• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Oceńcie stronkę/napiszcie co byście zmienili/potrzbuję porady jak zrobić...

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
468 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2016 w Nasze projekty przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Witam!

Jakiś czas pracowałem i wciąż pracuję nad stronką. Oceńcie dajcie jakieś wskazówki i potrzebuję takiego poradnika jak zrobić podstronę kontakt i podstronę ustawienia. Login dla chcących pomóc w sprawie ustawień: gosc1234 hasło: 12345678

Link do strony: http://morden.ayz.pl/

Z góry dzięki za wszystko

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
W kodzie html pełno błędów. Kłania się głównie html5, semantyka i zasady dostępności. Na łopatki powaliła mnie podstrona rejestracji: jak ja mam z niej wyjść?
komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Nie wiem może po prostu kliknąć wstecz myślę że jeżeli ktoś tam się znajdzie to się już zarejestruje... Aha i prosiłbym o jeszcze jedno jeśli udzielasz odpowiedzi to pisz konkretnie tak jak kolega u góry ładnie wypunktował
1
komentarz 15 marca 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)

Błędne myślenie.

 

Popraw podstawowe błędy, zastosuj znaczniki html5. Jeżeli coś jest listą to niech nią będzie w kodzie, analogicznie do artykułów, akapitów, nagłówków, stopek i wielu innych.

<h18> ? Co to za wynalazek? Po co Ci tyle poziomów, jak żadnego dobrze nie użyłeś? 

Każda ikonka(mająca znaczenie, nie będąca ozdobnikiem) musi mieć treść.

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" /> wysyłaj jako znacznik http np. w .htaccess

Skrypty najlepiej wstawiać przed </body>

komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Dzięki za sprecyzowanie błędów ale nwm co rozumiesz przez "żadnego dobrze nie użyłeś? "(jak już wspominałem jestem dość początkującym)
komentarz 15 marca 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html Prawie wszystko wyjaśnione.
+1 głos
odpowiedź 15 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Design całkiem, całkiem.

  • Korzystasz z HTML5 więc korzystaj z tagów. Po co nazywać coś id="header" jeżeli możesz użyć <header>. Tak samo z <article>, <footer> oraz <nav>,
  • Każda lista czyli nawigacja, nawigacja użytkownika [po zalogowanu] oraz w stopce jest listą, listą linków. Tak więc zadeklaruj tę listę używając <ul> oraz <li>,
  • Logowanie na każdej pod stronie, pewnie zapomniałeś o dodaniu sesji czy coś. Po prostu na każdej stornie jest formularz do logowania.
komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Ma być na każdej formularz logowania chyba że jesteś zalogowany.
1
komentarz 15 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Zgadzam się, że tak to powinno działać, niestety jestem zalogowany i czasami na stronie pojawia mi się formularz.
komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Sprawdzę to mógł się pojawić błąd.
komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Tak w sumie to dam zapis że jeżeli jest ustawiona zmienna zalogowany to przekieruj do wersji zalogowanej..
komentarz 15 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
OK dzięki już poprawiam. Gdyby coś skakało przeskakiwało to wrzuć screena.

Wielkie dzięki sam pewnie bym przy tym długo siedział.

A tak btw jaka ranga w lolu?
komentarz 15 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
+ Napraw pojawiający się odstęp w zakładce "Na szlaku"

 

d3, spadłem z d1
+1 głos
odpowiedź 16 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
- Brak routingu sensownego ( index.php wspolpraca.php )

- Zbyt duża ilość plików php ( Gdzie jest MVC?)

- Brak cache bo czuć, że strona muli aby wykonać zapytania do bazy.

Sugeruje zainteresować się czymś małym na początek: Silex później → Symfony
komentarz 16 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Nie sprawdzałem sqlmapem, ale zapewnie w formularzach nie filtrujesz danych i jest SQLInj
komentarz 16 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
edycja 21 marca 2016 przez saliwan22
Wiesz z tego co przed chwilą czytałem to jeżeli będę korzystał z frameworka to nie muszę się martwić o routing (musiałem wpisać wszystko w przeglądarkę bo to co napisałeś było dla mnie czarną magią). Jeśli chodzi o mvc to gdybyś mógł mi podesłać miejsce gdzie mógłbym o tym poczytać(szukałem ale nie znalazłem miejsca gdzie jest to dobrze wytłumaczone). Cashe z tego co czytałem to pamięć podręczna przeglądarki i tu nie wiem o co ci chodziło "Brak cache" co rozumiesz przez te słowa i czy mógłbyś mi to wytłumaczyć. Zabezpieczenia przed wstrzykiwaniem SQL'a są na poziomie odcinków php pana Zelenta(da się to jakoś bardziej zabezpieczyć?). To chyba tyle. Aha i jak byś mógł to podrzuć link to jakiegoś poradnika o Symfony/Silex.

Dzięki
0 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)

Ja wypowiem się w sprawie designu:

  • za mały rozmiar fontu w tych kontenerkach na środku,
  • za małe marginesy w tych samych kontenerkach,
  • za mały rozmiar fontu w footerze (o notce copyright już nawet nie wspominam),
  • za małe marginesy przy nagłówkach "galeria zdjęć" i "ostatni film na kanale",
  • sekcja w footerze "ostatnie wpisy na stronie" rozmiar fontu ngłówka mniejszy niż samych elementów listy,
  • brak padding-left w polach formularzy (logowanie, szukajka)

 Są to szczegóły, które sprawiają, że strona jest mało czytelna/intuicyjna. Z tego co jeszcze zauważyłem, to logo nie jest linkiem do strony głównej, a być powinno.

Pozdrawiam!

komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
edycja 15 marca 2016 przez saliwan22
Dzięki biorę się za poprawki aczkolwiek nie wiem czy ten link przy logo jest konieczny. Wiem, że takie rozwiązania stosuje się na wielu stronach ale czy to tu potrzebne?
0 głosów
odpowiedź 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Poprawiłem już chyba wszystko teraz tylko trzeba ogarnąć formularz na profilu i podstronę kontakt jednak musiałby mi ktoś to wytłumaczyć bo sam raczej tego nie ogarnę jestem raczej początkującym koderem jeśli można tak to nazwać. Nie zamykam posta piszcie na bieżąco bo jeszcze na pewno coś można poprawić dzięki za wszystkie porady.

Pozdrawiam!
komentarz 15 marca 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)

Nie wszystko, druga strona galerii się sypie :P 

komentarz 15 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Dzięki za info już poprawiłem.

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 422 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2016 w Nasze projekty przez ShadoWs Bywalec (2,800 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 169 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 380 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2018 w Nasze projekty przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...