• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy często posiłkujecie się książką / internetem w programowaniu?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
637 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w Offtop przez demmi Bywalec (2,990 p.)
Pytanie raczej do bardziej doświadczonych programistów. Jak często pisząc jakiś większy program po prostu coś co przerabialiście dawno wyleciało Wam z głowy i musicie po to sięgnąć do książki / internetu?

5 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez niezalogowany
wybrane 17 marca 2016 przez demmi
 
Najlepsza
Zawsze (chyba, że się robi kolejny identyczny projekt). Z internetu (czy to dokumentacji, przykładów, rozwiązań najczęściej spotykanych problemów) korzysta się bardzo często.
komentarz 17 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Potwierdzam - dokumentacja i example to nieodłączni przyjaciele programisty. ;)
komentarz 17 marca 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Dokładnie! Nie wyobrażam sobie napisania czegokolwiek bez włączonego MDN i specyfikacji.
komentarz 18 marca 2016 przez niezalogowany
Dokładnie jak kolega wyżej napisał książki i internet zwłaszcza w nowych projektach to podstawa.
+3 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)

Taki żart ;)

komentarz 18 marca 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
komentarz 18 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Comandeer - serio...? O.o To naprawdę przechodzi, tacy ludzie pracują w deweloperce...? Jestem mocno zdziwiony.

Szczerze - nie spotkałem się z takim zjawiskiem, prócz oczywiście początkowych stadiów nauki, gdzie takie postępowanie jest raczej naturalne. Każdy, kogo znam, a kto nie przeszedł etapu zrozumienia jak działa dany skopiowany kawałek, odpuszczał sobie pisanie rzeczy na podobnym i większym stopniu skomplikowania.
komentarz 18 marca 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Oczywiście w profesjonalnych firmach się długo nie utrzymają, ale widziałem zbyt wiele tzw. agencji interaktywnych, gdzie takie osoby były… najlepszymi pracownikami.
1
komentarz 18 marca 2016 przez demmi Bywalec (2,990 p.)
Kiedyś czytałem na jakimś forum (dosyć wiarygodnie to wyglądało), że w jakimś JanuszSofcie był Junior Developer, który nie wiedział co to zmienna... Także w sumie to wszystko możliwe.
komentarz 19 marca 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
JanuszSoft ^^
komentarz 19 marca 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)
Na okładce powinna być lama :p
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Ja to tak rozumiem, że książka to tylko wprowadzenie, owszem są tam przedstawione przykłady (podstawy) ale tak jak już to zostało napisane dokumentacja i example to nieodłączni przyjaciele programisty. 

Jeśli czegoś zapomniałem w programowaniu to  zawsze korzystam z internetu.

0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Nondzu Obywatel (1,910 p.)
Sam ostatnio tez się zastanawiałem jak to jest z tym programowaniem i czy jest sie w stanie to wszystko zapamiętać. Teraz już wiem że nie tylko ja tak mam ze sporo z czasem z głowy ulatuje, jednak jak już się jakiś temat przerobi chociaż raz ze zrozumieniem i nawet jak się ta wiedza gdzieś zakurzy, to później i tak jest łatwiej się połapać, bo się wie gdzie szukać informacji  albo korzysta się ze swoich zgromadzonych wcześniej projektów itp.

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

Bardzo często, bo człowiek nie robot, nie zapamięta wszystkich poleceń...

dokumentacja i example to nieodłączni przyjaciele programisty. ;)

Też tak uważam 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 630 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez januszIVmocny Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 535 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2018 w C i C++ przez PanBrodacz Nowicjusz (120 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...