• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ajax i zmienne php, SESSION - jak odczytać po wywołaniu ajax nowe zmienne sesyjne, php ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,081 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w JavaScript przez Pytający Początkujący (290 p.)
Witam,

Potrzebuję naprowadzenia na właściwą drogę a mianowicie, mam skrypt w php w którym dodaje sobie produkty o podanym ID jako ulubione do zmiennej SESSION poprzez ajax i wszystko ładnie działa, gdy wyświetlam sobie wynik tego skryptu poprzez wstawienie przez JQ wartości w jakiegoś div, tylko pytanie teraz jak zrobić aby ta zmienna sesyjna odświeżyła się w zapytaniu SQL które jest w php? Czy jest jakiś sposób żeby bez odświeżenia strony odświeżyć zapytanie SQL z nowymi zmiennymi php które wykonam po stronie ajax'u?

Ogólnie pytanie to czy jest jakaś opcja żeby wyniki z ajaxu odświeżały się już w istniejących zmiennych a nie były wypisywane jako treść? Albo jak odświeżać zapytania SQL czy zmienne bez przeładowywania?

 

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Tak. Nazywa się PDO i bindowanie parametrow. O ile dobrze zrozumiałem pytanie
1. Prepare -> "select something from table where id=:id"
2. BimdParam -> ":id", $_SESSION ['COS'] , PDO::PARAM_INT
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2016 przez artimal Gaduła (4,800 p.)
WSZYSTKO DA SIĘ ZROBIĆ. Przecież za pomocą AJAX-a przekazujesz zmienne jakie chcesz metodą post więc skoro zmieni się ta zmienna to twój kod php odczyta jej nową wartość. Nie wiem do końca czy o to Ci chodzi, najlepiej by było gdybyś wstawił kody i pokazał dokładnie gdzie, jak i co chcesz uzyskać :)
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2016 przez Pytający Początkujący (290 p.)
Chodzi mi bardziej o taką sytuacje:

1. po wejściu na stronę mam już wykonane zapytanie sql w którym są zmienne php i wyświetlam wynik (PDO).

2. potem po kliknięciu w link wykonuje skrypt ajax (wysyłam sobie nowe zmienne POST'em do skryptu php) i tam przechodzę przez cały skrypt, i przez to mam wynik tego skryptu w postaci "zmienna" w json.

3. i teraz chciałbym aby ta "zmienna" była aktualizowana w obecnym zapytaniu sql, żeby to zapytanie wykonało się bez odświeżenia strony z tą nową "zmienną" dostarczoną przez ajax, przez co bym miał zaktualizowane zmienne z pkt 1 - i tu pytanie czy dało by się tak zrobić bez odświeżania?

Rozwiązałem to tak że nie ładuje tego zapytania sql wyświetlając go przez php tylko pierwsze ładuje ten skrypt.php przez ajax i kopiuje wynik skryptu do div'a w formie html, a potem chcąc ten wynik zmieniać ajaxowo to odpalam ten sam skrypt ajaxem przez klikniecie w link który ma nowe zmienne przechodzę przez skrypt.php i mam nowy wynik który podmieniam z istniejącym w div'ie.
komentarz 19 marca 2016 przez artimal Gaduła (4,800 p.)
Zrób ze swojego zapytania ajaxa funkcję w javascripcie. Po zwróceniu pakietu JSON niech się wywołuje. Możesz oczywiście if-ami sobie zrobić jakieś warunki, np.żeby tylko 2 razy się wykonała.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 934 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w JavaScript przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 389 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez Karwolo Użytkownik (500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 683 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2020 w JavaScript przez rijn Nowicjusz (220 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,617 komentarzy

61,953 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...