyjnej konstruktora

- Wielowątkowość  ( tu zależnie od stanowiska ale rzadko o to pytają) : jak działają mutexy, co to są deadlocki, zaimplementować jakieś 2 wątki, które będą korzystały z jakiegoś konteneru i należy je jakoś zsynchronizować.

- Zadania algorytmiczne : praktycznie na każdej rozmowie dają zadanie do rozwiązania zazwyczaj coś prostego typu pozamieniać kolejność elementów tablicy czy coś w tym stylu.

- C++ 11 : typ auto, wyrażenia lambda, wielowątkowość

- Wycieki pamięci : tutaj też bardzo kładzie się nacisk żeby rozumieć co i jak. Warto też znać jakieś inteligentne wskaźniki (np. unique i shared) zazwyczaj zadanie typu znajdź wycieki

- Linux : na praktycznie każdej rozmowie w IT pytają o znajomość tego systemu więc warto znać jakieś podstawowe komendy

P.S Miło by było jakby inni też wrzucili jakieś swoje doświadczenia z rozmów:)
+3 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Najbardziej logiczne wydaje się po prostu przejrzenie ofert pracy i zobaczenie wymagań. Podsyłam kilka:

http://www.pracuj.pl/praca/junior-c%2b%2b-developer-szczecin,oferta,3843720

http://www.pracuj.pl/praca/junior-c%2b%2b-software-developer-wroclaw,oferta,3859412

http://www.pracuj.pl/praca/junior-c-c%2b%2b-java-developer-in-space-sector-bukareszt,oferta,3860322

http://www.pracuj.pl/praca/junior-software-developer-wielka-brytania,oferta,3833898

Można wyróżnić kilka czynników. Biegła znajomość c++,  biegła znajomość angielskiego, umiejętność pracy w zespole i inne czynniki w zależności od oferty.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez bartello88 Użytkownik (670 p.)
Jeżeli ktoś biegle włada C++ to chyba powinien aplikować na wyższe stanowiska niż Junior.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
W jakim ty świecie żyjesz :) To stanowisko nazywa się tak dlatego, żeby mieli pretekst by nie płacić Ci od razu dużo. Popatrz na wymagania w oferach, ja ich nie wymyśliłem :) Możesz nie mieć doświadczenia w zawodzie, ale język musisz znać biegle.
+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Na pewno trzeba umiec bardzo dużo, nawat na staż trzeba sporo patrafić
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Arsetus Gaduła (4,760 p.)
Przyłączam się do pytania.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Przydałoby się taki nawał ofert jak w programowaniu webowym :D
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez bartello88 Użytkownik (670 p.)
Byłem ostatnio na rozmowie w popularnej w Łodzi firmie, której nazwa zaczyna się na "A". Najpierw rozmowa przez telefon i zaproszenie na rekrutacje. Sama rekrutacja polgała na wypełnienu testów na tablecie. Były 4 grupy pytań. Informatyka, logika oraz dwa działy dowolnie wybrane przez kandydata. Ja wybrałem C++ oraz SQL. Sam egzamin trwał kilkadziesiąt minut i zawierał lącznie ok 25 pytań wielokrotnego wyboru. Co jest ważne! Za błędne odpowiedzi są PUNKTY UJEMNE(ja o tym zapomniałem) więc miejcie to na uwadze i nie strzelajcie. Sam test był dość trudny(przynajmniej dla mnie), ale wydaje mi się, że były łatwiejsze zagadnienia od tych, które wymienia achilles147. Za jakiś czas spróbuje ponownie. Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 455 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 2,931 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 4,262 wizyt

93,720 zapytań

142,648 odpowiedzi

323,266 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...