• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak czytać matematykę?

Cloud VPS
+1 głos
789 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2016 w Offtop przez John Doe Obywatel (1,720 p.)

Ostatnimi czasy, brnę samodzielnie przez pomoce dydaktyczne z matematyki. Chciałbym zrozumieć wiele rzeczy z tej dziedziny, ale ginę w gąszczu symboli i wniosków.

Ciekaw jestem, czy doznaliście kiedyś oświecenia i znacie sposoby, jak czytać dokumentacje matematycznie ze zrozumieniem / efektywnie przyswajać tę wiedzę? :)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 marca 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Kwestia zapamiętania symboli, które czytasz i mocnego skupienia- to nie jest czytanka do poduszki. :) Ale wiem co czujesz, bo niedawno uczyłem się do egzaminu z optymalizacji i czasem jedno zdanie musiałem czytać przez 20 minut, żeby je sobie dobrze w głowie poukładać. ;)
komentarz 20 marca 2016 przez John Doe Obywatel (1,720 p.)
edycja 20 marca 2016 przez John Doe
Trafiłem na zdanie, że nie warto przejmować się brakiem zrozumienia niektórych rzeczy w pół godziny, skoro niektóre z nich powstawały całe życia. Pozostaje drążyć dalej, ale dobrze wiedzieć, że nie tylko mnie problem sprawia ten matematyczny żargon ;).
komentarz 20 marca 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Fajny cytat, mógłby mnie uchronić od wielu dni frustracji. :D
0 głosów
odpowiedź 20 marca 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Chyba po prostu nie rozumiesz symboli używanych w zapisie matematycznym i tyle. Wydaje mi się, że tyle wystarczy znać.

A potem tylko myśleć - bo przecież nikt nie mówi, że to są łatwe rzeczy do przyswojenia.
1
komentarz 20 marca 2016 przez Matheyas Obywatel (1,520 p.)
"Jak czytać dokumentacje (...) " - od lewej do prawej :)
Symbole znam - a przynajmniej te, których używam. Myśleć też się mi zdarza ;). Zwyczajnie się gubię - może to kwestia doświadczenia. Chyba niepotrzebnie zawracam Państwu głowę, szukając drogi na skróty :).
komentarz 9 lipca 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Nikt nie wprowadzał bo nie jest obowiązkowa. Choć moim zdaniem dobre ogarnięcie logi matematycznej w szkole średnie, mocno wspomaga zrozumienie tematu w dalszych działach i etapach edukacji.
0 głosów
odpowiedź 20 marca 2016 przez hiimJockiee Użytkownik (870 p.)
Moja rada: Przyswoj sobie "dzikie" malo uzywane symbole jak np. Lub ^ oraz i (znaczek do dolu xD), i trenuj. Trening czyni mistrza. !
komentarz 20 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Ktoś tu chyba powinien powtórzyć sobie wstępne lekcje z logiki. ;)
Wiem, że ten przytyk to do Pana wyżej, lecz mały offtopic: nie wiem dlaczego, ale u nas w liceum nikt logiki nie wprowadzał; dostaliśmy kilka znaczków ("ten to xyz, stosujcie go w tym miejscu").

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 343 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 143 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 381 wizyt
pytanie zadane 13 października 2015 w Inne języki przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

93,454 zapytań

142,449 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,833 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...