• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tożsamość Eulera w C

0 głosów
455 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w C i C++ przez Jędrzej Dembowski Użytkownik (740 p.)

Witam, mam kod http://ideone.com/DpCM1a programu działającego na liczbach zespolonych. Moim zadaniem jest dodać funkcję, która sprawdzi czy zachodzi tożsamość Eulera. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Do zadania mam podpowiedź. 

Podnoszenie e do potęgi urojonej można zdefiniować tak:

• e^ri  =  cos(r) + sin(r)i

Podnoszenie e do potęgi zespolonej (niekoniecznie czysto urojonej) można zdefiniować tak:

• e^z  =  ∑k=0^∞ zk/k!

Dodatkowo mogą wystąpić błędy zaokrągleń. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2018 przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
Chyba niezbyt precyzyjnie się Pan wysłowił te ponad 2 lata temu i dlatego nikt nie odpisał.

Zdefiniował Pan potęgowanie e do zespolonej:

e^ri=cos(r)+i*sin(r)

A tożsamość Eulera jest to: e^pi*i+1=0

Zatem może chciał Pan dodać funkcję potęgowania liczby zespolonej, a następnie sprawdzić, czy dla tak zdefiniowanego potęgowania zajdzie ta tożsamość Eulera, tj. czy zaokrąglenia jej nie zepsują. Chyba źle się Pan wyraził i dlatego nikt nie odpisał. Mam nadzieję, że się Panu udało.

Wiem, że pewnie to już Panu niepotrzebne, ale może ta odpowiedź kiedyś przyda siękomuś kto przeczyta ten post w przyszłości.

Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 671 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2019 w C i C++ przez basher1705 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez Semcio Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 417 wizyt
pytanie zadane 20 września 2019 w C i C++ przez kawapa Nowicjusz (210 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,647 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...