• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Współdzielony folder dla Linuxa i Windowsa na jednym komputerze

0 głosów
1,877 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Cześć.

Nurtuje mnie pytanie czy można utworzyć wspólny folder dla Windowsa i Linuxa zainstalowanego na jednym komputerze (nie na virtualboxie tylko jako oddzielny system do wyboru podczas uruchamiania systemu) .

Szukałem w google ale za bardzo nie wiem jak zbudować zapytanie, ponieważ wyświetlały mi się wyniki wspólnego folderu tylko, gdy jeden z systemów jest zainstalowany na maszynie wirtualnej.

Jeżeli macie jakiś poradnik czy coś, to proszę o podesłanie. Z góry dziękuję :)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 marca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
wybrane 12 marca 2016 przez Vento

Najlepsza

Tak jak napisał kolega @Eryk Andrzejewski. Jest jeszcze inny sposób. Tworzysz partycję i tyle...

+3 głosów
odpowiedź 12 marca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No przecież z poziomu Linuksa możesz sobie śmiało podglądać pliki windowsa. W drugą stronę również, po zainstalowaniu odpowiedniego oprogramowania które obsługuje Linuksowe partycje ext.
+1 głos
odpowiedź 12 marca 2016 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Osobna partycja NTFS na dane powinna załatwić sprawę. System Windows będzie ją widział normalnie, w linuksie poprostu musisz ją podmontować.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 314 wizyt
pytanie zadane 26 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,682 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,352 wizyt

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...