• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Forma odznaczenia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
135 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w PHP przez niezalogowany
Witam. Chciałem zrobić prosty kalkulator i mam problem , że gdy zaznaczam + a potem - to + pozostaje zaznaczony. Gdy nadaje name taki sam wszystkim wartościom to działa, ale z kolei przy zaznaczeniu == nie podaje już później wyniku. Próbowałem nadać value ale to nic nie daje. Co w takim wypadku trzeba zrobić?

HTML:

http://wklej.org/id/1691559/

PHP:

http://wklej.org/id/1691561/

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 19 kwietnia 2015
 
Najlepsza

Wszystkie inputy typu radio muszą mieć taką samą nazwę a inną wartość.

Czyli np. tak:

<input type="radio" name="dzialanie" value="plus" /> +
<input type="radio" name="dzialanie" value="minus" /> -

Później przez PHP sprawdzasz jaka wartość została wybrana i wykonujesz dane działanie:

if($_POST['dzialanie']=='plus')
{
     //dodawanie
}
else
if($_POST['dzialanie']=='minus')
{
     //odejmowanie
}
.....

Ja bym tak to zrobił i wydaje mi się, że powinno działać. Uważam jednak, że jeżeli ma być to tylko taki prosty kalkulator to nie ma sensu angażować PHP i lepiej zrobić to przez JavaScript, no chyba że to coś większego. Pytałeś o PHP dlatego taką też dałem odpowiedź ;)

+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Polecam ogarnąć film Pana Zet, a pro pos JavaScript. Nie lepiej liczyć na stronie? cheeky

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 94 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2019 w PHP przez rafana Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 114 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Widemo Użytkownik (920 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2017 w PHP przez madmi121 Użytkownik (760 p.)

92,547 zapytań

141,390 odpowiedzi

319,509 komentarzy

61,931 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...