• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ajax i zmienne php, SESSION - jak odczytać po wywołaniu ajax nowe zmienne sesyjne, php ?

+1 głos
1,319 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w JavaScript przez Pytający Początkujący (290 p.)
Witam,

Potrzebuję naprowadzenia na właściwą drogę a mianowicie, mam skrypt w php w którym dodaje sobie produkty o podanym ID jako ulubione do zmiennej SESSION poprzez ajax i wszystko ładnie działa, gdy wyświetlam sobie wynik tego skryptu poprzez wstawienie przez JQ wartości w jakiegoś div, tylko pytanie teraz jak zrobić aby ta zmienna sesyjna odświeżyła się w zapytaniu SQL które jest w php? Czy jest jakiś sposób żeby bez odświeżenia strony odświeżyć zapytanie SQL z nowymi zmiennymi php które wykonam po stronie ajax'u?

Ogólnie pytanie to czy jest jakaś opcja żeby wyniki z ajaxu odświeżały się już w istniejących zmiennych a nie były wypisywane jako treść? Albo jak odświeżać zapytania SQL czy zmienne bez przeładowywania?

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Tak. Nazywa się PDO i bindowanie parametrow. O ile dobrze zrozumiałem pytanie
1. Prepare -> "select something from table where id=:id"
2. BimdParam -> ":id", $_SESSION ['COS'] , PDO::PARAM_INT
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2016 przez artimal Gaduła (4,800 p.)
WSZYSTKO DA SIĘ ZROBIĆ. Przecież za pomocą AJAX-a przekazujesz zmienne jakie chcesz metodą post więc skoro zmieni się ta zmienna to twój kod php odczyta jej nową wartość. Nie wiem do końca czy o to Ci chodzi, najlepiej by było gdybyś wstawił kody i pokazał dokładnie gdzie, jak i co chcesz uzyskać :)
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2016 przez Pytający Początkujący (290 p.)
Chodzi mi bardziej o taką sytuacje:

1. po wejściu na stronę mam już wykonane zapytanie sql w którym są zmienne php i wyświetlam wynik (PDO).

2. potem po kliknięciu w link wykonuje skrypt ajax (wysyłam sobie nowe zmienne POST'em do skryptu php) i tam przechodzę przez cały skrypt, i przez to mam wynik tego skryptu w postaci "zmienna" w json.

3. i teraz chciałbym aby ta "zmienna" była aktualizowana w obecnym zapytaniu sql, żeby to zapytanie wykonało się bez odświeżenia strony z tą nową "zmienną" dostarczoną przez ajax, przez co bym miał zaktualizowane zmienne z pkt 1 - i tu pytanie czy dało by się tak zrobić bez odświeżania?

Rozwiązałem to tak że nie ładuje tego zapytania sql wyświetlając go przez php tylko pierwsze ładuje ten skrypt.php przez ajax i kopiuje wynik skryptu do div'a w formie html, a potem chcąc ten wynik zmieniać ajaxowo to odpalam ten sam skrypt ajaxem przez klikniecie w link który ma nowe zmienne przechodzę przez skrypt.php i mam nowy wynik który podmieniam z istniejącym w div'ie.
komentarz 19 marca 2016 przez artimal Gaduła (4,800 p.)
Zrób ze swojego zapytania ajaxa funkcję w javascripcie. Po zwróceniu pakietu JSON niech się wywołuje. Możesz oczywiście if-ami sobie zrobić jakieś warunki, np.żeby tylko 2 razy się wykonała.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,207 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w JavaScript przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 772 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez Karwolo Użytkownik (500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,455 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2020 w JavaScript przez rijn Nowicjusz (220 p.)

93,735 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...