Witam, na początku zaznaczę, że temat ten ma mało wspólnego z programowaniem, czy ogólnie pojętą informatyką, ale mam kilka pytań, na które ciężko mi samemu odpowiedzieć.
Na wstępie chcę powiedzieć, że chodzę do drugiej klasy technikum informatycznego, ale jak wiadomo matura zbliża się wielkimi krokami i trzeba myśleć przyszłościowo. Opisując technikum, do którego chodzę to uczę się tam matematyki na poziomie rozszerzonym i informatyki, jednak chciałbym również pisać fizykę ma poziomie rozszerzonym, ale jak widać w szkole nie mam takiej możliwości, także chcę podjąć się wyzwania samodzielnego uczenia się fizyki. Dlaczego? A no dlatego, że za dwa lata chciałbym podjąć studia w UK, jednak do tego wymagane jest zdawanie trzech rozszerzeń na maturze. Oczywiście będę zdawał matematykę i angielski, ale muszę również fizykę. Rozumiem, że muszę robić arkusze z poprzednich matur, bo to chyba oczywiste, ale zainwestowałbym również w książki, które na pewno przyspieszyłyby cały ten proces intensywnej nauki. Jak na razie zacznę korzystać z tych stron:
http://www.epomoce.pl/fizyka_teoria#
http://maturzaki.pl/matura-z-fizyki_i_astronomii/pytanie/maksymalny_zasieg_rzutu_ukosnego_
Ale czytając inne tematy, ludzie wychwalają i polecają książki z serii "Podstawy fizyki [Halliday David, Resnick Rob]". Przekonują mnie one, jednak mam pytanie. Czy mogę gdzieś nabyć te książki w wersji angielskiej? Mój poziom angielskiego w tematach takich jak fizyka jest pewnie znikomy, ale właśnie dzięki temu będę mógł rozwijać się na dwóch płaszczyznach jednocześnie - fizyka i angielski. Czy ktoś może wie coś na ten temat? Również jako zbiór zadań to wybrałbym zadania z serii Zamkor.
Na koniec mam dosyć ogólne pytanie. Czy poświęcając dziennie godzinę właśnie na naukę fizyki jestem w stanie w dwa lata opanować ja na poziomie dobrym (80%)? Mam chęci i trochę motywacji. Chciałbym również w pełni otoczyć się językiem angielskim, aby nauka przychodziła mi w sposób bardziej naturalny. Co o tym wszystkim myślicie? Macie może jakieś uwagi?
Jeżeli ktoś to przeczytał to bardzo dziękuję, ale w tym momencie jest to dla mnie sprawa priorytetowa. Pozdrawiam.