• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co nalezy ogarnac, aby zrobic cos takiego?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
503 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2016 w PHP przez String Gaduła (4,520 p.)

Chodzi o wirtualna walute, ktora mozna kupic za prawdziwe pieniazki ( czeste w grach MMORPG )
Jest uzytkownik, ktory po przeslaniu pieniazkow na konto bankowe, otrzymuje ilosc danej wirtualnej waluty w zaleznosci od podanej kwoty. Za pomoca tej waluty moze wykupic np. dostep do jakiegos pliku, badz linku na stronie.
Od czego zaczac, aby utworzyc cos takiego? W czym to napisac?

1. Utworzenie konta - wiadomo PHP

2. Mozliwosc wplaty na konto, ktora wlasnie bedzie polaczona relacja ze strona i z ta wirtualna waluta ? W ogole nie mam pomyslu co gdzie i jak.

3.Pozniejsze wykorzystanie tej waluty.

2' Badz podobna opcja: Przy probie pobrania pliku, badz otwarcia strony wyswietla sie komunikat iz do uzyskania dostepu wymagana jest wplata na konto ( juz bez zadnej wirtualnej waluty ) jesli uzytkownik wplacil taka kwote, uzykuje dostep

Czy dla poczatkujacego bedzie to do ogarniecia? Na jak duzym poziomie jest wiedza potrzebna do realizacji powyzszych pkt-ow ?

Czekam na cenne wskazowki :)
Przepraszam za brak polskich znakow - brak klawiatury polskiej :)
Pozdrawiam !

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 marca 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 9 marca 2016 przez String
 
Najlepsza
Prawda jest taka, że wystarczy ogarnąć API jakiejś usługi płatności: DotPaya, PayU czy choćby PayPala.
komentarz 8 marca 2016 przez String Gaduła (4,520 p.)
Czym jest API ?
1
komentarz 8 marca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dodałbym że gdy się już chwytamy za wirtualne waluty, należałoby przestudiować dokładnie jak chronić dane użytkownika, no i jak zabezpieczyć, porządnie, serwis. Jakby nie było to trzymamy pieniądze kogoś w naszej bazie danych.

 Znalazłem taki artykuł, nie jest on stricte od zabezpieczeń, jak napisać kod który by to obsługiwał etc, a tłumaczy trochę jak działa BitCoin:

http://blog.nieprofesjonalny.com/jak-dziala-bitcoin,401
komentarz 8 marca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Czym jest api?

- Tutaj ktoś bardzo ładnie wytłumaczył:

http://forum.pasja-informatyki.pl/1256/co-to-jest-api
komentarz 8 marca 2016 przez String Gaduła (4,520 p.)
Racja :) Tylko malymi kroczkami :) Jak juz bede wiedzial jak zrobic takie cos, wtedy pomysle nad zabezpieczeniami :)
Dzieki za linka :)
I glownie wszystko bedzie opieralo sie na PHPie, tak?
komentarz 9 marca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Tu se łba nie dam odciąć, ale sądzę że w skład wejdzie:

 HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL.

 W ogóle ciekaw jestem czy api paypal jest również napisane w Js'ie, tak, jak ich strona główna... Trza pogooglować. ;D
komentarz 9 marca 2016 przez String Gaduła (4,520 p.)
I tak wlasciwie skad moge zdobyc informacje o API no juz przypuscmy tego Paypal'a?
komentarz 9 marca 2016 przez String Gaduła (4,520 p.)
Ok dzieki ! :)
1
komentarz 9 marca 2016 przez uRTLy Bywalec (2,420 p.)
https://www.codecademy.com/apis

tu sa rozne api moze znajdziesz któreś z płatnościami i napewno jakieś podstawy ogarniesz
1
komentarz 9 marca 2016 przez String Gaduła (4,520 p.)
Dzieki za linka :)
0 głosów
odpowiedź 10 marca 2016 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Uważam, że jeśli jesteś początkujący raczej nie dasz rady. Po kilku godzinach zrezygnujesz bądź się poddasz. Doczytaj i pooglądaj więcej tutoriali o php.
komentarz 10 marca 2016 przez String Gaduła (4,520 p.)
Spokojnie :) nie spieszy mi sie z ta realizacja. Powoli a do celu :) a wytrwalosci mi nie brak.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2016 w Java przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 524 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2016 w C i C++ przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2016 w JavaScript przez xnerwo Gaduła (3,270 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...