• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sprawa kompilatora. Język C++ dla mechatronika.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
539 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2016 w C i C++ przez Infor_97 Nowicjusz (130 p.)

Mam dwa problemy:

1. Przy tym kompilatorze nie wyświetla się liczba, na którym wcisnę klawisz dowolnej liczby, a zamiast tego wyświetla się komunikat: "To nie jest twoja liczba!". Co mam zrobić z tym? Oto mój wzór kompilatora:

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

float liczba;
char wybor;
int main()
{


    cout << "Jaka jest twoja ulubiona liczba:" << endl;
    cin>>liczba;
    cout<<endl;



    switch(wybor)
    {
    case 1:
        cout<<"Jestes samotny.";
    break;
    case 2:
        cout<<"Masz dwa pozytywne rzeczy: smiech i zdrowie.";
    break;
    case 3:
         cout<<"Jestes szczesciarzem.";
    break;
    case 4:
         cout<<"W głowie masz cztery rozne twarze.";
    break;
    case 5:
        cout<<"Postaw piatke!";
    break;
    case 6:
        cout<<"Jestes inteligentnym czlowiekiem.";
    break;
    case 7:
        cout<<"Masz duzo pecha!";
    break;
    case 8:
        cout<<"To znaczy, ze jestes nieskonczenie wspanialy!";
    break;
    case 9:
        exit(0);
    break;

    default: cout<<"To nie jest twoja liczba!";
    }
    return 0;
}

2.Jestem uczniem technikum na kierunku technik mechatronik, który musi uczyć programowania w C++. Przejrzałem kilka razy filmiki Zelenta na temat tego języka oprogramowania i  ostatnio nic nie zrobiłem nic dobrego. Na sprawdzanie z zapisu i odczytu z pliku oraz z łańcuchów dostałem ocenę niedostateczną, co uświadamia mi, że muszę jak najlepiej uczyć tego języka! Co mam zrobić? Czy powinien coraz częściej napisać programy na kompilatorze? Jakie są korzyści dla mnie?  I jak mam to uczynić, aby zostać na przyszłość nie tylko dobrym programistą, ale i mechatronikiem?

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez Matheyas Obywatel (1,520 p.)
Zła deklaracja w "switch"

Twoje zmienne są niepotrzebne, jedna zmienna "int" Ci wystarczy. Kombinuj.

Nie przeglądaj, obejrzyj.
+2 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez Krawiec91 Pasjonat (19,600 p.)

Na pierwsze pytanie nie będę odpowiadał, bo już chyba sprawa rozwiązana.
A co do drugiego, to pewnie Ameryki tym nie odkryje, ale rada jest jedna: pisać, pisać, pisać kod no i myśleć co się pisze. Książkę możesz przeczytać, filmiki obejrzeć, słuchać jak dobry kolega Ci tłumaczy, ale jak sam nie będziesz programował, to cała para w gwizdek.
Mechatronik bez umiejętności programowania to taki kulawy mechatronik. Programowania nie ominiesz, jeśli mechatronikiem chcesz zostać, prędzej czy później pojawi się C, czy języki programowania sterowników PLC. Więc warto się do tego C++ przyłożyć. Niekoniecznie musisz programistą C++ zostać, ale jak się w C++ otrzaskasz to prędzej skumasz inne języki programowania.

komentarz 16 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Sam nie pisze jakichś "ladnych, czystych" kodów (gdzie funkcje mają po max 10 linii etc.) - mimo to - zgadzam się z tym, że trzeba pisać, ale nie tylko pisać, pisać i myśleć. Ostatnio ktoś na forum wrzucił pewną funkcję, która posiadała 300 linii. Z czego ok 7 razy powtórzył pętlę for, gdzie wystarczyłoby użyć jej raz. Takie pisanie, to jest bezmyślne klepanie kodu.
+2 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ty uczysz języka C++, czy uczysz, ale SIĘ ? Bo jest różnica.
0 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
edycja 15 marca 2016 przez Blacha
Wydaje mi się ze wystarczy odjąć od zmiennej "wybor" liczbę 48, gdyż cin zapisuje ci w zmiennej znak w kodzie ASCII (http://www.asciitable.com/index/asciifull.gif) gdzie np. znak '0' ma wartość 48.

ps.  głupi błąd bo cin zapisuje do zmiennej "liczba" a operujesz na zmiennej "wybor" więc w 12 linii kodu zmień nazwę zmiennej.
komentarz 15 marca 2016 przez Matheyas Obywatel (1,520 p.)
Dlaczego dałeś mu rozwiązanie na tacy? :)
komentarz 15 marca 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Bo to właściwie był banalny błąd a z doświadczenia wiem że te są najgorsze.
komentarz 15 marca 2016 przez Matheyas Obywatel (1,520 p.)

Owszem, sam siedziałem dwie godziny nad błędem, który okazał się błahy. (w złym miejscu postawiłem srand (time(NULL)) i nie mogłem losowej liczby wykazać... Czego się nauczyłem? a no tego, że kolejność ma ogromne znaczenie :)

Banalne błędy (według mnie) są najważniejsze dla początkującego. Jeżeli nie wykryje błędu w kodzie który jest na moim poziomie, to jak mam wykryć zaawansowane gdy będę pisał na ów poziomie?

Zobacz pytanie nr 2. Zadaje pytania gdzie ma odpowiedź.... Filmy Mirka. (odcinek 0) 

Najgorsze? będą cały czas, dopóki nie pozna sedna ów błędów. Kopać piłkę nauczysz się wtedy, ale tylko wtedy gdy zaczniesz kopać piłkę.

Jestem jeszcze laikiem w dziedzinie programowania, więc jeżeli Cię uraziłem to wybacz. Podzieliłem się tylko swoim spostrzeżeniem.

Btw.

Wnioskując po kodzie, to kolega nawet nie wie co napisał  -> typy zmiennych.

Na lekcji ma zapis i odczyt plików? jest trochę do tyłu z materiałem.

komentarz 16 marca 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Chciał pomocy to ją dostał, a ja najwyraźniej byłbym złym nauczycielem ;)
0 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Cześć, zapytam trochę z innej beczki bo rok temu skończyłem technikum mechatroniczne i nie miałem nic wspólnego z programowaniem poza programowaniem sterowników PLC w językach blokowym i drabinkowym. Jak nazywa się u Ciebie przedmiot na którym uczą programować w C++?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 583 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 405 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...