• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Netia problem z strasznie wolnym internetem.....

Cloud VPS
0 głosów
3,906 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Michał Gibas Pasjonat (19,630 p.)

Witam!

Internet w netii posiadam już od ponad 2 lat i pierwszy raz tak mi zwolniło, na początku miałem 500kb/s - 1mb/s.

Teraz jest to ok. 500kb/s, lecz strony internetowe, filmy np. na youtube ładują się bardzo wolno, a prędkość internetu jest niezmieniona... w czym może być problem? Proszę o pomoc...

Z góry dziękuję!

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
wybrane 8 marca 2016 przez Michał Gibas

Najlepsza
Od netii to trzymać się z daleka. Mieliśmy kiedyś od nich internet (niezbyt szybki, 11 mb/s za ... około 70zł/ms, z czego każda osoba w domu miała download około 500Kb/s) i pod koniec internet strasznie zaczął zwalniać (20Kb/s - 100 Kb/s). W międzyczasie tata próbował wziąć od nich szybszy - okazało się, że było jakieś przeciążenie sieci, a jednak sąsiadowi proponowali szybszy. Pseudofachowcy - przyszedł, podpiął się, sprawdził czy kable nie są pozginane - powiedział, że wszystko ok, ale i tak internet był wolny.

Nie polecam netii, ale jedyne co możesz zrobić to zadzwonić i zagrozić że zerwiesz umowę :D wtedy pewnie internet wróci do normy. Jeśli nie masz 2 opcje:

1. Męczyć się z nimi dalej.

2. Wziąć jakiś inny, lepszy, tańszy ;d
komentarz 8 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Również twierdzę, że netia to smieć
+2 głosów
odpowiedź 8 marca 2016 przez KamilGlabek Użytkownik (540 p.)
a jaką masz deklarowaną prędkość internetu w umowie? Ja ostatnio dzwoniłem do netii z takim problemem. Mam w umowie "do 20mb/s", zwykle było koło 18-19 a pewnego dnia miałem max 1,5mb/s. Zadzwoniłem do nich o co chodzi, najpierw gość próbował mi wmówić że jest wszystko ok (!) a jak mu przekazałem jak jest okazało się że znalazł jakieś ustawienie i mam zrestartować router. Router nie był ani przestawiany, ani resetowany. Podejrzewam że cwaniaki przycięli mi łącze na rzecz kogoś innego...
+1 głos
odpowiedź 8 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Też miałem Netię, za około 60zł/ms ( ~30Mb/s )a i tak czasami przymulał tak, że nie dało się korzystać. Na szczęście nie mam już od nich internetu.

Ogólnie: nie polecam 2/10 xD

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 8 marca 2016 przez Matheyas Obywatel (1,520 p.)
Bez gwarancji jakości nie podpisuje umowy. Kilkanaście lat temu miałem neostradę 256 kb/s i za nie dotrzymanie umowy (brak internetu - zjawisko bardzo popularne) rachunek na koniec miesiąca był odpowiednio niższy. Czasy się zmieniły, teraz powinna być deklaracja gwarancji minimalnego transferu (sprawdź w umowie)

Jeżeli bierzesz szybki internet 60Mb/s to tylko światłowody.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 772 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2024 w Sieci komputerowe, internet przez Nanizok Początkujący (360 p.)

93,454 zapytań

142,449 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,833 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...