• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka pierwsza własna strona

0 głosów
1,073 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w Nasze projekty przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Zastanawiałem się nad swoja pierwszą własną stroną, ale nie mam zbytnio pomysłu co by to miało być. Pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić swój własny czat z rejestracją, ale nie wiem jak miałby sam czat działać. Może lepiej zacząć od czegoś prostszego, czegoś opartego na jednej stronie gdzie głównie bazowałbym na samym css i dodawał fajne efekty graficzne.

Co o tym myślicie? :)

8 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie masz pojęcia o webDevie a chcesz pisać czat? jeszcze dodaj, że w realTime...
komentarz 17 marca 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Chodzę do technikum informatycznego już 4 rok i robiłem mnóstwo stronek, które generalnie nie wyglądały, ale jakieś tam działania miały. Stąd się zastanawiam czy robić teraz pod wygląd strony (CSS) czy mimo wszystko ogarniać mechanikę. Z php też liznąłem podstawy, działania na zmiennych, ale nigdy nie bawiłem się w rejestrację, a już zwłaszcza w php. Faktycznie źle sformuowałem pytanie, bo powinienem napisać coś, że coś tam już potrafię i chciałbym zrobić własną pierwszą stronkę poza szkołą dla siebie i w ogóle. :)
komentarz 17 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Rób co chcesz, jeżeli to ma działać dynamicznie to PHP, możesz dodać logowanie ,rejestrację, profil itd,  a potem ewentualnie czat ajax/NodeJs
Zapomniałbym napisać o jeszcze jednym. Co byś mi poradził, lepiej zająć się tworzeniem strony za pomocą plików php (chodzi mi głównie o content strony, ale nie mam w ogóle w tym doświadczenia i na razie pojęcia jak to działa), żeby później łatwiej zmieniać zawartość strony, czy jednak mimo wszystko na plikach html (mam to już w miarę opanowane i powiem, że nie jest to wygodne, w sensie kopiowanie co chwila szkieletu strony).
komentarz 17 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To już od ciebie zależy  co, backend/frontend, ja np nie lubie frontendu i siedzę tylko w backendzie.
komentarz 19 marca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Rekseto, mniej arogancji by się przydało.
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Generalnie wydaje mi się że to wszystko zależy od Twoich umiejętności i posiadanej wiedzy,jeżeli to jest Twoja pierwsza strona to może warto zacząć od czegoś prostszego przejrzystego?Oczywiście następnie rozbudowywanie tak owej strony:)
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Na początek nie rzucałbym się na tak głęboką wodę i zaczął od jakiegoś prostego szablonu portfolio w HTML/CSS/JS. Później ewentualnie dodawał jakieś funkcjonalności na stronie. Zaczynanie od chatu (jak zakładam działającego) to nie jest najlepszy pomysł.
Ok, dzięki za opinię. :) Uważam, że portfolio też nie jest najlepszym pomysłem, bo notabene nic jeszcze nie stworzyłem, a to z założenia powinna być moja wizytówka. ;)
komentarz 17 marca 2016 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Chodziło mi o przykładowe portfolio, a nie swoje własne ;)
komentarz 17 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Zrób własne portfolio i umieść na stronie kilka własnych szablonów i/lub jakichś "podrobionych" po swojemu. Ja tak zaczynałem, i w jednym tygodniu byłem umówiony na dwie rozmowy oraz miałem kilka zleceń. Że nie wspomnę ile się nauczyłem przy "podrabianiu" różnych szablonów. Codziennie robiłem po jednym, a potem nawet po 2-3 dziennie. Potem jak zobaczyłem kilka swoich pierwszych szablonów to się śmiałem z siebie.
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Doradzi ktoś tak to jaką funkcjonalna stronkę stworzyć? Skoro nie czat to coś innego, ale takiego co wymagałoby pracy w backendzie w sumie dla niedoświadczonego kodera. :)
komentarz 17 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Miałbym jeszcze takie pytanie. Jestem słaby jeśli chodzi o grafikę, a już zwłaszcza w tym jak ma dana stronka wyglądać. Czy jeśli wejdę sobie na stronkę z templatkami Wordpressa i znajdę fajny, ale płatny szablon to jak będę dążył do zrobienia podobnego w CSS będzie wtedy plagiatem?
komentarz 17 marca 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Jeżeli zrobisz podobny to to nie będzie plagiat, a jeżeli zrobisz taki sam to już tak. Większość stron na bootstrapie wygląda podobnie i nikt jeszcze nikogo nie posądził o plagiat, chociaż niektóre to tylko różnią się kolorami albo innymi grafikami.
0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Zrób taką stronę, jaką potrafisz ;) Może to byc portfolio, strona szkoły, nawet templatka do WP
0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Napisz kilka szablonów do strony "o kimś".
0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
Mam taki pomysł, że zrealizowuję od nowa wszystkie projekty Pana Mirosława, ale dodatkowo zrobię w nich rwd i dopiero później postaram się zrobić coś swojego.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 418 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,070 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w Nasze projekty przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 2,333 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2017 w Nasze projekty przez DudSon Użytkownik (680 p.)

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,323 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...